Maminka.czDěti a nemoci

Jak vyléčit dítě? Pozor na zaručené rady z diskusí na internetu, varuje lékárnice

Tereza Víchová 27.  2.  2020
Je to slovo skloňované na podzim a v zimě ve všech pádech. Imunita! Pokud vaše dítě chodí do školky a neustále marodí, možná se vám o imunitě, vitaminech, doplňcích stravy a ordinaci pediatra i zdá. A možná pořád hledáte zázrak, který by vás zbavil věčného stonání.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

To snad není možné! Zase teplota, nudle u nosu, noční varovné pokašlávání. Ve školce střídá jedno upozornění druhé – máme tu na výběr spálovou angínu, průjem a zvracení a další libůstky. Každý, kdo projde kolem vašeho dítěte a kýchne, by podle vás zasloužil trest nejvyšší a zavřít do izolace. Běžet do lékárny? Nebo do ekoshopu pro sušené bylinky? Kdo vám tedy poradí a co bude konečně fungovat?

 

80 % infekcí se šíří  špinavýma rukama, čisté ruce jsou tedy základ obranyschopnosti

 

Chemie, nebo příroda?

„Žijeme v době farmabyznysu, který se snaží protlačit koncovému spotřebiteli – pacientovi – co největší množství léčiv,“ říká lékárnice Alexandra Hašková, která je vedoucí projektu České lékárnické komory Lékárnice maminky, a nejlépe tak ví, co se vám právě honí hlavou.

Veselé děti, které ráno spolknou barevnou pilulku, ještě k ní dostanou plyšáčka a běží do školky mezi kapkami deště, jsou lákavá představa. „Na druhé straně je doba dalšího extrému, který těží z fobie k době chemické,“ poukazuje Alexandra Hašková na to, co vás může také zaujmout. Vždyť „ti pediatři předepisují antibiotika i na rýmu“, bavily se přece maminky ve školce. „Je tu také vlna léčitelů, zázračníků, babských rad a velmi atraktivního návratu k přírodě. Zní to hezky přirozeně, že? Mnohdy se však jedná o rady zcestné, neúčinné a nezřídka jenom lákající ke koupi ‚zaručeně účinných‘ přírodních přípravků,“ varuje odbornice, že ani tady to nemusí být zaručená pomoc (jak dokazuje případ malého chlapce, jemuž nedala maminka lék na chřipku, protože se radila na internetu s odpůrci farmaceutických přípravků - pozn. redakce).

Čtyřletý kluk zemřel na chřipku. Matka mu nedala lék, radila se s odpůrci očkování

A další úskalí

A když všechno prodebatujete před dveřmi školky (pokud sem věčně nemocné dítě zrovna na pár dní zajde), večer ještě prohledáte, co se řeší v diskusích na internetu. Cože? Nebyli u lékaře dva roky a děti jsou zdravé? Jak to dělají? To chci taky! „Před diskusemi maminky přímo varuji a vidím to v praxi,“ objasňuje Alexandra Hašková. „Maminka tam často už v beznaději napíše, že potřebuje radu. Ale ty bývají často neúčinné, nebo dokonce zdraví škodlivé. Pak se třeba doma vyrábí silný zábal z česneku na pálení v krku a výsledkem je spálená kůže.“ Kam se tedy obrátit, když ordinace dětského lékaře praská ve švech a na debatu tu není moc prostoru?

Obavy v těhotenství: Internetové diskuze je jen přiživují. Co pomáhá?

Umyj si ruce!

  • SPRÁVNÉ A ČASTÉ mytí rukou pomáhá proti infekcím více než jakékoli vitaminy nebo doplňky stravy a skoro nic nestojí.
  • Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se celých 80 % infekcí šíří ŠPINAVÝMA RUKAMA, čisté ruce jsou tedy základ obranyschopnosti.
  • VYPLATÍ SE VÁM pečlivě dítě učit, jak si ruce správně umýt. Dejte pozor, aby si je pořádně namydlilo, a také na to, aby mýdlo nesteklo z rukou do umyvadla – dobře fungují pěny na mytí rukou.
  • Běžnou výbavou vaší kabelky by měl být DEZINFEKČNÍ BEZOPLACHOVÝ GEL NA RUCE.
  • Ačkoli většina z nás považuje za nejkontaminovanější záchodové prkénko, ve skutečnosti je až několikrát špinavější třeba počítačová myš, klávesnice nebo třeba MADLA NÁKUPNÍCH VOZÍKŮ.

Intuice, na slovíčko!

Ke slovu musela přijít už mockrát a nechte ji promluvit znovu. Vaše intuice je něco, co dětské nemoci a bolístky k úlevě potřebují. Jestli jste spíš typ, který na neduhy okamžitě hledá nějakého pomocníka, budete to mít trochu těžší. Přesto se zkuste na celou situaci podívat trochu s nadhledem. V době, kdy jsem s tříletým synem a druhým miminkem v ruce vpadla do ordinace naší paní doktorky už potřetí v jednom měsíci a doslova se tu sesypala, pomohla jediná věta sestřičky těsně před důchodem: „Prosím tě, neblázni, jsou to přece pořád JEN rýmy a kašlíky.“ „Často nevěříme samy sobě, věci mohou mít i jednoduché řešení, dítěti stačí třeba klid a pár dní v posteli,“ dodává Alexandra Hašková. „Pod tlakem médií hledáme zázraky a doplňky stravy. Zázračné produkty ale neexistují. Nejlepším lékem je prevence a dodat si klid. Lépe než do doplňků stravy bych investovala do kvalitní stravy. A ptala bych se maminek a babiček, co a jak jim fungovalo.“

Antibiotika: 10 nejčastějších mýtů, které byste o nich měli vědět

Rodinný lékárník

A kromě své intuice se zaměřte ještě na jednu věc – že se do lékárny párkrát podíváte, než vaše dítě trochu odroste, je nad slunce jasné. Pokud je to možné, najděte si tu svou, rodinnou. Kde vás budou znát, obvykle tu nebude dlouhá fronta a kde bude čas si popovídat. Pak může dojít třeba i k paradoxním situacím, kdy vás lékárník třeba od koupi nějakého toho „zázraku“ i odradí. Zkonzultujete s ním i to, co jste vyhledala na internetu raději předtím, než to doma na dítěti vyzkoušíte.

 

Farmabyznys, nebo atraktivní návrat k přírodě? Obojí má svá úskalí.

 

„A právě lékárník může za tárou určit pomyslný mantinel mezi účinnou a efektivní léčbou a neracionální a nadbytečnou spotřebou,“ dodává Alexandra Hašková. „Z vlastní zkušenosti vím, že maminku stačí často uklidnit, vyptat se jí, co má k dispozici doma. Že často stačí pár dní počkat, jak se nemoc vyvine, a nekupovat bezhlavě další léky z reklamy.“ Rodinný lékárník může být dokonce tím prvním, koho často navštívíte, ještě než se vydáte strávit hodiny do čekárny u pediatra. „A lékárník může pomoci vyhodnotit, jestli si maminka poradí se samoléčbou, nebo už dítě potřebuje lékařské vyšetření,“ doplňuje odbornice.

Chvála přírodním antibiotikům! Známe 10 nejdostupnějších

Imunita a zázraky

Odpověď na to, jestli existuje nějaký zázrak na imunitu, je podle všeho „ne“, ať už se ptáte lékaře, či lékárníka. Jisté je jen to, že děti vždycky byly a budou více nemocné především v době, kdy začínají navštěvovat kolektiv. Definice „normální nemocnosti“ se dokonce v různých zemích liší až dramaticky – někde jsou ochotni připustit, že zvýšená stonavost je už tři a více infektů za rok, což je běžné u většiny dětí. Jinde se bere jako normální třeba šest epizod jen pro období od podzimu do jara. Imunita v nepořádku je ale u dětí naštěstí opravdu vzácností.

Doplněk stravy není lék

  • Než se vydáte na nákup do lékárny, ujasněte si pojmy. Je totiž rozdíl mezi doplňkem stravy a lékem.
  • Doplněk stravy je potravinou, a tak podléhá pouze potravinové nezávadnosti a kontroluje ho Ministerstvo zemědělství ČR.
  • To, zda vůbec a v jaké kvalitě a množství, obsahuje doplněk deklarované látky, vám nikdo nezaručí.
  • Naproti tomu lék (též volně prodejný, například i fytofarmakum – rostlinný lék) podléhá vždy Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv.
  • Před samotnou registrací musí lék splňovat všechna kritéria a výrobci léků dokládají kromě prokázaného účinku i bezpečnostní studie. Máte tedy jasnou záruku o kvalitě i přesném množství účinných látek. Pozor na diskuse, zázraky neexistují a některé rady jsou dokonce nebezpečné.

„Rodiče mohou ovlivnit obranyschopnost dítěte správným životním stylem, pohybem na vzduchu za každého počasí a kvalitními regionálními potravinami spíš než doplňky stravy,“ uzavírá Alexandra Hašková. „Často nemocné bývají třeba děti, které začnou chodit do kolektivu už ve dvou letech, a pak je to normální stav.“ To všechno tedy hraje také roli. Zkuste si proto zachovat i ve víru dětských nemocí zdravý rozum a nadhled v rámci možností. Až bude z vašeho dítěte školák, bude možná kvůli písemce jednou za půl roku rád, když ho potká lehká viróza a zůstane v posteli.

Koronavirus a rodiny s dětmi: 10 otázek aneb Čeho se bát a čeho ne?
Jsem těhotná, mám se bát koronaviru? Rady lékaře

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Koronavirus, Péče o dítě a jeho výchova, Imunita, Děti a nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, internet, lékarnice, Lék, Fobie, Půl roku, Ministerstvo zemědělství, Prkénko, Záchodové prkénko, Alexandra, Lékárník, Zázrak, Dis, WHO, Zář, Strava, Doplněk stravy, Jediná věta, Doplňky, Zdraví na Heureka.cz

Video