Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Jak vychovat optimistu? Máme pro vás 7 skvělých her

Lenka Brožová 28.  1.  2024
Máte pocit, že vaše dítko vidí obtíž v každé příležitosti, místo aby v obtížích hledalo příležitost? Nevěšte hlavu, máme pro vás pár tipů na jednoduché hry, které toto dokáží snadno změnit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Optimismus umožňuje nahlížet na věci z té lepší stránky a očekávat dobrý výsledek. Znamená ovšem víc než pozitivní myšlení. Je to návyk na pozitivní myšlení. Z čehož plyne, že se dá naučit. Propagátor pozitivní psychologie Martin Seligman v knize Naučený optimismus nabádá rodiče, že „učit děti optimismu je stejně důležité jako učit je tvrdě pracovat nebo mluvit pravdu, protože to může mít stejně silný dopad na jejich pozdější život“.

Podle jeho studií se prý děti valnou část pesimismu naučí od matek. Seligmanova pravidla optimistické výchovy se od té doby všude papouškují. Patří mezi ně rady být vzorem, kritizovat přiměřeně, nechránit dítě moc, podporovat ho v riskování… To je všechno hezké, ale jak to zavést do praxe, když zrovna nejste povoláním pozitivní psycholog? Nebo když jste založením spíš pesimista?

Máme pro vás sedm jednoduchých her, jejichž praktikováním můžete své děti snadno naučit optimistickému přístupu k životu. A jaksi mimochodem i samu sebe.

HRA 1: LOVEC ŠTĚSTÍ 

Past pesimismu: ZAMĚŘENÍ SE NA TO ŠPATNÉ

Lidé prostě od přírody mají sklon věnovat víc pozornosti nepříjemným zážitkům. Prapůvodně asi kvůli přežití, kdoví. A tak se nám v hlavě omílá ranní hádka s manželem, parkovací místo, které jsme nemohli najít, nebo křivý pohled od šéfa. Vzpomínky na příjemné věci blednou bohužel mnohem rychleji. Čím víc tomuto naprogramování podléháme, tím víc je hněvu, frustrace, smutků a obav. 

Strategie optimismu: LOVTE TO DOBRÉ! 

Až půjdete s dětmi na procházku, ať si všímají věcí, které je rozveselí. 
Třeba toho, že jim zamává kamarád. Že mrak vypadá jako slůně. Nebo že vidí svůj oblíbený stánek se zmrzlinou. Klidně maličkosti. Děti se tak učí vnímat a sdělovat každodenní dobré věci, které je obklopují. To se jim bude v džungli života náramně hodit. 

Video: Víte, jaké jsou příznaky dětí s diagnózou ADHD? A jak probíhá léčba?

Témata: Časopis Maminka, Péče o dítě a jeho výchova, Hry pro děti, daně, slovíčka, Zklamání, Pár tipů, Past, Hra, Optimismus, Pesimismus, Optimista, Jednoduchá hra, Strategie, London, Skvělá hra, Náznak