Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Jak vychovat malého génia? Šest pravidel přímo od rodičů úspěšných dětí!

Simona Procházková 6.  7.  2019
Každá máma sní o chytrém, slušném a úspěšném dítěti. Ale navzdory veškerým dobře míněným radám, chytrým trikům a doporučení odborníků, neexistují žádné jednoznačné rady a univerzálně platný návod na to, jak své potomky co nejlépe vychovávat. V každém případě je ale užitečné znát a zkusit praktikovat pár důležitých pravidel. Jsou snadná a fungují.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ještě dříve, než se začnete v knihovně nebo knihkupectví shánět po rodičovských příručkách, studovat názory renomovaných psychologů nebo se uchýlíte na internet a zapojíte hned do několika skupinek na mateřských diskusních fórech, pokuste se změnit přístup k dítěti a naučte ho tyto dovednosti.

Děláš to pro sebe!

Je více než důležité, aby dítě vědělo, že cokoli po něm chcete (ať už vy nebo třeba učitelé ve škole), by mělo splnit, udělat a naučit se nikoli kvůli tomu, že vám udělá radost nebo dostane slíbenou odměnu, ale v první řadě proto, že je to důležité pro něj samotné a má smysl pro jeho život. Někteří rodiče jsou přesvědčeni a vedou potomky k tomu, že mohou dělat doslova cokoli. Úspěšní ale budou jen tehdy, pokud dokážou pracovat samostatně, nezávisle na něčím názoru nebo jen pro získání odměny či výhody. Vštěpujte jim, jak je fajn nejít s proudem, ale uvažovat podle svého a svými činy utvářet vlastní budoucnost, aniž by byli závislí na okolí.

Každý začátek je těžký!

Veďte ratolesti k tomu, aby se nenechaly odradit nezdarem a neúspěchem. Je potřeba, aby věděly, že nikdo učený z nebe nespadl a když se jim cokoli nedaří, musí na tom dále pracovat, aby se zlepšovaly. Pak rychle poznají, že i věci, které se jim zdály obtížné nebo nepřekonatelné, jsou nakonec poměrně snadné a zvládnutelné. Ať už jde o koníčky, sport nebo třeba matematiku. Nepůjde to ale bez vaší trpělivosti, podpory, povzbuzování a uznání.

Nejlepší odměnou je důvěra

Jak motivovat k lepším výkonům a odměňovat snahu, úsilí a úspěchy? Zapomeňte na bonbony, zmrzliny nebo drahé dárky, vsaďte na mnohem lepší způsob. A tím je vaše důvěra, která pro dítě znamená víc, než si myslíte. Když mu totiž svěříte jakýkoli úkol a uvidí, že mu věříte natolik, že to zvládne zcela samostatně, automaticky se bude snažit odvést dobrou práci. Napne všechny síly k tomu, aby vás nezklamalo, když jste ho vyznamenali takovou mírou důvěry v jeho schopnosti. Všímejte si i sebenepatrnějších úspěchů a upozorňujte na ně, vyzdvihujte je.

Zevnějšek není všechno, ale…

Ano, budoucí géniové se zpravidla nikdy příliš nezaměřují na svůj vzhled. Neznamená to samozřejmě, že byste neměli dbát na hygienické návyky, ostříhané nehty nebo čisté oblečení. Naučit dítě dbát o svůj exteriér patří k základním úkolům každého rodiče a mějte na paměti, že svým přístupem a důsledností v tomto směru hodně ovlivníte vývoj osobnosti svého potomka (zkrátka, „co se v mládí naučíš…“). Malé dítě se nestará o to, jak vypadá, mělo by ale vědět, jak se o sebe starat, že je důležité se pravidelně koupat nebo sprchovat, ráno i večer čistit zuby, mýt si ruce před jídlem a tak dále.

Neplýtvat zbytečně energií!

Cítíte se večer jako vymačkaný citron, chybí vám síla a nemůžete se dočkat, až ratolesti konečně usnou? Pokud celý den trávíte pobíháním kolem nich, nepřetržitým kontrolováním, „koučováním“ a pokřikováním pokynů typu: „nelez tam, spadneš,“ „neběhej po těch schodech, zlomíš si nohu,“ „nelez na ten plot,“ „nesahej na to,“ „neječ a uklidni se,“ „netrhej ty kytky,“ „nerozhazuj ty hračky všude kolem,“ a tak dále, nedivte se, že brzy vyčerpáte veškerou energii. A obvykle bez většího účinku. Moudří rodiče nechají své energické potomky svobodně dýchat a zasáhnou či usměrní chování až ve chvíli, kdy se situace vyhrotí. Děti, kterým je toto dopřáno, jsou podle psychologů v dospělosti sebevědomější a také vytrvalejší, a to po všech stránkách.

I svoboda má své hranice

Každé dítě zkouší, kam až je možné zajít a co všechno si může dovolit. Jak nastavit „zdravé“ meze? Malí nezbedové jsou velice kreativní a důmyslní. Považujete abstraktní kresbu na zdi v obýváku nebo temperami narůžovo natřenou kočku za průšvih hodný trestu nebo důkaz uměleckého potenciálu a nadání své ratolesti? Hranice, kterou by ale děti za žádných okolností překročit neměly, je respektování svých rodičů a ostatních členů rodiny. Neměli byste dopustit, aby dítě své okolí jakýmkoli způsobem omezovalo nebo tyranizovalo. Rodiče jsou zkrátka v domácnosti vůdci, to by měl potomek chápat od nejútlejšího dětství.

 

Témata: Děti, Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, Rodiče, Důležité pravidlo, Génius, Ratolest, Odměna, Týrání, Zevnějšek, Průšvih, PRÁV, Míněná rada, Koučování, Potomek, Internet, Jak