Maminka.czrýma

5 spolehlivých tipů, jak vyzrát na rýmu a poradit si s ucpaným nosem

Simona Procházková 8.  3.  2023
Jaro je sice téměř za rohem, sezonní virózy, nachlazení a chřipky se ale bohužel ještě pořád nechtějí vzdát. Máme pro vás několik šikovných doporučení, rad a triků, jak si pomocí přírody, babských rad i vymožeností moderní techniky ulevit od rýmy a uvolnit nepříjemně ucpaný nos.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Viry a bakterie stále útočí a mezi vůbec nejčastější zimní a jarní neduhy patří právě rýma, které se vyhne jen málokdo. Rýma je zánět nosní sliznice a obvykle vzniká, když jsou splněny dvě podmínky. Zaprvé, naše tělo je oslabené, a tím pádem mnohem náchylnější k nemocem. Zadruhé, na nosní sliznici je přítomen vir, který způsobí lokální infekci a kvůli kterému pak máme ucpané dutiny a nepříjemný tlak v hlavě, z nosu nám nepřetržitě teče a je snížena jeho průchodnost. Říká se, že neléčená rýma trvá týden a léčená sedm dní. Naštěstí existuje několik způsobů, které mohou pomoct zhoršené dýchání, ucpaný nos a všechny další nepříjemnosti spojené s nachlazením lépe přečkat, nebo dokonce zkrátit dobu nemoci. 

VIDEO: Rýma u dětí: Tipy jak na ní vyzrát a zbavit se jí

Horká lázeň

Večer před spaním si napusťte horkou vanu, do vody přidejte pár kapek přírodního esenciálního oleje nebo sůl s vůní eukalyptu, máty nebo levandule. Skvělá je také smrková nebo borovicová silice. V lázni setrvejte 10 minut a zhluboka dýchejte. Pak se dobře osušte a ihned se oblékněte do pyžama a zachumlejte do hřejivé deky. Krásně se vypotíte, což pomáhá rychleji ničit viry v těle.

Síla bylinek

Naše prababičky léčily téměř vše pomocí bylinek. A dobře věděly, proč to dělají. Léčivé bylinky dnes často opomíjíme, při léčbě nachlazení, rýmy nebo kašle jsou ale velmi účinné. Při rýmě je nejlepší využít bylinky k inhalaci, jelikož vlhký vzduch uvolňuje nos, zklidňuje dutiny a má blahodárné účinky na poškozenou sliznici. Zkuste heřmánek, šalvěj, mátu, eukalyptus nebo lichořeřišnici. Skvělým tipem je také využít éterické oleje, kterými můžete prostřednictvím aromalampy nebo difuzéru provonět celou místnost. Na rýmu a ucpaný nos se též doporučují silný čaj z mateřídoušky a dobromysli.

Zázrak jménem med

Včelí med vám pomůže (nejen) v období viróz a chřipek přirozeně posilovat imunitu a odolnost vůči nemocem. Med je totiž takový univerzální všelék, který obsahuje všechny látky potřebné k udržení života, včetně enzymů, flavonoidů, vitaminů a minerálů, působí antisepticky, protizánětlivě, posiluje oběhovou soustavu a srdce, brání onemocněním dýchacích cest a horečnatým onemocněním. Draslík, který je v něm obsažen, pomáhá při nachlazení, snižuje horečku, jelikož vyvolává pocení a usnadňuje vykašlávání hlenů. Přidejte si lžičku do teplého čaje, ulevíte tím i nepříjemnému tlaku v hlavě způsobenému ucpanými dutinami.

Víte, jak správně na Priessnitzův zábal? Pomáhá nejen při kašli a bolesti v krku

Inhalace a napařování

Nachlazení dojde někdy do takového stadia, že kvůli ucpaným dutinám už nemůžete ani normálně dýchat, ani smrkat. Jak si ulevit v takovém případě? Spolehlivá cesta, jak rychle, ale přitom naprosto přírodní neinvazivní cestou uvolnit dutiny, je použití dýchacích inhalátorů. Účinnost léčby s pomocí inhalátoru spočívá v efektivní inhalaci léků, které se tak dostanou přímo do plic a pomáhají bojovat s respiračními onemocněními i s rýmou.

Vyzkoušet můžete také inhalační konvičku, která si stále získává na popularitě nebo klasické napařování uvolňující ucpaný nos – stačí dát do mísy horkou vodu a přidat pár kapek éterického oleje. Na uvolnění dutin se doporučuje především eukalyptus a máta peprná. Nakloňte se nad mísu s léčivou esencí, zakryjte si hlavu ručníkem a nechte páru, aby vám pomohla.

Minerálka Vincentka

Jak může přírodní minerální voda pomoct při rýmě nebo zánětu dutin? Používá se jako prevence i při léčbě respiračních obtíží a při nemocech dýchacích cest i alergiích. Vincentka pochází z léčebných pramenů v Luhačovicích a její typická chuť je dána silnou mineralizací a vysokým obsahem jodu. Inhalování Vincentky je účinnou a prověřenou metodou léčby nejrůznějších respiračních onemocnění. Pokud při inhalaci vdechujete minerální vodu, respektive její páry, veškeré účinné a léčebné látky se rychle a snadno dostanou přesně tam, kde jsou potřeba.

Inhalace Vincentky pomůže snížit otok dýchacích cest, čímž zároveň uvolňuje ucpaný nos při rýmě, a to i alergické, zvlhčuje sliznice, urychluje rozpouštění hlenů nebo roztahuje zúžené průdušky, například při astmatu. Kromě inhalace ji můžete samozřejmě popíjet, kloktat nebo použít v rozprašovači jako nosní sprej.

Témata: Zdraví, Děti a nemoci, Praktické rady, Alergie, Nemoci, Nemoc, Kašel, rýma, nachlazení, Vincent, Luhačovice, No Nam, Dutina, Ucpaný nos, Vincentka, Viróza, Nos, Rada, Chřipka, Zdraví na Heureka.cz