Maminka.cztanec

Jak vytančit dítě na svět? Zeptali jsme se porodní asistentky i lektorky orientálního tance

Lenka Brožová 4.  1.  2023
„Břišní tanec vypadá jako zábava pro muže, ale není to pravda. Ve skutečnosti je to umění, které ženy předávají dcerám, aby připravily svoji dělohu na porod,“ říká populární indická břišní tanečnice Meher Malik. Pojďme se podívat, proč se orientálnímu tanci říká „tanec rodiček“, jak vám může pomoct s otěhotněním a jak s porodem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Spojení "vytančit dítě na svět" používají domorodé africké ženy. Orientální tanec se totiž vyvinul ve střední Africe z kultů plodnosti starověkých kultur.  Zvláštní důraz klade na břicho, které je právě symbolem plodností. U náš se mu proto říká břišní tanec, ale ve světě ho neváhají nazvat "tancem rodiček" nebo "vábením čápa".

VIDEO: Isadora Duncan – velké lásky, dramata a tragédie slavné průkopnice moderního tance

Pánevní dno posílit nebo uvolnit?

„Krouživé pohyby pánví, které při orientálním tanci žena provádí, skvěle uvolňují svaly pánevního dna, pomáhají jeho prokrvení, zpevnění, ale zároveň i uvolnění. Navrch posilují svaly zad a stehen a také svaly hlubokého stabilizačního systému,“ říká prezidentka Unie porodních asistentek Magdaléna Ezrová (unipa.cz).

Mít posílené pánevní dno totiž není všechno, důležité je i umět tyto svaly uvolnit. „Přílišná ztuhlost svalů pánevního dna totiž může mít stejně špatný vliv na fungování těla jako jejich přílišné oslabení. Problémy se špatně fungujícím pánevním dnem se mohou objevit už při snaze o otěhotnění. Zvýšené napětí je i jednou z příčin funkční sterility u žen,“ vysvětluje Magdaléna Ezrová. „A pokud je oslabené nebo naopak ve zvýšeném napětí, má to vliv i na těhotenské bolesti zad, spony stydké a kyčlí, na postavení miminka v pánvi. A může to ovlivnit i průběh porodu, otevírání porodních cest a schopnost dítěte sestoupit pánví. Mezi další problémy patří bolestivá menstruace, bolestivý pohlavní styk nebo močová inkontinence.“

Tanec rodiček jako jeden ze způsobů, jak přivést dítě na svět. Co na to říkají odborníci?

Jaké taneční pohyby můžeme využít přímo u porodu?

Obecně jakékoli, které vám dělají dobře a pomáhají vám se při kontrakcích uvolnit. Orientální tanec je v tomto specifický, jeho pohyby mají přímý vliv na orgány, svaly a vazy v oblasti pánve. „Ženám se například doporučuje při porodu kroužit boky na nafukovacím míči, čímž dochází k uvolnění svalů pánevního dna. Nebo se jim říká, aby uvolnily zadeček, čímž se opět myslí svaly pánevního dna. Průchod dítěte pánví se někdy přirovnává k situaci, kdy si chcete z prstu sundat prstýnek – pootáčíte s ním ze strany na stranu a sundáváte ho takovým krouživým pohybem. A dítěti při průchodu pánví může podobný krouživý pohyb boky matky pomoci lépe v pánvi rotovat. Nemusíte mít obavy, že by snad dítě propadlo pánví jak na skluzavce – při porodu musí vykonat několik poměrně náročných pohybů,“ vysvětluje porodní asistentka.


Při porodu jsem věděla, kde se miminko nachází a pomáhala mu

Klepněte pro větší obrázek

Když cestovala DANIELA PARDUSOVÁ (daniela.pardus.cz) severní Afrikou, setkala se u tamních domorodců s orientálním tancem. Fascinovala ji spontánnost, krása i štěstí vyzařující z tančících žen. Když ve svých čtyřiceti letech rodila třetího syna, byl to díky tanečním zkušenostem její úplně nejpřirozenější porod.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Co si o využití břišního tance u porodu myslí lektorka orientálních tanců, která má sama tři děti?

Jaké taneční prvky by těhotným nedoporučila?

A víte, že pravidelné praktikování orientálního tance funguje jako zkrášlovací kúra? 

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Těhotenství, Porod, Porodní asistentka, Pánevní dno, tanec, Afrika, tanečnice, Magdaléna Ezrová, Severní Afrika, Orientální tanec, Pánev, Sval, Prezidentka, Ori, Rodička, Atlas, Lektorka