Maminka.czPorod

Jak vyvolat porod – babské rady

Martina Machová 8.  1.  2013
„Babské rady“ – jednou pomohou, podruhé ani náhodou. Získané a prověřené zkušenostmi našich předků (tedy v tomto případě spíše překyň) mohou mít v některých případech i své odborné vysvětlení. Pojďme se podívat, jaké „poklady“ nám naše všímavé předkyně odkázaly.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná se i vy kloníte k názoru, že vše na světě má svůj čas, a čas toho, kdy se dítko vyklube na svět, nelze s výjimkou lékařských zásahů příliš ovlivnit. Jenže jinak se to mluví a uvažuje, v případě, že se nás daná situace netýká, a jinak, když už třetí den přenášíme.

Zkrátka – pokud přenášíme, hledáme jakákoliv vrátka, kterými dítko popostrčit ven. Naše maminky i babičky přivolávaly porod různými způsoby, pojďme si připomenout ty nejznámější.

1. Pochutnejte si na čaji z maliníku

Nejen naše babičky, ale třeba i autoři knihy Přírodní léčba pro ženy od J. Jonáše a R. Gladstar považují popíjení nálevu z listu maliníku za výborný prostředek, který pomáhá připravovat tělo na porod. Jisté bioaktivní látky obsažené v sušených listech maliníku prý tonizují svaly pánve a stimulují práci (stahy) hladkých svalů děložní stěny. Čaj se doporučuje pít v posledním trimestru těhotenství a samozřejmě i během doby přenášení.

UDRŽTE SI PŘEHLED: Rodičovská dovolená 2014 – vše, co potřebujete vědět

2. Provoňte si byt skořicí

Někteří aromaterapeuté doporučují občasné provonění bytu skořicovým éterickým olejem. Jeho inhalace prý napomáhá vyvolat stahy a navíc vás vzpruží při únavě a fyzickém vyčerpání. Nemáte-li stejně jako naše babičky esenciální skořicový olej a aromalampu, povařte kousky skořicové kůry v malém množství vody. Páru pak chvíli nechte volně odpařovat. Pozor! Pokud by se vám z vůně skořice dělalo nevolno, potom tuto metodu s klidným srdcem vynechejte.

3. Přirozené prostaglandiny neboli sperma

Milé čtenářky, neděste se, nepůjde o inhalaci ani popíjení, ale o něco mnohem příjemnějšího! Hormony prostaglandiny, které mimo jiné stimulují kontrakce, jsou obsaženy nejen v tabletách vkládajících se do pochvy kvůli vyvolání porodu, ale také ve spermatu. Nemáte-li vzhledem ke komplikovanému těhotenství sex zakázaný, můžete vyzkoušet i tento příjemný způsob přivolání porodu.

4. Masáž bradavek jako přídavek

Masáž bradavek je dalším vcelku známým a mnohými dulami i porodními asistentkami doporučovaným způsobem, jak díky hormonálním změnám vyvolaným drážděním bradavek nastartovat kontrakce (vyplavuje se hormon oxytocin). Tělo prý však, podobně jako u přirozených prostaglandinů, odpoví kýženým způsobem pouze v případě, je-li na porod připraveno.

5. Všemi milovaná teplá koupel

Teplá koupel je asi nejoblíbenější metodou směřující k nastartování porodu, kterou přenášející maminky praktikují. Vše je jednoduché; zkrátka se „naložíte“ do teplé vany a relaxujete. Teplá koupel údajně působí na děložní svalstvo, to se nejprve příjemně uvolní a následně rozpohybuje. Některé prameny povzbuzují partnery, aby budoucí mamince do koupele přinesli deci červeného vína.

6. Fyzická aktivita: Hurá do schodů!

Vyšlápněte si 100 schodů nebo pořádný kopec a úspěch je zaručen (kéž by to bylo tak jednoduché)! Nicméně fyzická aktivita je po teplé koupeli dalším velmi populárním „vyvolávačem“. No, pokud vám fyzicky namáhavý velký úklid porod nevyvolá, alespoň jste udělala něco pro své bližní.

A pozor! Tento seznam lze cvičně vyzkoušet i před otěhotněním :-). Mimo postupné aplikace bodů 5, 4, 3 (v uvedeném pořadí) nehrozí žádné trvalé budoucí následky. Jednotlivé body lze libovolně kombinovat.

Témata: Porod, Jak, Teplá koupel, Velký úklid, Přídavek, Děložní svalstvo, Lékařský zásah, Pór, Řád, Přírodní léčba