Maminka.czPorod

Hypnoporod jako Kate: Jde to i v Česku? Herečky už se těší!

Kristýna Leichtová a její herecké kolegyně Aneta Krejčíková a Míša Tomešová patří k nastávajícím maminkám, které se rozhodly pro hypnoporod. Společně se proto vydaly i na přípravný kurz. Co takový porod obnáší a pro koho se hodí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když letos v dubnu přivedla vévodkyně Kate na svět třetí dítě, mluvilo se o tom, že už pár hodin po porodu vypadala skvěle mimo jiné proto, že šlo o takzvaný hypnoporod. Je možné stejným způsobem přivést na svět miminko i v Česku? 

Ano, i když do běžné nabídky porodnic to rozhodně nepatří. Na druhou stranu, lékaři se mu zdaleka tolik nebrání jako jiným, řekněme, rovněž alternativním metodám. 

Proč rodíme vleže? Může za to i král Ludvík XIV., chtěl mít lepší výhled

Mezi propagátorky této metody patří například herečka Kristýna Leichtová, která o něm píše na svém Instagramu. Šla spolu s Míšou Tomešovou a Anetou Krejčíkovou na přípravný kurz.  "Děkuji za krásné dva dny nalejvárny o hypnoporodu. Přála bych si, aby se jednou provždy zrušilo dogma „porod se musí přežít“ a nahradilo se třeba „porod se může prožít i užít“, napsala herečka. Kat tak nerodila poprvé. Své děti tak na svět přivedly i herečka Angelina Jolie (42) či brazilská supermodelka Gisele Bündchen (37). 

Aby si žena uvědomila, že je silná

Také Míša Tomešová na svém IG účtě nemůže přípravný kurz na hypnoporod vynachválit. "Musím říct, že se na druhý porod začínám už hodně těšit. Zažili jsme víkendový kurz @porod_je_krasny s technikami hypnoporodu. Nebojte, nemusíte si pod tím představovat zhypnotizovanýho člověka, co o sobě neví, a šarlatánství. Jde tu především o to, aby si žena uvědomila, že je silná, sebevědomá, že porod je pouze a jen její, že to zvládne sama bez strachu a vnějších zásahů, s pomocí dechu a pozitivních myšlenek, protože její tělo je dokonalé a stvořené k tomu rodit," napsala Míša Tomešová. 

Devátý měsíc těhotenství. Jak zvládnout nejdelší týdny do porodu?

Bude rodit už podruhé, přesto podle svých slov spoustu věcí netušila a teprve teď zjišťuje, že porod lze prožít ještě mnohem intenzivněji. Ráda by každopádně rodila jinak než minule, kdy ji mimo jiné čekalo sedmnáct hodin silných bolestí. Hypnoporod, respektive přípravu na něj rozhodně doporučuje. Leichtová, Krejčíková i Tomešová kurz absolvovaly i s partnery.  

Není to žádná hypnóza

Hypnoporod skutečně neznamená, že by snad ženu někdo zhypnotizoval a ona díky tomu porodila, ani by nevěděla jak. Tahle metoda využívá přirozených schopností k tomu, aby byl porod co nejméně bolestivý a žena na něj vzpomínala jen v dobrém. 

"Je to spíš určitý druh meditace. Žena se musí uvolnit a být napojená co nejvíce sama na sebe. Na instinkty, které v sobě má. My jí jen dodáváme techniky, které toto uvolnění podporují," vysvětluje Kateřina Plzáková, lektorka porodních kurzů. 

Hypnoporodní techniky pomáhají k uvolněnému porodu, říkají lektorky Katka a Petra

Jde o techniku relaxace, vizualizace, afirmace a dýchání. Vše funguje na principu Pavlovova reflexu – hypnoporodní terapeutky pomáhají ženám udržet je v porodním procesu napojené na sebe sama. Třeba jen myšlenkou. Pokud je něco vyruší, poradí jim, jak se mohou do potřebného stavu zase dostat. 

Tři zmíněné herečky mají v podstatě poměrně brzy rodit, není na přípravu na hypnoporod pozdě? Obecně skutečně stačí začít trénovat měsíc před porodem, ale někomu to může být málo, doporučuje se proto, dejme tomu, na začátku třetího trimestru. 

Každá těhotná dokáže relaxovat

A je hypnoporod pro každou ženu? Podle lektorky Kateřiny Plzákové by se dalo říci, že ano, protože každá těhotná žena dokáže do jisté míry relaxovat. Ale musí chtít a musí být ochotna na sobě pracovat v tomto směru, řeč je o práci s myslí a de facto duševním cvičením. 

Každopádně, v Česku zájem o podobné kurzy stoupá a porodnice začínají být připravené na to, že k nim ženy přijdou s požadavkem prožít hypnoporod, lze to například uvést do porodního plánu. Pokud chcete mít klid, raději se o to zajímejte předem, abyste to nemusela řešit v momentě příjmu s porodními bolestmi. Pokud se bojíte použít slovo hypnoporod, řekněte prostě, že vám pomáhá poslouchat uklidňující melodii a dívat se na uklidňující obrázky. 

Herečka Míša Tomešová: Kristiánek je šťastné dítě, protože má šťastnou mámu

Přesto se může stát, že se personál bude na hypnoporod dívat jako na alternativní techniku, která by měla v případě potřeby ustoupit nemocniční rutině. A tou potřebou může být třeba i to, že je nutné natočit rutinní monitor. Nicméně spíše vám to projde. 

"Hypnoporod lze považovat za zcela standardní nefarmakologické metody, jimiž lze ženám ulehčit od porodních bolestí a stresu. Používají se vcelku běžně a na celém světě," uvedl profesor Antonín Pařízek, šéf Perinatologického centra Porodnice U Apolináře. On sám si navíc myslí, že se vliv hypnoporodu na kondici Kate přeceňuje. 

Ten má za to, že tajemství svěžího vzhledu Kate jen pár hodin po porodu tkví v něčem trochu jiném. „Že vévodkyně vypadala pár hodin po porodu tak skvěle? Inu, možné to je. Jsou takové typy žen, že mohou i dvě hodiny po narození děcka jít v klidu domů a ani na nich nepoznáte, že rodily," míní Pařízek. 

Janečkova druhá manželka porodila dceru. Doma do vany. Jaké dostala jméno?
Víte, co si s sebou máte sbalit do porodnice?
Lenka: Přítel chce, abych rodila doma
Témata: Porod, Slavní rodiče, Novorozenec, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Herec, Tipy a rady porod, Pánevní dno, Hypnoporod, dogma, Gisele Bündchen, Kristián, Standa, Krásný den, Alternativní metoda, Celý svět, Ludvík, Tori, Pavlov, Druhá strana, Třetí trimestr, Pozitivní myšlenka, Hypnóza, Jak, Určitý druh