Maminka.czPředškolák

Jak vybrat kvalitní školku?

archiv 19.  3.  2010
Jak vybrat kvalitní školku?
Angličtina je samozřejmostí, lákají alternativní metody. Zápisy do mateřských škol se blíží a rodiče, kteří chtějí v některém zařízení umístit své děti, se většinou ocitají před problémem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nedostatečná kapacita ve státních školkách způsobuje, že pro děti mladší tří let prakticky není místo. To často nutí rodiče sáhnout k alternativnímu řešení. Kdo nemá po ruce ochotnou hlídací babičku, většinou zvažuje možnost soukromé mateřské školy. Jak ale vybrat tu nejvhodnější, aby se investice vyplatila?

„Proti soukromým školkám jsem byla v minulosti trochu zaujatá. Nechtěla jsem svou dceru odmalička rozmazlovat a dopřávat jí nadstandardní služby. Navíc se mi zdálo, že budu platit za něco, co je ve státních školách zdarma,“ svěřuje se třicetiletá Tereza, matka nyní tříleté Klárky. „Nakonec jsme ale neměli na výběr. Chtěla jsem se vrátit do práce a ve státní školce dceru nemohli vzít, protože jí ještě nebyly tři roky a přednost mají starší děti.“

Proto Tereza musela zvolit náhradní řešení. Spolu s manželem začali vybírat z nabídky rozrůstajících se soukromých školek. „Když už se pro takovou investici rozhodnete, chcete pro dítě samozřejmě to nejlepší. My jsme navštívili několik zařízení, než jsme konečně našli to pravé,“ dodává Tereza.

A co vlastně soukromé školky nabízí rodičům jako hlavní lákadla? „Výuka angličtiny se již stala samozřejmostí. Proto se některé soukromé mateřské školy snaží nabídku rozšířit ještě alternativními výukovými programy,“ říká speciální pedagožka Markéta Praibišová. Podle ní by však rodiče měli věnovat pozornost metodám, které školky používají. Například cizí jazyk dítě lépe vstřebá tak, že s ním bude trávit čas rodilý mluvčí, než kdyby sedělo každý den hodinu na jazykovém kroužku s českou učitelkou. „Vše by se mělo odehrávat přirozenou cestou. Ta zmiňovaná alternativa podle mě má spočívat spíše v individuálním přístupu k dítěti a maximální spolupráci s rodiči.“

Markéta Praibišová spolu s manažerkou Martinou Kadeřovou nedávno založily vlastní soukromou mateřskou školu rodinného typu Domino v pražské čtvrti Hodkovičky.

„Mám zkušenost se státním i soukromím školstvím, a to coby zaměstnanec i jako rodič. Na mateřské dovolené s nejmladší dcerou jsem se rozhodla zkusit si to také jednou dělat po svém.“ vysvětluje své rozhodnutí Markéta Praibišová.

Filosofie Domina vychází ze dvou moderních výukových metod - Montessori a Začít spolu. Rodiče si mohou vybrat, která metoda jim a jejím dětem více vyhovuje. Také mohou využít různé vzdělávací semináře a volnočasové aktivity. „Snažíme se, aby rodiče pochopili principy našich programů a mohli je pak využít i doma,“ říká Martina Kaděrová.

Individuální přístup k dítěti a komunikaci s rodiči velmi oceňuje i maminka Tereza. Původně chtěla malou Klárku umístit do soukromé školky jen na pár měsíců. Nakonec se však rozhodli jinak. „Rozdíly v přístupu vnímáme nejen my jako rodiče, ale i samotná Klárka. Před měsícem jsme odjeli na delší dobu na Slovensko a Klárka tam chodila do školky,“ vzpomíná Tereza. „Bylo jich tam ve třídě dvacet a Klárka si při odjezdu nepamatovala jméno jediného kamaráda ani učitelky. Přístupy a možnosti obou zařízení jsme mohli vyzkoušet v praxi.“

To potvrzuje i Markéta Praibišová. Někteří rodiče do Domina přicházejí s tím, že zde umístí dítě jen přechodně. Pak ale většinou změní názor. „Někdy bývá překážkou finanční situace. To se ale dá vyřešit tím, že například nechají dítě ve školce jen tři dny v týdnu. Je to levnější a většina školek tuto možnost nabízí,“ dodává.

Kdo se chce přesvědčit na vlastní oči, jak alternativní způsoby výuky fungují v praxi, má možnost. Mateřská školka Domino chystá 22. - 26. března dny otevřených dveří a zároveň zápis dětí.

Témata: Děti, Předškolák, Mateřská škola, Jak, Státní škola