Maminka.czMiminko

Jak vybrat sportovní kočárek? Měl by se k vám hodit!

Simona Procházková 25.  2.  2021
Nabídka a šíře sortimentu v obchodech je tak bohatá, že mohou rodiče mnohdy tápat, na co se při nákupu zaměřit. Co je skutečně důležité a jakými kritérii se řídit, abyste pořídili ten nejlepší model právě pro vás, respektive vaši ratolest? Poradíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ve chvíli, kdy vaše děťátko samostatně sedí, potřebuje pohodlí a chce mít při jízdě dobrý přehled o dění kolem, je ten správný čas pořídit praktičtější „vozítko“. Odpověď na otázku, podle čeho vybrat sportovní kočárek tak, aby vám vyhovoval po všech stránkách, není jednoduchá. Někteří rodiče se rozhodují v první řadě podle designu, jiní zase bedlivě sledují rozměry a technické parametry.

Každopádně myslete na to, že právě ve sportovním kočárku budete potomka vozit poměrně dlouhou dobu, takže by měl zvolený model splňovat nejpřísnější požadavky na kvalitu a funkčnost. Přinášíme šikovné tipy, které vám při nákupu vysněného „sporťáku“ mohou pomoci.

Požadujte kvalitu!

Nákup kočárku je pro rodinný rozpočet nemalým finančním výdajem, vyplatí se proto nic neuspěchat. Samozřejmě očekáváte, že bude maximálně pohodlný, bezpečný, dostatečně prostorný a navíc krásný na pohled. Zorientovat se v lákavé a nepřeberné nabídce může být potíž. Nelitujte času a udělejte si vlastní průzkum trhu. Zjistěte si, jaké typy kočárků se prodávají, sepište parametry, které jsou pro vás osobně důležité, prohlédněte si hodnocení uživatelů na internetu a zapátrejte po výsledcích mezinárodních testů kvality a bezpečnosti. Obraťte se vždy na spolehlivé prodejce, od věci není také dát na doporučení a zkušenosti ostatních rodičů, kamarádek nebo kolegyň.

Projede dveřmi, zvládne lesní cesty?

Dříve, než vyrazíte do obchodu, popřemýšlejte nad důležitými vlastnostmi, které by měl vybraný model splňovat. Zejména by vás mělo zajímat: Vejde se kočárek do kufru auta, do výtahu, projede vchodovými dveřmi od domu, jak dlouho a jak často hodláte kočárek používat a v jakém terénu s ním budete jezdit (jen ve městě, nebo spíše v přírodě, v lese, či na horách), jak snadno se skládá a rozkládá, z jakého materiálu jsou vyrobena kola, jak kvalitní jsou brzdy a odpružení a také, zda jsou veškeré potahy a látkové doplňky odnímatelné a dají se vyčistit a vyprat. Nezapomeňte také zjistit, které praktické doplňky jsou v ceně kočárku (standardně to bývá pláštěnka či držák na nápoj), případně zda (a kde) se dají dokoupit další šikovné „vychytávky“ (jako například slunečník, podložka či přebalovací taška v designu kočárku).

Praktický pomocník na každý den!

Sportovní kočárek se hodí pro děti zhruba od šesti až osmi měsíců věku, obvykle do něj maminky své ratolesti „přesadí“ ve chvíli, kdy se nevejdou do hluboké korbičky a nebo v ní jednoduše už odmítají ležet, protože chtějí vidět ven a objevovat svět kolem sebe.

Vždy záleží, co od kočárku očekáváte. Ujasněte si včas, co přesně chcete a potřebujete, vždy záleží na životním stylu konkrétní rodiny (jezdíte často na výlety do přírody, bydlíte ve městě nebo na venkově, budete kočárek často přepravovat autem, jezdíte denně výtahem), a hlavně, vybraný model si prohlédněte na vlastní oči a osobně vyzkoušejte. Jen tak zjistíte, zda vám skutečně vyhovuje a jak dobře se vám s ním manipuluje.

Lehký a zároveň stabilní!

Bydlíte ve třetím patře bez výtahu a kočárek budete denně vynášet do schodů? Nebo ho budete často skládat do auta či cestovat vlakem či autobusem? Pak zvolte jednoznačně lehčí variantu, usnadníte si život. Vyzkoušejte si předem, zda disponuje dostatečně stabilním a pevným podvozkem, aby se snadno nepřevrátil na nerovném povrchu, a také se zajímejte, jaké rozměry má ve složeném stavu. Dá se po složení zajistit, aby se vám při přemísťování sám nerozkládal?

Jaká kola potřebujete?

Preferujete trojkolku, nebo čtyřkolku? Je to jen na vás, s trojkolkou se lépe manévruje, čtyřkolka bývá o něco stabilnější. Naprostým základem jsou kvalitně odpružená kola, která co nejlépe tlumí otřesy při jízdě v nerovném terénu. Vybírat můžete mezi koly gumovými, plastovými, gelovými a nafukovacími. Gumová jsou v podstatě bezúdržbová, nehrozí „nehoda“, nafukovací byste měli pravidelně kontrolovat a dofukovat a vyplatí se spíše do náročnějšího terénu. Plastová, gelová a pěnová kola jsou odolná proti propíchnutí a zajistí hladkou jízdu i na drsnějším povrchu. Takže, pokud žijete na venkově nebo rádi vyrážíte do přírody, nejlépe oceníte model se stabilní odolnou konstrukcí a robustnějšími koly. Jestli ale žijete ve městě, požadujte spíše kočárek s lehčí konstrukcí a menšími koly, které se dají otáčet o 360 stupňů a takzvaně aretovat (zajistit proti nechtěnému pohybu).

Pozor na brzdy!

Pozornost věnujte rovněž systému brzd. Nejdůležitější je umístění a funkčnost brzdy zadních kol. Zkontrolujte, zda drží dostatečně pevně i ve větším kopci a zda má bezpečnou aretaci. Funkčnost brzd vyzkoušíte umístěním kočárku na nakloněnou plochu a zabrzdíte. Praktickým pomocníkem je také dodatečná ruční brzda, kterou oceníte například při jízdě z kopce nebo pokud máte v plánu s kočárkem běhat nebo jezdit na in-line bruslích (některé modely, mj. kočárek Thule Urban Glide 2, jsou pro lepší viditelnost vybaveny reflexními ráfky všech kol a reflexním lemováním stříšky).

Co je ještě důležité vědět a o co se zajímat?

  • Výhodou je nastavitelná výška rukojeti pro dokonalé přizpůsobení každému rodiči.
  • Polohovatelná sedačka: sedadlo by mělo být dostatečně prostorné a polohovatelné do několika pozic, nejlépe včetně úplného lehu, pro kvalitní spánek a odpočinek.
  • Zádová opěrka by měla být dostatečně dlouhá.
  • Například modely sportovních kočárků Thule jsou vybaveny nášlapnou nožní opěrkou, která umožňuje starším dětem nasednout do kočárku bez pomoci, ke kočárku Thule Spring bude možno od března dokoupit příslušenství „Leg rest“.
  • Některé modely disponují otočnou sedačkou pro i proti směru jízdy – nastavíte buď čelem k vám, nebo dopředu na cestu.
  • Velmi praktická je rozkládací extra dlouhá stříška se sluneční clonou (ochrana před UV zářením), ventilací a okénkem.
  • Zajímejte se o složení textilních materiálů – zda jsou snímatelné a pratelné a neobsahují žádné chemické látky.

Podívejte se na video, jak se váže nosítko jednou rukou. Maminka nám ukázala, že i s handicapem jde uvázat skvěle nosítko.

10 nejčastějších zdravotních problémů miminek. Jak je vyřešit?
Kdy přemístit dítě do sporťáku? Nejdřív na konci šestého měsíce
Mraky a zvířecí motivy. Pokoj pro miminko v podání holandské modelky
Témata: Děti, Batole, Kojenec, Miminko, Kočárek, Rodina a vy, Rodiče, Naše tipy, Mel B, thule, Nehoda, Cross, Hod, Chrome, Jízda, Demi, Výtah, Urban Glide, Příroda, Lehký, Textil, Black, Internet, Thule Urban Glide, Design, Kočárky na Heureka.cz