Maminka.czPrázdniny

Jak zabavit dítě o prázdninách? Máme 4 skvělé tipy

redakce 23.  7.  2022
Prázdniny se přehoupnou do své druhé poloviny a začne druhý měsíc bez kroužků a další organizované činnosti. Jestli vaše dítě zrovna nejede k babičce nebo na tábor, jsou mu dny doma určitě dlouhé. Jak se zařídit, aby to dokonce bylo k prospěchu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jen je nechte, ať se nudí

O prázdninách se často nudí děti, které jsou zvyklé na nabitý program a spoustu kroužků během školního roku. Kvůli nedostatku volného času se tedy neměly kdy naučit, jak ho najednou o prázdninách smysluplně vyplnit. Jak s nudou pracovat?

Nuda ze své podstaty není špatná, naopak stimuluje kreativitu a může být hnacím motorem pro to, aby se děti do něčeho s vervou pustily. Zároveň rodiče často chtějí, aby se jejich potomci věnovali nějakým smysluplným aktivitám, a navíc očekávají, že si na ně dítě samo přijde. Tady je důležité dítě alespoň nasměrovat a ukázat mu, jaké jsou možnosti. Zkrátka zpočátku to vyžaduje kreativitu i samotného rodiče,” vysvětluje Jana Vyhlídalová, odbornice na rozvoj dětí a zakladatelka Kidtown.cz. 

VIDEO: Horoskop lásky na léto

Probuďte v dítěti zájem

Vymysleli jste potomkům spoustu aktivit, oni se na ně ale příliš nadšeně netváří? „Jde do velké míry o to, jak dítěti aktivitu podáme. Pokud ucítí nadšení z nás, spíše se samo nadchne. Ukažte mu přínosy, jaké daná činnost má, co se naučí. Zároveň je problém od dětí vyžadovat něco, co sami neděláme. Přemlouvat dítě, aby šlo sportovat ven, zatímco se sami díváme na televizi, je pro něj matoucí. Děti se nejvíce učí nápodobou,” říká zakladatelka Kidtown.cz.

Učit, nebo neučit se s dětmi o prázdninách? Nenuťte je biflovat se a trápit se nad písankou. Víme, jak na to chytře a hravě

Dítě se může bránit i kvůli tomu, že se nové aktivity bojí. V takovém případě je důležité brát v úvahu emoce dítěte a nesnižovat jejich váhu. „Když se například bojí plavat nebo jezdit na kole, uklidněte ho, že je naprosto normální mít strach. Můžete s ním sdílet, že jste se jako děti také báli. Povzbudit ho a nabídnout mu pomoc, kdyby se cokoliv nedařilo. I překonávání strachů je pro správný vývoj dítěte důležitým momentem,” říká Vyhlídalová.

I v létě se má občas sedět u stolu

  • V létě můžete občas zařadit i aktivity u stolu, ať už je to procvičování školní látky nebo třeba psaní pohlednic z výletů. 
  • Pro lepší soustředění upravte prostředí – dítě by mělo pracovat u uklizeného stolu, kde nejsou rozptylující prvky. 
  • Stůl by například neměl být u okna, kde se neustále něco děje apod.
  • Budete-li koncentraci trénovat i o prázdninách, usnadníte dítěti návrat do školních lavic. 

Využijte prvky z počítačových her

Všimli jste si, jak dlouho dítě vydrží koncentrované, když si hraje na mobilu nebo na počítači? Zkuste využít triky vývojářů her ve svůj prospěch!

„Je důležité pochopit, proč je vlastně dítě u obrazovky tak koncentrované. U počítačových her je to často kvůli tomu, že během hry získává virtuální odměny v nejrůznější podobě. Hra poskytuje okamžité uspokojení, hned je vidět výsledek. To ho motivuje a nutí u dané činnosti vydržet. Tyto poznatky z virtuálního světa můžeme přenést do toho reálného – vzít na rodinný výlet kartičky, žetonky, malé odměny a udělat z toho hru. Gamifikovat se dají úplně běžné aktivity a i z domácích povinností umí chytrý rodič udělat zábavnou bojovku,” vysvětluje odbornice. 

Pokud v oblasti počítačových her tápete, zkuste si nějakou zahrát spolu s dítětem nebo si s ním o hrách alespoň povídejte. Zjistíte, co je na nich tolik baví a jak by se to dalo využít. 

Trénujte soustředění i o prázdninách

Prázdniny by neměly být obdobím, kdy úplně polevíme v trénování koncentrace. „Pokud po dítěti chceme, aby se soustředilo ve škole, je nutné koncentraci trénovat soustavně po celý rok třeba tím, že nepodporujeme přebíhání dítěte od jedné činnosti ke druhé, ale naopak ho vedeme k dokončení hry nebo třeba k uklizení hraček. Tím dítě trénuje vůli, schopnost překonávat překážky, ochotu vyhovět také druhému a další návyky,” vysvětluje Jana Vyhlídalová.

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Děti, zábava, Prázdniny, Maminka cestuje, Léto s dětmi, Volný čas, Počítačová hra, Máťou, Výlet, Kroužky, Jana Vyhlídalová, Aktivita, Žába, Stůl, Školní rok