Maminka.czŠkolák

Vybíráte přezůvky do školy? Nedávejte dětem tenisky, gumové pantofle ani cvičky

Simona Procházková 4.  9.  2023
Možná jste to nechali na poslední chvíli a děti ještě pořád nemají přezůvky do školy. A to nejen do třídy, ale třeba ani na sportovní kroužky, do družiny a podobně. Poradíme, jak vybrat správně a koupit zdravé boty.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dětem začal nový školní rok. Obzvlášť u prvňáčků jsou to velmi důležité chvíle, a tak už máte jistě nachystané všechny potřebné výtvarné pomůcky, sešity, aktovky, penály, oblečení... A co správná obuv pro malého školáka? Jaké přezůvky jsou pro děti vhodné, a které naopak nejsou? Co konkrétně by měly boty pro děti splňovat a podle jakých kritérií je vybírat?

VIDEO: Jak správně vybrat psací potřeby pro prvňáčka?

  • Nákupu vhodných přezůvek je potřeba věnovat pozornost, protože dětské nohy se neustále s růstem vyvíjejí a nevhodnými botami jim je můžete poškodit. 
  • U velké části dětí, především v předškolním věku, je snížena nožní klenba, a děti tak mají plochou nohu
  • Základem obuvi (a to nejen do školy) je pohodlí. Bota nesmí nikde tlačit a ani být moc volná.
  • Určitá rezerva ve velikosti boty je při koupi logická, ale důležité doporučení zní: kupovat obuv častěji spíše než koupit botu o dvě čísla větší s tím, že do ní noha doroste.

„Bota by měla být alespoň zčásti prodyšná, mít vyměkčenou podrážku a pevný opatek, tedy zpevnění kolem paty,” popisuje MUDr. Petr Hoza, primář Ortopedického oddělení Pardubické nemocnice.

Crocsky a gumové pantofle do školy ne!

Oblíbené gumové pantofle zdomácněly v českém prostředí, říká se jim „crocsy”, ačkoliv mohou být i jiné značky. Lidé je často obouvají nejen doma, ale také třeba při práci na chatě či na zahradě. Jsou ale vhodné jako přezutí do školy? „Rozhodně se nehodí jako přezůvky do školy nebo školky. Bota totiž není dostatečně pevná,” říká MUDr. Petr Hoza z Pardubické nemocnice. Crocsy se hodí právě spíše na zahradu, k vodě nebo na kratší procházky. Do školy a na sport nikoli.

U dětí s plochou nohou je vhodný pevný opatek u boty. Pokud pata nemá správné vedení, pak děti snáze botu „sešmajdají“ na vnitřní straně. I proto je důležité obuv opravdu zkusit, projít se v ní, je tak třeba zavítat do kamenného obchodu.

Jak koupit dětské boty přes internet, abyste je nemuseli vracet?

Tenisky nejsou na celodenní nošení

Které druhy a typy přezůvek nejsou podle odborníků pro děti zrovna ideální? „Pro celodenní nošení nejsou vhodné různé typy gumotextilní obuvi (tenisky, cvičky, kecky, jarmilky a podobně), které jsou určeny zejména pro sport a venkovní hry.

Pro zcela malé děti se nedoporučuje nosit tenisky a textilní obuv s pryžovou podešví, neboť kvůli dobré přilnavosti podešve k podložce sklouzává noha dítěte v obuvi dopředu (známé díry ve špici), což vede spolu s teplem, jež se v obuvi tvoří, k poškození kůže a prstů. Zatímco teplo v usňové obuvi se zvýší asi o 10 procent, u textilní obuvi s pryžovou podešví je to cca o 25 procent. Proto by tato obuv měla být používána krátkodobě pouze pro sport,“ vysvětluje Irena Sehnalová, specialistka prodeje z Ateliéru zdravého obouvání na pražských Vinohradech.

Pozor je třeba také dávat na dětské bačkůrky, u nichž je lepidlo mezi vrstvami, nebo na boty s membránou s neprodyšným svrchem z PVC (často čínské boty).

Obecně je zásadní dbát na výběr botiček z certifikovaných, a tedy nezávadných materiálů, protože dětská nožička, která se obecně více potí než dospělá, by mohla být poškozena výluhy z nevhodně zpracované kůže. To může být opět problém „levnějších“ čínských výrobků nepodléhajících evropským normám.

Nové boty a přezůvky kupujte včas, když je to zapotřebí. V souladu s růstem nohou platí: čím menší dítě, tím více párů za rok. Poškození nohou vzniká, když trvale nosíme krátkou obuv. Žádná obuv se přitom nepoddá do délky a pouze obuv z přírodních materiálů povolí do určité míry do šířky.

6 chytrých tipů, jak ušetřit při nákupu oblečení (nejen) pro děti

Nejoblíbenější dětské přezůvky

Fare 4115402 auta Fare 4115402 auta
nabízí 6 obchodů za ceny od 340 Kč
Porovnat ceny
Fare bačkůrky 4115451 růžové suchý zip Fare bačkůrky 4115451 růžové suchý zip
nabízí 9 obchodů za ceny od 359 Kč
Porovnat ceny
Pegres barefoot pantofle BF01 Gaming černá Pegres barefoot pantofle BF01 Gaming černá
nabízí 9 obchodů za ceny od 421 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené přezůvky


Jaké přezůvky pro školáka vybrat?

Chybu rozhodně neuděláte třeba s českou zdravotní obuví (Santé, Fare, Protetika, Peon), většinou jde o pohodlné zdravotní přezůvky s anatomicky tvarovanou usňovou stélkou, které představují ideální obuv pro děti na přezutí do školy.

  • Anatomicky tvarovaná stélka podpírá příčnou a podélnou klenbu, čímž zabraňuje tvorbě ploché nohy. Protiskluzová podešev v bílé barvě nezanechává šmouhy na povrchu.
  • Nastavitelná šíře obuvi se dá během nošení přizpůsobit potřebám nohou. Lze volit pantofel či sandál. Pořídíte je v lékárnách, prodejnách zdravé obuvi a Ateliérech zdravého obouvání. 
Témata: Zdraví, Školák, Praktické rady, Jak na to, Naše tipy, Sport, Dětské oblečení a dětská obuv, Nákupy, Nákupní tipy, Podešev, Boty, Nohy, Obuv, Vinohrady, Čas dětí, Cvička, Teniska, Pantofle, Irena Sehnalová, Přezutí, Škola, Pardubická nemocnice, Děti, Kůže, Přezůvka, Zdraví na Heureka.cz