Maminka.czDěti

Jak vybrat dětské botičky? 3 tipy na kvalitní tenisky

Reklama 23.  2.  2018
Dětská noha je maximálně choulostivá na vhodný výběr obuvi. Je statisticky dokázáno, že většina dětí se rodí se zdravou nohou a vady nohy si v podstatě vypěstují až nošením nevhodných bot.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Proto bychom, zvláště v prvních letech života dítěte, měli na správný výběr klást maximální důraz. V začátcích se doporučuji boty, které nohu dobře fixují, aby nedocházelo k posunu nožičky v botě. Dále musí být dostatečně ohebné a mít nízkou hmotnost. Dalším důležitým kritériem je pak materiál, který by měl být prodyšný a poddajný, aby se nožičce přizpůsobil. Prim tak hrají textilie a pravá kůže, oproti syntetickým materiálům, jako je například koženka, které jsou označovány jako nevhodné. Proto, že nejsou vůbec prodyšné a nijak se dětské noze nepřizpůsobí. Při výběru také sledujte podešev, která by měla být nejlépe rovná, podpatek tedy co nejnižší.

Pokud jste již vybrali ideální botu, pak je zde další důležitý krok, který nikdy nesmíte podcenit. Tím je výběr vhodné velikosti. Pokud chceme dětskou nožičku změřit, vždy měříme ve stoje, od paty, k nejdelšímu prstu na noze. Co je ale nejdůležitější, k naměřené délce vždy musíme připočítat nadměrek, který by měl být cca 0,5 - 1 cm. Větší nadměrek je vhodný u kotníčkových bot, u nízkých pak stačí 0,5 – 0,7 cm.

Pro obzvláště malé děti jsou vhodné speciální ortopedické botičky. Čím jsou ale starší, tím častěji saháme právě po sportovní obuvi, teniskách. Zapomeňme ale na levné tenisky z tržnice. Výrobci značkových tenisek se v poslední době u dětských bot zaměřují právě na kvalitu obuvi, na to aby splňovala kritéria pro zdravé nošení. Právě dětské tenisky často vynikají nízkou hmotností a prodyšností, která je pro dětskou nohu maximálně vhodná.

Nike Air Max

Tenisky Nike Air Max si díky svému svému stylovému vzhledu a komfortu, který poskytují, oblíbila nejedna maminka. Dopřejte to stejné i svým dětem. Dětské tenisky Nike Air Max jsou většinou vyrobeny z textilie, či kůže. Jsou i varianty ze syntetických materiálů, ale doporučujeme vždy dát přednost těm, co nabízí optimální prodyšnost. Uvnitř boty se pak nachází vzduchový polštářek, který nejen že nabízí pohodlí, ale především spolehlivě tlumí dopady a nárazy. Tenisky jsou tak vhodné i na sportovní aktivity a poskytují ochranu i pro mohutnější postavy, které jsou na těžké dopady choulostivější. Stylový vzhled je už jen třešinkou na dortu. Nike Air Max nejsou nijak lacinou záležitostí, ale vzhledem k vlastnostem, které poskytují, se jejich výběr vyplatí.

Klepněte pro větší obrázek

Adidas EQT Support J

Juniorské boty Adidas  EQT Support J jsou inspirovány běžeckými modely z 90. let. Jejich hlavní předností ale je technologie TORSION® SYSTÉM, která umožňuje noze přirozený pohyb a zároveň ji chrání proti nepřirozeným polohám. Další výhodou je ORTHOLITE® vložka, která se díky své unikátní struktuře vyznačuje vysokou schopností absorpce nárazů. Dále skvěle rozvádí vzduch a zabraňuje tak pocení a navíc je antibakteriální.

Klepněte pro větší obrázek

Adidas Superstar

Tenisky Adidas Superstar jsou oblíbené především teenagery, pro svůj cool vzhled. Z pohledu kvality obuvi se dá ocenit jejich tvar, kdy nemají úzkou špičku, ale poskytují přední části nohy potřebný prostor. Důležitý ale materiál a model Adidas Superstar je vždy vyrobený z kůže. Dále disponuje ORTHOLITE® vložkou, jejíž vlastnosti jsou vysvětleny výše.

Klepněte pro větší obrázek

 

Témata: Děti, Móda, Oblečení a móda na Heureka.cz