Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Jak vybrat dětskou chůvičku? Na tyhle věci si dávejte pozor

Simona Procházková 10.  4.  2018
Elektronické chůvičky jsou více než užitečnými pomocníky v každodenním životě s nejmenšími dětmi a rodičům dokážou výrazně usnadnit péči o ně. Na trhu existuje obrovské množství modelů s různými funkcemi. Při výběru tedy záleží jen na tom, jaké parametry jsou pro vás důležité.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V podstatě jde o vysílačky, které pomocí přenosu zvuku, popřípadě také obrazu, umožňují kontrolovat aktuální stav vašeho miminka. 

Přenos zvuku 

Jednotlivé výrobky se liší způsobem přenosu zvuku. Analogové chůvičky pracují na nižších frekvencích a s menším počtem kanálů. Díky tomu mají lepší dosah, ale zároveň jsou náchylnější k rušení jinými zařízeními. Digitální chůvičky pracují na vyšších frekvencích a s vyšším počtem kanálů. Čím vyšší frekvence přenosu, tím více je přenos rušený překážkami v prostoru. Pro velký počet kanálů jsou ale vhodné do hustě zasíťovaných oblastí. Užitečnou funkcí je oboustranný přenos, tedy možnost použít rodičovskou jednotku jako vysílačku, takže na dítě můžete jejím prostřednictvím i mluvit, uklidnit ho a podobně. 

Mějte vše pod kontrolou s dětskou chůvičkou

Ovládání 

Možnosti a přehlednost ovládání jsou důležitějším parametrem než celkový vzhled chůvičky. Je tedy na vás, které prvky využijete a co je pro vás už zbytečné a navíc. Oceníte přehledný displej, který nabízí možnost ztlumení jasu barev, samozřejmostí by měla být indikace slabé baterie a ECO mód neboli možnost úsporného režimu, kdy chůvička dokáže minimalizovat spotřebu energie v závislosti na vzdálenosti dětské a rodičovské jednotky. 

Neskutečný úprk z dětské postýlky

Dosah přenosu 

Maximální vzdálenost, na kterou jsou chůvičky schopné přenášet signál, uvádějí výrobci vždy ve volném prostoru a za ideálních podmínek. Počítejte tedy s tím, že reálný dosah bude nakonec nižší. Čím více je překážek (například stěn v domě) mezi dětskou a rodičovskou jednotkou, tím bude samozřejmě dosah nižší. Zajímejte se o technologii DECT. Je to zkratka pro Digital Enhanced Cordless Telecommunications. Jde o vylepšenou digitální bezdrátovou komunikaci. Přenos signálu je šifrovaný, takže je vyloučeno rušení jiným zařízením. 

Způsob napájení 

Napájení u běžných typů dětských chůviček je na baterie, ze sítě nebo oběma způsoby. Pozor, rodičovská i dětská jednotka mohou mít odlišné způsoby napájení. Pokud budete chtít nechávat dětskou jednotku v kočárku, pak se ujistěte, že nemusí být zapojena do sítě. A naopak, jestliže víte, že budete mít ve většině případů možnost nabíjení ze sítě, vybírejte takový výrobek, kde obě jednotky mají možnost napájení ze sítě, případně, že mají vlastní dobíjecí stanici. 

Užitečné funkce 

Skvělou vychytávkou je, když je dětská jednotka vybavena senzorem, který snímá okolní teplotu, a ta se ukazuje na rodičovské jednotce. Chůvičky s touto funkcí většinou umožňují také nastavení minimálních a maximálních teplot, při jejichž překročení se spustí na rodičovské jednotce zvukový signál. Oblíbenou funkcí je také vibrační upozornění, které hlásí aktivitu u dětské jednotky vibracemi rodičovské jednotky. Oceníte ji zejména v hlučnějším prostředí stejně jako tzv. funkci VOX, kdy je přenos signálu aktivován až hlasem dítěte, neprobíhá tedy nepřetržitě, a tím se šetří baterie. 

CO JE DOBRÉ SLEDOVAT?

Video ano, nebo ne? 

Videochůvičku nejvíce využijete ve velkém domě, kde je dětský pokoj například v jiném patře než místnost, kterou obýváte nejvíce. Díky obrazu můžete kontrolovat, zda je s miminkem vše v pořádku. 

Výdrž baterie

Nabíjení by mělo být komfortní a co nejrychlejší. Nejlepší modely na tuzemském trhu vydrží podle testů až 18 hodin nepřetržitého provozu. 

Vzdálenost

Pro použití chůvičky, například u miminka spícího v kočárku na zahradě, zvolte raději model na bateriové napájení, využijete také senzor teploty. 

Zdravotní nezávadnost

Chůvičky vysílají rádiový signál, který je velmi slabý a nebylo prokázáno, že by byl zdraví škodlivý. Jestliže i přesto chcete signál co nejvíce eliminovat, oceníte chůvičky s funkcí VOX (aktivace hlasem). 

Něco navíc

Doma určitě oceníte doplňkové funkce některých modelů chůviček jako promítání obrázků, přehrávání ukolébavek nebo noční světýlko. 

Na cesty

V případě, že chůvičku plánujete využívat zejména na cesty, na dovolené, návštěvách apod., bude nejdůležitějším parametrem dosah přenosu, způsob napájení a také velikost. 


Sterilizátory, odsávačky, monitory, ohřívače,… Opravdu to všechno potřebujete?

Poprvé bez dítěte venku. Kdy je ten správný čas?
Fotogalerie: Situace, které snad při hlídání dětí nezažijete…

 

Témata: Miminko, Novorozenec, Péče o dítě a jeho výchova, Kojenec, Šestinedělí, Naše tipy, Baterie, Velký dům, Volný prostor, Aktivace, Důležitý parametr, Vibrace, Přenos, Velký počet, Odlišný způsob, Dosah, Signál, DAV, Dětská chůvička, Malý počet, Digitální chůvička, Užitečný pomocník, Skvělá vychytávka, Zdravotní nezávadnost, Každodenní život

Video