Maminka.czKašel

Jak vybrat funkční zvlhčovač vzduchu? Pomůže při kašli, rýmě i astmatu

Lenka Chvostová 17.  2.  2023
Častá nemocnost, dráždivý kašel, škrabání v krku, pocit plného nosu. Bojujete s těmito zdravotními problémy i u vašeho dítěte? Na vině může být suchý vzduch v domácnosti. Jednoduchým a účinným řešením může být pořízení kvalitního zvlhčovače vzduchu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suchý vzduch ohrožuje nejen děti, ale i dospělé, především teď v zimě, kdy se hodně topí a málo větrá. A rozhodně nejde o něco, nad čím byste mohli jen tak mávnout rukou. Může vám totiž způsobit daleko víc problémů než vzduch vlhký.

V zimě by se ideální relativní vlhkost vzduchu v obytných místnostech měla pohybovat okolo 40 procent. Jak jste na tom u vás doma, zjistíte pomocí vlhkoměru, který je často součástí různých domácích teploměrů a meteostanic. Pořídit si ale můžete i samostatný přístroj. Kvalitnější vás vyjde asi na tisíc korun, investice do něj se ale vyplatí. Vlhkost vzduchu má totiž velký vliv nejen na náš organismus, ale například i na vybavení domácnosti. 

VIDEO: Co to znamená, když dítě štěká?

Jak nám suchý vzduch škodí

Nejčastějšími zdravotními problémy, za nimiž stojí příliš suchý vzduch, jsou dýchací obtíže a nepříjemný dráždivý kašel. Jenže to zdaleka není vše. Vysušená sliznice má totiž sníženou schopnost zachycovat viry a bakterie, kterým se navíc v suchém a nevětraném prostředí skvěle daří. Kromě toho suchý vzduch negativně působí na citlivou sliznici očí, ale také na pokožku a vlasy. Vysušené vlasy ztrácejí lesk, mají tendenci se lámat, pokožka přichází o přirozenou elasticitu, nepříjemně pne, má tendenci tvořit šupinky, je náchylnější k tvorbě vrásek. Suchý vzduch často může i za rozpraskané rty a chrápání. Problémem může být také častý pocit žízně. Nízká vlhkost vzduchu se podepisuje i na našich pocitech, cítíme se unavenější, bez energie. Zvlhčovače jsou vhodné i pro děti a osoby, které trpí astmatem, alergií či atopickým ekzémem.

Akutní laryngitida. Dítě posaďte k oknu či mrazáku, zmrzlina nepomůže, radí lékařka

Na co se zaměřit při výběru zvlhčovače?

Nabídka obchodů je skutečně široká. Jenže není zvlhčovač jako zvlhčovač. Ceny se v závislosti na kvalitě a typu přístroje pohybují od několika stovek až po částky nad deset tisíc. Ty nejdražší spotřebiče už jsou ale kombinované s čističkou vzduchu. Zvlhčovače v nižší cenové kategorii fungují na principu horké páry, která vzniká odpařováním vody na nějakém topném tělesu. Nevýhodou je ale hlučnost a poměrně drahý provoz, spotřebují totiž hodně elektrické energie. A v případě použití u menších dětí navíc hrozí opaření.

Ultrazvukové zvlhčovače jsou oproti nim podstatně tišší a především spotřebují přibližně o polovinu méně elektrické energie. Fungují tak, že pomocí vysokofrekvenčního ultrazvukového oscilátoru vytváří z vody mikroskopické kapičky, které jsou v podobě jemné mlhy vyfukovány do místnosti, kde se odpaří a zvýší tak vzdušnou vlhkost.

Nepodceňte výkon, na ten se při výběru zaměřte v první řadě. Vždy by měl odpovídat velikosti místnosti, v níž ho budete používat. Udává se nejčastěji v mililitrech za hodinu a najít byste ho měli v popisu přístroje. Orientačně  platí, že v pokojíčku o velikosti do 15 čtverečních metrů vám stačí zvlhčovací výkon 100-200 ml/h, pro místnost o velikosti 15-30 m2 sáhněte po přístroji s výkonem 200-300 ml/h, pro prostory o velikosti 25-45 m2 pak volte výkon 300-400 ml/h.

Kromě vzhledu je důležitá také bezpečnost a uživatelská přívětivost spotřebiče. Ten by se měl v případě, že mu dojde voda v nádržce, automaticky vypnout. Při nočním provozu určitě oceníte "spánkový režim", v němž se vypne světelná signalizace a vy tak můžete nerušeně spát. Dalšími vychytávkami je například funkce teplé a studené páry nebo ukazatel pokojové teploty. Některé přístroje umí také změřit hodnotu relativní vlhkosti a po dosažení nastavené hodnoty automaticky přeruší svůj provoz, takže nezvlhčují vzduch zbytečně. Skvělou doplňkovou funkcí, která stojí za zmínku, je také přidaný ionizátor, který vzduch čistí a mírně dezinfikuje. Milovníci aromaterapie zase mohou zvolit přístroj vybavený aroma nádobkou na esenciální oleje.

Nabídku moderních zvlhčovačů vzduchu za nejvýhodnější ceny najdete ve fotogalerii v úvodu článku.

7 zaručených babských rad, které rychle zaberou na rýmu, kašel a nachlazení
Témata: Zdraví, Děti, Děti a nemoci, Nemoci, Kašel, rýma, Astma, nachlazení, Zvlhčovač, Suchý vzduch, Garde, Přístroj, Zdravotní problémy, Vzduch, Hyundai, Vlhkost vzduchu, Suchý, Zdraví na Heureka.cz