Maminka.czSport

Jak vybrat lyže pro děti? Dbejte na délku, kvalitu a bezpečnost!

Vybírat lyže pro děti je v jistém úhlu pohledu daleko náročnější než výběr lyží pro dospělé. Ohled musíte brát nejen na výšku a růst dítěte, ale také na kvalitu a flexibilitu vybavení. Pokud přemýšlíte, jakou délku lyží vybrat a zda pořídit lyže nové, nebo z bazaru, poradíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Každý rodič, který rád lyžuje, chce k lyžování vést i své potomky. Dříve nebo později přitom narazí na otázku, jak pro ně vybrat vhodné lyžařské vybavení tak, aby jim začátky pokud možno co nejvíce usnadnil. Výběr výbavy je proto více než důležitý,” říká Kateřina Princová ze společnosti Skibi Kids Shop.

VIDEO: Jak naučit děti lyžovat? 

Správná délka je klíčem

Klíčovým rozhodnutím, při němž se toho dá asi nejvíce zkazit, je výběr správné délky dětských lyží. Lyže by měly být o 10  až 20 centimetrů delší, než je výška postavy dítěte. Rozhodně neplatí, že u dětí na kvalitě lyží nesejde, právě naopak. Také je dobré vybírat lyže s ohledem na aktuální výšku dítěte a nekupovat větší lyže s tím, že dítě do nich tzv. doroste. Příliš krátké lyže budou mít tendenci zatáčet samy, takže se dítě nenaučí správným návykům, naopak příliš dlouhé lyže se budou dítěti špatně ovládat, lyžování mu nepůjde a může se mu i zcela znechutit.

Jak naučit děti lyžovat? Tady je 10 důležitých a praktických rad

Pěnové jádro

Vzhledem k tomu, že děti jsou lehké a při jízdě v jejich případě nepůsobí na lyže zdaleka takové síly, jako je tomu u dospělých, vystačí si s jednoduchou konstrukcí a lehkým pěnovým jádrem. Drtivá většina modelů lyží napříč značkami se v tomto ohledu nijak neliší. Pěnové jádro je lehké, takže se lyže dítěti dobře ovládají a i lehké dítě je schopno bez obtíží lyže správně prohnout při jízdě v oblouku.

Malý radius

Pro učení oblouku je dobré, aby dětské lyže měly malý radius. Rádius je číslo, které udává poloměr oblouku, které carvingové lyže samy vykrojí při náklonu do oblouku. U dětských lyží by se měl pohybovat v rozmezí 6 až 10 m. Většina běžně dostupných dětských lyží to bude splňovat.

Rocker pro snazší nástup do oblouku

"Nebojte, teď vás nenabádáme, aby vaše dítko propadlo tvrdé hudbě a řevu elektrických kytar. Rocker je mírné vertikální prohnutí lyže v přední části, laicky řečeno přizvednutá špička. K čemu slouží? Tato konstrukční vychytávka napomáhá zahájení oblouku, takže není na škodu, pokud dětské lyže budou rocker mít," vysvětluje Kateřina Princová ze Skibi Kids Shop. 

Dítě jede na lyžařský výcvik: Jak vybrat lyže a na co nezapomenout?

Důležité je správně nastavené vázání

Z hlediska bezpečnosti je důležité, aby lyže byly vybaveny kvalitním bezpečnostním vázáním, které v případě pádu uvolní nohu dítěte a umožní předejít zranění. Většina dětských lyží je dnes dodávána s integrovaným kvalitním vázáním, u nějž je však třeba správně nastavit vypínací síly. Doporučujeme nechat si toto nastavení provést ve specializovaném servisu, kde dostanete i potvrzení o nastavení, které v případě úrazu může vyžadovat pojišťovna.

Video: Učit děti lyžovat, nebo investovat do profesionálního instruktora?

Délka lyží pro děti

Nejkratší dětské lyže

Dětské lyže se vyrábějí v nejkratší délce 70 cm. Tyto lyže jsou určeny pro nejmenší děti přibližně od dvou až tří let.

Středně dlouhé lyže

Jedná se o lyže v délce 100–120 cm. Tyto lyže se vyrábějí většinou s ohledem na snadnou ovladatelnost. Měly by být lehké a ohebné.

Nejdelší dětské lyže

Do této kategorie patří lyže v délce 130–150 cm. V této kategorii už můžete vybírat podle zkušenosti jezdce, od začátečníků až po zkušenější lyžaře.

Plastové lyže pro děti? Raději ne

Možná si řeknete, že dítěti budou pro začátek stačit plastové lyže, které se dají sehnat už za pár set korun v supermarketu. Samozřejmě, že odborníci vám řeknou, že takové lyže nejsou pro děti vhodné. Děti se na nich lyžovat nenaučí. Ovšem pokud chcete dítě postavit na lyže ještě třeba před druhými narozeninami a máte je jen na to, aby se dítě na lyže postavilo a naučilo se v nich chodit na rovince, určitě to není nic proti ničemu.

Jak děti obléknout na lyže?

Nové lyže, nebo z druhé ruky?

To je otázka. Máte dvě možnosti. Buď pořídit za stejné peníze kvalitní lyže z bazaru, nebo koupit úplně nové, ale v horší kvalitě. Malým lyžařům pro začátek postačí klidně použité lyže, protože z nich brzy vyrostou. Pokud máte více dětí, vyplatí se potom pořídit kvalitní nové lyže, které mohou po sobě děti dědit.

Jakmile však vaše dítě poroste a bude lyžovat čím dál lépe, vyplatí se zainvestovat do kvalitní výbavy. U lyží zhruba do 100 cm nejsou výrazné rozdíly v konstrukci, u lyží pro větší děti už jsou rozdíly mnohem patrnější.

Pokud se vám nechce utrácet za kvalitní lyže na jednu sezónu, můžete využít i služeb celosezónního půjčení lyží. To dnes vychází cenově velmi dobře a ve větších městech funguje naprosto skvěle.

Na začátku sezóny si jednoduše lyže půjčíte a pak lyžujete celou zimu bez starostí. Pokud dítě během sezóny vyroste například z lyžařských bot, můžete si je jednoduše vyměnit.

Hůlky ano, nebo ne? A jakou mají mít délku?

Nejmenší děti hůlky nepotřebují. Větší děti se však bez nich již neobejdou. Lyžařští instruktoři říkají, že hole se doporučují až se zvládnutím oblouku v pluhu. A jak vybrat správnou délku hůlek? Tu určíte tak, že po zapíchnutí hůlky by měly svírat paže a předloktí pravý úhel. V prodejně to zjistíte tak, že hůlku otočíte a chytnete ji pod kroužkem, rukojeť tedy směřuje dolů. Použít můžete také výpočet, a to že výšku dítěte v cm vynásobíte 0,7.

Kde koupit lyže? Mimibazar nabízí spoustu modelů za skvělé ceny

Nezapomínejte na servis vázání

Samozřejmostí při výběru lyží je také bezpečnostní vázání, které při pádu zajistí vysunutí lyžařské boty. Ať pořizujete lyže nové nebo z bazaru, vždy byste měli dětem (a nejen jim) nechat vázání seřídit v lyžařském servisu.

Helma s nastavitelnou velikostí

Největší nebezpečí hrozí v podobě srážky s dospělým lyžařem, která může být pro dítě i fatální. Zejména pro malé děti volíme helmu co nejlehčí, přednost nejspíš dostane in-mold technologie před injected technologií. Děti rostou jako z vody a jistě chcete, aby jim helmička nějaký čas vydržela. Proto doporučujeme vybírat model s nastavitelnou velikostí.

Velikost se nastavuje většinou pomocí kolečka v zadní části helmy a dosahuje rozpětí cca 5 cm (např. 48–53 cm). Helmu v žádném případě nevybírejte příliš velkou s argumentem, že do ní dítě doroste. Rozepnutá helma by měla i při prudkém předklonu zůstat dítěti na hlavě, jinak nebude spolehlivě chránit.

VIDEO: Jak vybrat bezpečnou a padnoucí helmu pro děti na kolo

Jak naučit děti lyžovat: Respektujte jejich tempo a zapomeňte na lano
Pozor na zimní úrazy!
Jste si jistí, že naučíte děti správně ovládat lyže nebo snowboard?
Témata: Praktické rady, Naše tipy, Sport, Pohyb, Album, lyže, Lyžařský výcvik, Skvělá cena, Narůstající věk, Druhé narozeniny, Servis, Vázání, Specializovaná prodejna, Rukojeť, Zadní část, Lyžařský instruktor, Karel Studnička, Největší nebezpečí, Konstrukční vlastnost, Bezpečnostní vázání, Instruktor, Malé dítě, Lyžařské vybavení, Jak, Malý lyžař, Sport na Heureka.cz