Maminka.czMiminko

Jak v zimě oblékat miminko? Pozor na studený nosík i zpocený zátylek

Simona Procházková 24.  1.  2024
Máte doma novorozence, několikatýdenního kojence nebo vás čeká porod v nejbližších dnech? Poradíme, jak miminko v zimním období správně oblékat, aby mu při procházkách venku nebylo chladno, nebo aby se naopak zbytečně nepotilo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Silný vítr, vlhko, sníh, déšť, nebo dokonce mráz, zimní počasí je mnohdy nevyzpytatelné, proto se vždy dříve, než vyrazíte s miminkem ven, ujistěte, že je pohodlně a dostatečně teple oblečené. Nebojte se, chce to jen trochu cviku a zkušenosti a brzy poznáte, co právě vaše děťátko potřebuje.

VIDEO:  Při jakých teplotách raději zůstat s malým miminkem doma?

Možná jste už slyšeli o pravidlu, že nejmenším dětem byste měli obléknout vždy o jednu vrstvu více, než máte na sobě vy. Nemusí to ale být pokaždé pravda. Záleží na tom, jak je vaše děťátko otužilé, nebo na tom, jak dlouho s ním budete venku pobývat. Zaměřte se spíše na materiál, ze kterého jsou jednotlivé kousky oblečení vyrobeny. Ideální volbou jsou přírodní materiály, jako jsou bavlna, bio bavlna, bambusové vlákno nebo merino vlna. Jsou jemné k pokožce, hřejivé a zároveň dobře prodyšné.

Bez fusaku se neobejdete

S novorozenci a kojenci vyrážíte ven samozřejmě v kočárku, proto je nezbytnou součástí výbavičky hřejivý fusak s nánožníkem. Pokud je venku skutečně velká zima, můžete děťátko ve fusaku ještě překrýt dekou. Důležité je teplo od nožiček, miminko nemá vleže v kočárku žádný pohyb, proto rychleji prochladne právě od nohou. Kromě nánožníku proto nezapomeňte na teplé ponožky, případně termo fleecové nebo kožešinové capáčky.

Fusak by měl mít vynikající termoregulační vlastnosti a být maximálně funkční. Pořídit můžete buď fusak z ovčí vlny, který zůstává populární klasikou, nebo levnější variantu, fusak s fleecovou nebo mikroplyšovou vnitřní vrstvou. Oblíbené jsou rovněž fusaky s prachovým peřím, které jsou ale náročnější na údržbu.

Může pít miminko čaj? Těchto pět druhů klidně nabídněte i kojenci

Co obléct miminku do fusaku?

Jak správně obléknout děťátko do zimního fusaku, aby rychle neprochladlo, a naopak abyste zabránili přehřívání? Ve fusaku může mít kojenec na sobě oblečení, které nosí běžně přes den doma, tedy bavlněné body nebo košilku a punčocháčky, tepláčky nebo dupačky, přes ně pak fleecovou mikinu či svetřík a nakonec navrch teplou fleecovou nebo mikroplyšovou kombinézu. Pozor, jako první spodní vrstvu, která přichází do kontaktu s citlivou pokožkou miminka, nepoužívejte syntetické materiály. Zapomenout byste samozřejmě neměli na čepičku, hřejivé rukavičky a nákrčník. Do kočárku můžete navíc pořídit podložku z ovčí merino vlny, která miminko zahřeje odspodu. Můžete ji používat celoročně, v létě totiž odvádí pot a zabraňuje přehřátí.

Jak poznáte, že je miminku zima?

Nejspolehlivějším ukazatelem je nos a zátylek miminka. Pokud nahmatáte studený nosík nebo krk, děťátku je pravděpodobně zima. Pokud má krček zezadu zpocený, klidně sundejte jednu vrstvu oblečení.

Kojenecká kolika dokáže potrápit. Takhle ji zvládnete!

Jak správně vrstvit oblečení?

Nejlepší je vrstvit více tenčích vrstev, abyste je mohli snadno přidávat nebo ubírat podle počasí nebo toho, kde se právě nacházíte. První vrstva je nejdůležitější, právě ta totiž musí udržet miminko v teple, suchu a pohodlí. Spodní vrstva (košilka, tričko s dlouhým rukávem, dupačky, ponožky) by měla být z jemného přírodního materiálu, který je šetrný k pokožce kojence. Na první vrstvu přijde druhá (což je mikina, svetřík, teplejší tepláčky nebo kalhoty), která by neměla být moc upnutá, ale spíše volnější, aby se děťátko zbytečně nepotilo. Třetí – ochrannou – vrstvu pak tvoří teplá bundička nebo celotělová kombinézka, fleecová nebo vlněná.

„Miminko musí mít vždy teplo od nohou. Ostatně právě ty jsou spolehlivým ukazatelem, zda je dítěti teplo, nebo zima. Naopak teplota ručiček tak vypovídající není. O tom, že mu není zima, se můžete přesvědčit také přiložením dlaně na jeho nos, který nikdy nesmí studit. Řídit se můžete také podle zátylku – měl by být suchý a teplý. Jakmile je vlhký, dítě se potí a je oblečené až příliš,“ radí Kristýna Tumpachová z e-shopu s dětskými hnízdy a funkčními doplňky mimiconcept.cz.

Zima, mráz a miminko. Tohle všechno byste měli vědět

užitečný pomocník – kvalitní péřová zavinovačka

Kromě nepostradatelného zimního fusaku, který miminko zahřeje a ochrání, můžete do své výbavičky pořídit také univerzálního pomocníka – kvalitní péřovou zavinovačku, kterou můžete dětský fusak v zimě vycpat. Péřová zavinovačka je navíc šetrná i pro alergiky a klidně ji využijete i po celý rok. Díky materiálu z husího peří zaručí vašemu miminku ideální teplotu a útulný pocit bezpečí. Nadýchaná péřová výplň má navíc skvělé termoregulační schopnosti – v zimě zahřeje, v létě chladí. Během zimních měsíců ale mějte na paměti, že se s miminkem nedoporučuje chodit ven, pokud jsou teploty nižší než -5 stupňů.

"Kromě pohodlí zajistí péřová zavinovačka také správnou polohu miminka během ležení, kojení či při jízdě v kočárku. Péřová zavinovačka miminku dovoluje na chvíli zachovat původní tvar zad ve tvaru C, umožňuje mu ležet rovně s hlavičkou v ose s tělíčkem, a tím tak předchází častému stáčení hlavičky k jedné straně,” popisuje Silvia Skala, spoluzakladatelka mimiconcept.cz. U péřových zavinovaček platí obecné pravidlo, že zavinovačka je jako jedna vnější vrstva oblečení, takže je ideální miminko obléct právě o tuto jednu vrstvu méně.

Správná péče o peří

Peří jako takové se vyznačuje dlouhou životností. Tuto délku však ovlivňují intenzita používání, správné, či naopak nesprávné skladování a péče o něj. Aby peří zůstalo co nejdéle vysoce kvalitní, stačí dodržovat několik jednoduchých zásad. “V první řadě produkty z peří, tedy i péřovou zavinovačku, často vějtrejte, načechrávejte a uchovávejte v suchu. Bude tak příjemná a nadýchaná. Doporučuje se ji také občas provzdušnit naklepáním. Chystáte-li se péřovou zavinovačku uskladnit, je lepší vždy sáhnout po prodyšných pytlech či obalech,” radí Silvia Skala.

 

Témata: Zdraví, Děti, Porod, Miminko, Novorozenec, Praktické rady, Kojenec, materiál, zima, spodní vrstva, Raven, Děťátko, Zavinovačka, Vrstva, Studený, Zátylek, Sova, Kombinéza, Peří, Přehřívání, Oblečení, Silvio Skala, Zimní období, Kristýna Tumpachová, Zdraví na Heureka.cz