Maminka.czDětské kolo

Jak vybrat dětské kolo? Tohle všechno byste měli vědět

Michaela Láchová 6.  8.  2018
Nemůžete se už dočkat, až všichni společně šlápnete do pedálů? Abyste ovšem svého malého cyklonadšence neodradili, chce to správné kolo. A my vám poradíme, jak při jeho výběru nešlápnout vedle!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Drandí už vaše ratolest na odrážedle jako drak? A není jí náhodou už malé? Mezi třetím a čtvrtým rokem je ta pravá chvíle pro pořízení prvního šlapacího kola. Při jeho výběru je ale třeba myslet na víc věcí, než je jen hezký design. I když ten samozřejmě u dětí bývá na prvním místě – na krásném kole se jezdí přece jen o něco lépe. 

Půjde do školy, a stále neumí jezdit na kole? Tohle je možná příčina!

Nejdůležitější je ale velikost bicyklu, protože příliš velkým kolem dítěti učení jen znechutíte, ať je sebekrásnější. První volbou by mělo být kvalitní odrážedlo, které se konstrukcí už podobá dětskému šlapacímu bicyklu a se kterým se dítě mnohému naučí. To je vlastně takové jeho první kolo, jen bez šlapek. „Děti ve dvou letech už můžou jezdit na odrážedle a do čtyř let je dobré je na něm nechat, díky němu se učí držet balanc a získají stabilitu,“ říká spolumajitel specializované cykloprodejny Krab Cycles Jiří Fiala s tím, že před čtvrtým rokem nastává období, kdy by dítě mělo přejít z odrážedla na bicykl s šestnáctipalcovými koly. Výrobci nabízejí všechna tato kola i s balančními kolečky. „Bylo by ale lepší, aby byla zbytečná. Ideální je, když se dítě naučí na odrážedle a pak rovnou usedne na větší kolo bez koleček,“ podotýká Jiří Fiala. 

Jak vybrat dětské odrážedlo? Řiďte se těmito pravidly

První kolo? Nejmenší jsou dvanáctky, ale...

Nejmenšími bicykly, které můžete na trhu sehnat, jsou tzv. dvanáctky (tzn. o průměru 12“). Odborníci ale taková kola většinou nedoporučují. „Nedá se na nich moc jezdit, mají jen jeden převod a malinká kolečka, a jsou tedy v podstatě vhodná jen pro ježdění na rovině a po asfaltu nebo betonu. Pro tříleté dítě bych raději vybral kvalitní a lehké odrážedlo, se kterým si vlastní silou poradí i při zdolávání menšího kopce, na kterém by s dvanáctipalcovým kolem neobstálo,“ vysvětluje Jiří Fiala s tím, že první volbou po odrážedle by měl být bicykl s šestnáctipalcovými koly, poté následuje dvacítka a čtyřiadvacítka. 

Jak vybrat dětskou helmu na kolo. Musí pohodlně sedět a být lehká

Vybírání velikosti pouze na základě věku bývá ošidné, protože stejně staré děti se mohou dost podstatně lišit svou velikostí, ale i schopnostmi. Je proto vždy dobré poradit se s odborníkem, který pomůže vybrat kolo malému cyklistovi na míru. Velice důležité je i správné nastavení sedla tak, aby se dítě dotýkalo špičkami nohou země a řídítka aby mohlo bez problémů uchopit.

„Je dobré počítat s tím, že když se kolo kupuje včas, vydrží i tři roky, ale spíš se kupuje na dva. Sedlo se sice dá vytáhnout výš, ale to kolo zůstane krátké,“ podotýká Jiří Fiala. Na větším kole se dítěti jezdí mnohem lépe a překážky jsou pak menší. Dejte také pozor na to, aby nebyl bicykl příliš těžký. „Některé bicykly neváží o nic míň než samotné dítě,“ varuje Jiří Fiala.

Máte-li doma čtyřletého caparta, můžete sáhnout po o chlup větším, šestnáctipalcovém kole, které je vlastně jen větší kopií dvanáctek. Mají stejné vybavení, díky většímu průměru kol se ale dítěti lépe překonávají větší vzdálenosti a s větším přehledem s ním zvládá i nerovnosti. „Tahle kola už se navíc dají zaháknout za tažnou tyč. Dítě má ve čtyřech letech už dost rozumu, aby se na tom kole udrželo, nenaklánělo se a nepadalo, tříleté dítě by s tím ještě problém mít mohlo. Může navíc pomoct rodiči i trošku šlapat,“ doplňuje Jiří Fiala. 

Jaké kolo pro předškoláky a školáky? 

Škola, to už je jiný level. A bicykly, ze kterých se dá vybírat, také. Pro předškoláky a čerstvé školáky jsou kromě jednorychlostní varianty dvacítky na výběr i kola vybavená přehazovačkou se šesti převody. Mají už i dvě pákové brzdy, u těchto modelů je i odpružená vidlice, která zajistí pohodlí i během cyklovýletu v terénu. „Je důležité vyzkoušet brzdové páky, aby byly dobře ergonomicky tvarované a padly do dětské ruky a aby tu brzdu dítě umáčklo, aby byla lehoučká,“ upozorňuje Jiří Fiala. 

Největšími stroji v dětské kategorii pak jsou čtyřiadvacítky, kola juniorská, někdy nazývaná tříčtvrteční, která si už s vybavením nezadají s bicykly pro dospěláky. Přeroste-li vaše robátko čtyřiadvacítku, musí skočit rovnýma nohama do světa „dospěláckých“ bicyklů. Nejmenší rámy této kategorie (u dospělých kol se již „nehraje“ na průměr kol, ale čísluje se podle délky sedlové trubky, opět v zámořské délkové jednotce) měří 13 palců, v úvahu připadají ještě velikosti 15 palců či 15,5palcové rámy. 

Jak vybrat helmu pro dítě? 

Je možné sehnat i kola o nestandardní velikosti 14 a 18 palců, nejsou ale u výrobců obvyklá. Kolo velikosti 14 palců je vhodné zejména v případě, když je dítě na svůj věk poměrně vysoké a dvanáctipalcové kolo je příliš malé na to, aby s ním začínalo. 

7 tipů, jak naučit dítě jezdit na kole. Skvělou průpravou je odrážedlo
Dětská odrážedla a kola: Jak vybrat takové, které sedne vašemu dítěti?
Zaujalo nás: Nákladní kolo ocení ve městě zejména rodiče s malými dětmi
Témata: Předškolák, Praktické rady, Naše tipy, Dětské kolo, Poměr, Správné kolo, Bicykl, Capart, Tažná tyč, Fyzická zdatnost, První kolo, Máte-li, Dětská ruka, Velký přehled, Hezký design, Úchop, Pořízení, Tříleté dítě, Dvacítka, Děti, Velikost, Velká vzdálenost, Malý cyklista, Velké kolo, Společný výlet, Dětská kola na Heureka.cz