Maminka.czChování a vztahy

Jak vybrat dárek, který potěší

Jana Benešovská 2.  12.  2009
Jak vybrat dárek, který potěší
„Vánoce se blíží mílovými kroky, co já letos zase komu dám?“ říkáte si určitě už od začátku listopadu. Vybrat vhodný dárek je mnohdy problém. Jak najít ten nejvhodnější? Obtížné ale pro někoho může být i dar přijmout. Zkuste se to naučit, není to tak těžké.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

NAZNAČTE, CO SI PŘEJETE

Vzpomínáte, jak vás přátelé loni obdarovali láhví luxusního šampaňského a krabicí delikatesní čokolády, zatímco vy jste z kapsy vytáhli „jen“ malou bonboniéru? Snažte se letos podobnému trapasu vyhnout. Naznačte svým blízkým, co byste sami chtěli, a nezapomeňte se zeptat taky na jejich přání. Při debatě o dárcích mluvte otevřeně i o částce, kterou jste ochotní za ně utratit. Že to není žádné překvapení? Že je to neromantické? „Když se nad tím zamyslíme, mnohdy býváme z dárků rozpačití nebo zklamaní, než abychom se z nich radovali. Nebojte se tedy o dárcích mluvit, i z této záležitosti se dá udělat příjemná chvíle. Co třeba napsat seznam svých přání a partnerovi je poslat v zapečetěné obálce?“ navrhuje Lenka Černá, kouč a konzultantka osobního rozvoje.

UVAŽUJTE RACIONÁLNĚ

Než se vydáte do obchodu, zkuste si zodpovědět následující otázky: Komu dárek kupujete a pro jakou příležitost? Jaký typ člověka obdarovávaný je – ocení spíš dárek praktický, nebo krásný? Pokud nejste zvyklí o dárcích se svými blízkými nejprve mluvit, kupujte takové věci, které je možné vyměnit. „Vyhněte se dárkům, které se líbí vám, nikoli blízkému – a vy se těšíte, jak je budete používat. A nikdy nekupujte takové dárky, kde by nákupu mělo předcházet závažné rozhodnutí obdarovaného – například psa nebo kočku,“ radí Lenka Černá.

VYBÍREJTE S PŘEDSTIHEM

Až se v obchodech objeví vánoční dekorace, vezměte jeden den nákupní centrum útokem... I tak to může fungovat, pokud máte seznam konkrétních přání. Ale vymýšlet v té chvíli každému něco originálního? To v tom shonu a stresu prostě nelze. Nečekejte na poslední chvíli a klidně kupte dárek už v červenci. Snažte se být při výběru dárku trochu osobní – dárkový koš s celofánem se hodí na ples do tomboly, ale ne pod vánoční stromeček. To krabička luxusních čokoládových bonbonů a k ní rukou napsané poděkování nebo věnování...

NA NEVHODNÉ DÁRKY DIPLOMATICKY

Že se vám dárce vůbec netrefil do vkusu? Buďte diplomati. Nekažte mu radost, zvlášť pokud je dárkem cokoli ke konzumaci (dostali jste láhev červeného, ale pijete pouze bílé). Pokud se zmýlil partner a nadělil vám jakoukoli hodnotnější věc, kterou bude možné vyměnit, naznačte mu své přání. „Decentně oznamte, že jste si představovali něco trochu jiného a navrhněte, jestli byste tentokrát mohli do obchodu zajít společně a dárek vyměnit,“ doporučuje Lenka Černá. A nezapomeňte, že dary jsou jakýmsi druhem řeči. Způsob, kterým druhého obdarováváte a jakým dar přijímáte, něco vyjadřuje: jsou to slova proměněná v činy.

Témata: Chování a vztahy, Časopis Moje psychologie, Dárek, Dar, Nákupní centrum, Vánoční dekorace, Jak, Příjemná chvíle, Tipy na dárky na Heureka.cz