Maminka.czZákladní škola

Matematiku Hejného a Comenia Script chápou děti mnohem lépe než jejich rodiče

Markéta Novák Matějková 24.  1.  2018
Čtenářka Lenka nám poslala dotaz do poradny a ptá se, podle čeho má vybírat základní školu pro svou dceru.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dobrý den,

dcera půjde v dubnu k zápisu do první třídy. Myslím, že by neměla mít žádné zásadní potíže. Ale přemýšlím o tom, jestli ji nedat do nějaké školy, která vyučuje angličtinu už od první třídy, psaní Comenia Script a matematiku Hejného, která je nám sympatičtější než klasická výuka. Jen nevím, jestli je to dobře, zda třeba nejde jen o módní výstřelek dnešní doby. Lenka, 39 let, Praha

Odpovídá Lucie Pivoňková, ředitelka vzdělávání jeslí a školek Bambíno a školy Square:

Předně je dobré říci, že spodní hranice výuky cizího jazyka u dětí prakticky neexistuje. Dítě se s cizím jazykem umí sžít už od mala a přijmout jej za druhý mateřský. Má to svá „ale“.

Výukou nemyslíme klasické „memorování slovíček“, jak tomu na mnohých školách je. Dítě hovoří s rodilým mluvčím při přirozených situacích i hrách, tak si cizí jazyk osvojí nejrychleji. U nás se například české děti učí anglicky již od jesliček a anglicky hovořící zase naopak česky. Mezi sebou pak komunikují přirozeně, často oboujazyčně.

Na základní škole podporujeme také výuku metod Comenia Script a matematiku Hejného. Jde o srozumitelné, jednoduché, čitelné, pro děti zábavné metody, kdy i dítě může zažít velmi brzký úspěch a rychleji si výuku osvojí.

Vaše úvaha o těchto metodách není vůbec lichá a nejde jen o módní výstřelky, ale o počátek nových metod jako takových.

Jedinou nevýhodou bývá, což přiznávám, že matematiku Hejného a Comenia Script chápou děti mnohem lépe než jejich rodiče, kteří se s touto výukou setkávají poprvé v životě a mají zažité klasické metody. Nicméně děti s těmito metodami vyrůstají a problém s nimi nemají.

VIDEO: Problémy s jemnou motorikou? Razítka ji zlepší u dětí, které nerady kreslí

Zápisy do 1. třídy se blíží. Místo počítání trénujte samostatnost a sociální návyky
Zápisy do školek: Přečtěte si tipy, jak děti na nástup do školky připravit
Začíná boj o dobrou základku. Rodiče „stěhují“ děti, kde můžou
Témata: Rodiče, Základní škola, Matematik, Lenka, Jemná motorika, Bambíno, České dítě, Dnešní doba, Nová metoda, Jediná nevýhoda, Spodní hranice, Metoda, Výuka, Bambi, Škola, Úvaha, Praha, Děti, Vzdělávání, Dobrý den, První třída, Rodilý mluvčí, COM, Matematika, Cizí jazyk