Maminka.czSpánek

Jak vybrat postel?

Reklama 20.  6.  2019
Postel je důležité místo v našem životě, trávíme zde třetinu života spánkem, ale také to může být útočiště v období, kdy se necítíme dobře, nebo jsme unaveni, pak naše jediné myšlenky směřují na naši postel.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je to důležité zázemí, kde je nám dobře a kde se cítíme skutečně bezpečně. Proto aby byla postel to správné útočiště, je třeba vybírat kvalitní materiály, které budou sloužit velmi dlouhou dobu, budeme se na nich cítit pohodlně a nezatěžují náš organismus při spánku.

Návrat k přírodě

Pokud hledáme ty nejpřirozenější materiály, hledejme je v přírodě. Přírodní materiály jsou zdravotně nezávadné, nezatíží organismus a naopak podporují tu správnou regeneraci během spánku. Z přírodních materiálů lze vyrobit nejen rám postele, noční stolky, komodu, lamelový rošt, ale hlavně i matraci a povlečení.

Příroda ve vaší ložnici

Začněme rámem postele, ten lze samozřejmě jednoduše vyrobit z masivu, který je nejen velmi trvanlivý, ale hlavně je to kus přírody v naší ložnici, který lze snadno ošetřovat a je zcela zdravotně nezávadný. Přírodní rám postele je důležité ošetřit přírodním olejem nebo voskem. Bylo by trochu zbytečné, pořizovat přírodní dřevěnou postel z masivu, která je povrchově ošetřena syntetickou vrstvou PU laku, která uzavře dřevo a to díky tomu nemá šanci dýchat. Rošty jsou téměř všechny vyráběny z masivního dřeva nebo v kombinaci masivu a dýhované překližky, která je tlakově spojena pomocí disperzního lepidla. Celkově lze tak říci že na lamelovém roštu není nic nezávadného.

Matrace se také dělají z přírodních materiálu ale pozor na přírodní PUR pěny, v které vlastně tak zcela přírodní ani nejsou. Výrobce je většinou označuje jako naturální nebo bio pěny, ale v těchto matracích bývá většinou jen velmi malé procenta ricinových přírodních olejú, většinu zde tvoří syntetický polyuretan. Pokud hledáte tu pravou přírodní variantu matrace, určitě doporučíme 100% přírodní latex. Zde je také důležité vědět, že je velký rozdíl mezi 100% latexem a 100% přírodním latexem. Tyto dva výrazy se velmi často zaměňují, ale pouze ten 100% přírodní latex obsahuje výhradně přírodní latexové mléko bez přidaných syntetických latexových pěn. Pro absenci prachu a roztočů v matraci, doporučujeme použít matracové chrániče, které tak hygienický celkově ochrání matraci i potah matrace od prachu, potu i roztočů.

Čalouněné, kontinentální, nebo americké

Poslední dobou jsou populární čalouněné, neboli americké, kontinentalni, prostě začalouněné vysoké postele s matrací, která je na rámu volně položená. Rám postele je tvořen masivním rámem, na který je připevnění molitan rouno a celá tato konstrukce je počalouněna čalounictví látkou. Postel může být vyrobena z přírodních materiálů, jako je pružina, nebo koňská žíně, ale důležité je vědět, že je tato konstrukce nerozebíratelná a nedá se vyprat, nebo ošetřovat proti prachu a roztočům.

A kde takové materiály sehnat?

Máme jedno doporučení, tím je český výrobce Postelia, který vyrábí masivní postele povrchově upravené olejo-voskem. Zdravotní matrace z přírodních a nezávadných materiálů, komody, noční stolky a lamelové rošty z přírodních dřevěných materiálů. Navštivte jejich stránky internetového obchodu www.spime.cz, nebo se zastavte na některé si jich prodejem ČR, které naleznete v Táboře, Praze, Brně a v Plzni.

Témata: Spánek