Maminka.czChování a vztahy

Jak vyjít s nevlastními dětmi? Chce to vzájemný respekt

Martina Machová 6.  5.  2018
Nejeden nový partnerský vztah ztroskotal na tom, že si nový partner nerozuměl s vyvdanými či vyženěnými dětmi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nové vztahy rozvedených rodičů přináší nejen lásku a radost (Konečně nejsem sama či sám!), ale mnohdy i bolest duše a starost (To není můj tatínek, nemám ho rád!). Nejeden nový partnerský vztah ztroskotal na tom, že si nový partner nerozuměl s vyvdanými či vyženěnými dětmi. Vzhledem k padesátiprocentní rozvodovosti mnozí vědí, že být macechou či otčímem není vůbec lehké.

Existují nějaké osvědčené způsoby, jak docílit toho, aby vás nevlastní potomek měl rád, aby vás akceptoval? Aby k vám měl pozitivní vztah a přijal vás jako člena domácnosti – milující tetu či strýce?

Helena Dvořáková o nevlastní dceři: Je nádherné mít vedle sebe přítele, jako je ona  

„Zdá se, že k tomu, aby vás nevlastní dítě mělo rádo, existuje jednoduchý klíč: Je třeba toto dítě respektovat a dát mu najevo, že tolerujete a přijímáte oba jeho rodiče. Také nesmíte zapomínat mít rádi sami sebe, a to samozřejmě předpokládá, že budete schopni pevně stanovit hranice,“ tvrdí populární francouzská lékařka, psychopatoložka a autorka knih o výchově Edwige Antier.

Zkoušky odolnosti

Je všeobecně známé, že není příliš vhodné přivést domů „nového tatínka či maminku“ ihned po rozchodu. Děti potřebují čas, aby rozchod svých rodičů zpracovaly. Potřebují si být naprosto jisté, že ony nejsou jeho příčinou, a také musí bezpodmínečně vědět a prožívat, že je oba rodiče stále milují, i když už spolu nežijí.  

Nový partner by měl být připravený na to, že ho děti nemusí ihned přijmout. A obvykle si jej dokonce dříve nebo později otestují! Bude je zajímat, jak jim nastaví hranice a co si k němu mohou dovolit. Není na tom nic divného, naopak! I vy byste v jejich situaci jednali podobně, ale asi méně přímo než děti, které mají srdce na dlani a na nic si nehrají.

Čtěte také: Čtenářka Klára: Nevlastní děti mě nesnášejí, manžel se jich zastává

8 rad, jak být dobrým (oblíbeným) otčímem či macechou

  • Nikdy nemluvte negativně o jeho druhém rodiči, který s vámi (pochopitelně) nežije – takové chování je pro dítě velmi bolestné a nikdy nepřinese nic dobrého.
  • Jako nový partner trvejte na tom, aby váš milý (milá) své děti na váš budoucí příchod do jejich života připravil. Ušetříte si tak mnoho nepříjemností. „Novému druhovi, který je představen bez předchozí přípravy, většinou hrozí, že bude odmítnut s veškerou energií, již jsou vyděšené děti schopné vyvinout,“ říká na základě zkušeností ze své praxe Edwige Antier.
  • Nebojte se mu láskyplně, srozumitelně, avšak pevně ukázat, kam až může ve svém chování k vám zajít. Každé dítě potřebuje rozumět světu kolem sebe, aby se cítilo bezpečně.
  • Pamatujte, že pokud budete mít k jeho chování nějaké připomínky, musíte se k němu chovat stejně jako ke svým dětem. Žádné rozdíly!
  • Pokud vaši potomci žijí ve společné domácnosti, podporujte jejich vzájemné vztahy; oceňujte odlišnosti, vyzdvihujte klady, snažte se vést všechny děti k vzájemné soudržnosti.
  • Nebuďte přespříliš nároční, puntičkářští ani mravokárci. Snažte se své připomínky a žádosti sdělovat vždy pozitivně.
  • Odpovíte-li na provokaci provokací a restrikcí, napětí bude gradovat. Dítě si vás za „nového rodiče“ nevybralo! Nemá povinnost vás ihned přijmout. To vy jste si vybrala jeho otce (matku) i s tím, že k němu neoddělitelně patří i jeho děti.
  • „Nespoléhejte příliš na pomoc svého partnera… jakmile dítě usvědčíte z poklesku, jako když usvědčíte jeho samotného. Ozve se v něm uražená ješitnost a vyvolá přemrštěnou reakci – buď dítě potrestá tvrdě, nebo ho bude všemožně bránit. Proto je lepší, když se pokusíte vztahy mezi dítětem a vámi upravit sami,“ doporučuje Edwige Antier.

Stále vás zkouší? Možná tím cosi naznačuje!

Mnohdy se jako „nový rodič“ dostanete do situace, kdy máte pocit, že jste vyzkoušeli všechno, a vaše vztahy s potomky nového partnera jsou stále na bodu mrazu. Bude to znít podivně, ale možná není chyba ve vás ani v dítěti! „Pokud neustále dochází k překračování mezí, znamená to, že dítě chce za každou cenu útočit na vaše místo vedle vašeho partnera.

V takovém případě je nutné si promluvit s partnerem jako dospělý s dospělým a zjistit, co by mohlo trápit jeho druhého rodiče, protože to dítě tímto způsobem dává najevo,“ radí mnohdy naprosto bezradným rodičům Edwige Antier.  A dále dodává: „Ve chvíli, kdy se rodiče navzájem usmíří a najdou způsob, jak spolu vycházet, přijme dítě stanovené meze mnohem snadněji.“

VIDEO: Tohle na ně platí: Proč věta "Nezlob!" nikdy nezabere?

Fejeton otce: Jaké je to stát se nevlastním tátou?
Macecha není jen zlá! Aneb jak vyjít s nevlastními dětmi
Macecha vs. nevlastni dcera
Speciální pedagogika (poradna)

Macecha vs. nevlastni dcera

Témata: Láska a vztahy, Chování a vztahy, Nový pár, Nový vztah, Osvědčený způsob, Vzájemný respekt, Vzájemný vztah, Respekt, Vztah, Nový rodič, Macecha, Helena Dvořáková, Nový druh, Společná domácnost, Nový tatínek, Jak, Grado, Rodiče, Otčím, Partner, Psychopat, Děti, Partnerský vztah, Připomínky, Nový partner