Maminka.czPrázdniny

Jak zabavit děti o prázdninách? Tipy pro rodiče, kteří už nevědí co a jak

Markéta Novák Matějková 18.  7.  2020
Zatímco děti mají pocit, že prázdniny tak rychle utíkají, nám rodičům občas mohou přijít nekonečné. I když se svým potomkům snažíme vymyslet zajímavý program, občas jsou dny, kdy už nám dochází nápady. Třeba vás inspirují naše tipy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdo říká, že dítě má zážitky jen z výletů nebo dovolených? Parádní čas plný vzpomínek na léto si můžete užít i doma. Co říkáte na spaní pod noční oblohou, domácí kino nebo vodní soutěže?

Domácí snídaňový raut

Že domácí snídaně jsou nudné? Ale kdeže! Připravte dětem překvapení ve formě rautového stolu. Nachystejte jim palačinky, džusy, jednohubky, nakrájené ovoce, zeleninu, vajíčka... Vy si potom přehoďte utěrku přes ruku a zahrajte si na číšníka. Nechte je užít si začátek dne. A že plácají páté přes deváté? Jsou prázdniny a jednou za čas jim to neuškodí. Zkuste také zatnout zuby a nepeskovat je za drobečky, kterým se rozhodně nevyhnete.

Kam s dětmi o prázdninách? Řešením jsou příměstské tábory. Kde hledat a který vybrat?

Olympijský den

Děti soutěže milují. Během snídaně jim můžete oznámit, že je čeká den je plný her s odměnou na konci. Co si budeme povídat, nejoblíbenější mezi dětmi jsou hry s vodou. Pokud máte doma zahradu, můžete si zahrát vodní bitvu s vodními bombami, můžete házet míčky do kbelíku nebo vyrazit do přírody a pouštět lodičky nebo házet kamínky do vody.

Hry přizpůsobte věku dětí a rozhodně nezapomeňte na odměny na konci dne. Vyrobit jim můžete i diplomy.

Opékání špekáčků

I když máte doma super gril, děti stejně mají nejraději klasické opékání špekáčků. Jestliže máte možnost rozdělat ohniště přímo na zahradě, je to ideální, ale pokud ne, vůbec nic se neděje. O to bude opékání zajímavější. Určitě máte ve svém okolí místa, která nabízejí možnost opéct si špekáčky přímo v připraveném ohništi. V tomto případě si vše dopředu zajistěte, aby nebyly děti zklamané, že to nevyjde.

Jak zabavit děti v dešti? 40 skvělých tipů, které stojí za vyzkoušení!  

Promítání filmů

Pamatuji si, jak jsem jako dítě milovala promítání pohádek. Tehdy to byly jen obrázky na promítačce, kterou rodiče přepínali a vyprávěli nám příběhy. Pokud máte podobný retro model ještě schovaný, věřte, že děti budou z promítačky nadšené. Případně si můžete půjčit promítačku od známých nebo v půjčovně a udělat si doma domácí kino. Udělejte si pohodlí na zemi, obklopte se polštáři, připravte si popcorn a nějaké dobroty k zakousnutí a pusťte si oblíbený film.

Spaní pod širákem

Teplé letní noci jsou jako stvořené ke spaní pod širákem. Uvědomujeme si, že to není pro každého. Pokud si na klasické spaní pod širákem netroufáte, můžete si s dětmi na zahradě postavit stan.

Ovšem i v bytě se dá zažít dobrodružství. Co si takhle postavit bunkr? Není snad dítě, které by nemilovalo nejrůznější schovávačky. V takovém bunkru pravděpodobně spát nebudete, ale můžete se v něm schovat s knížkou a baterkou nebo si vzít fotoalbum a vyprávět si s dětmi příběhy, třeba o tom, co dělaly, když byly menší, nebo jaké lumpárny jste prováděli vy jako děti.

Proč kempovat s dětmi? Budete opravdu spolu a ušetříte za nesmysly

Dítě by se mělo umět zabavit i samo

Možná máte pocit, že musíte každý den svému dítěti vymýšlet program, aby se nenudilo. To je sice hezké, ale děti potřebují i prostor samy pro sebe. Potom se totiž může lehce stát, že jakmile vyrostou, nebudou umět s volným časem naložit, protože jsou zvyklé na organizovanou zábavu.

50 úžasných domečků a bunkrů, které si děti zamilují. Inspirujte se v galerii

Další prázdninové tipy

  • Zahrajte si s dětmi deskové hry, na které nemáte během školního roku čas
  • Vyrazte na koupaliště, rybník nebo do přírody – jen tak s batůžkem po okolí
  • V případě nepříznivého počasí vytáhněte děti na výstavu nebo do kina
  • Zapojte děti do dění v domácnosti. Upečte si společně koláč, uvařte si oběd podle přání malých strávníků

VIDEO: Milují vaše děti Tlapkovou patrolu? Můžete na ni do kina!

Témata: Rodiče, Retro, Naše tipy, Prázdniny, Volný čas, kino, Číšník, Tip, Spaní, Bunkr, Špekáček, Žába, Jak, Domácí kino, Dovolený, #Kamínky, Širák, Nesmysl, Zahrada, Opékání, Děti, Popcorn, Zajímavý program