Maminka.czDěti

Jak vybírat matraci pro dítě? Vyhněte se těm s paměťovou pěnou

Simona Procházková 12.  10.  2017
Jak vybírat matraci pro dítě radí Martin Vaškovič, produktový odborník společnosti Magniflex, magniflex.cz.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zuzana W.: Pro naši čtyřletou dceru chystáme nový pokojíček, kde již bude mít svoji „velkou“ postel. Ráda bych věděla, jak v nepřeberné nabídce v nejrůznějších obchodech vybrat skutečně kvalitní matraci pro takto malé dítě?

Kolem čtvrtého roku už by opravdu dítě mělo spát na vlastní posteli, nejlépe o rozměrech 90x200 centimetrů, kterou bude využívat dalších zhruba osm až deset let, do doby, než přestane růst. Při výběru matrace se proto nesnažte za každou cenu šetřit.

Dospělý člověk od spánku vyžaduje hlavně odpočinek a regeneraci, u dítěte jsou nejdůležitější optimální podmínky pro růst. Kvůli tomu pro děti do 12 let nejsou vhodné matrace s paměťovou pěnou. Paměťová (viskoelastická) pěna v matraci vytvoří otisk těla a tělo se do pěny „ponoří“, a právě tím se dostává do rozporu s požadavky na rychlý růst a rozvoj dětského těla.

Tipy pro unavené rodiče: Jak si vydobýt spánek, když děti nespí

Pro děti jsou vhodné matrace z tzv. studené pěny (PUR – polyuretanová pěna), které zajišťují optimální podporu páteře a kostí a nevytvářejí překážky pro jejich růst během spánku. Měly by mít antibakteriální a antialergické vlastnosti a být striktně bez příměsi chemických barviv a lepidel.

Starším dětem můžete pořídit matraci s maximálně dvoucentimetrovou vrstvou paměťové pěny. Vždy je vhodné navštívit specializovanou prodejnu s vyškoleným personálem, který je schopen fundovaně poradit.

Video: Kolik hodin spánku děti potřebují? Podle věku!

Jak vybrat matraci pro miminko? Raději tvrdší, je pro děti zdravější
Ukolébavky mají kouzelnou moc. Řekneme vám, proč je dobré dětem zpívat
Jak naučit dítě spát celou noc
Prevence náhlého úmrtí kojence? Postýlka bez mantinelů
Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Paměť, Spánek, Zdravý spánek, Vyškolený personál, Čtvrtý rok, Kvalitní matrace, Malé dítě, Matrace, Čtyřletá dcera, Vhodná matrace, Jak, Magniflex, Nový pokojíček, Vlastnost, Dětské tělo, Máť, Velká postel, Specializovaná prodejna, Růst, Rychlý růst, Dospělý člověk, Mantinel, Zdraví na Heureka.cz