Maminka.czotužování

Tajemství zdravého dítěte. Otužování zlepšuje spánek, pozornost, pomáhá při nechutenství. Jak s ním začít?

Simona Procházková 4.  4.  2023
Otužování je velkým hitem a někdy to téměř vypadá, že ten, kdo ho nevyzkoušel, jako by ani neexistoval. Spočívá v postupném vystavování těla chladu, což může mít pozitivní dopad na zdraví, včetně posílení srdce a imunitního systému, zlepšení soustředění nebo paměti. Zdaleka ne každý ale ví, jak ho provádět správně. Prozradíme, jaké benefity může otužování přinést dětem, a to i těm nejmenším, a co byste měli vědět, než s ním začnete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zvykat si na chlad má na lidský organismus jednoznačně blahodárné účinky. Zocelí tělo proti virům a bakteriím (studie ukazují, že vystavení těla chladu může zvýšit produkci bílých krvinek, které jsou klíčové pro boj s infekcemi), posiluje srdce a cévy, zlepšuje krevní oběh, pomáhá alergikům i astmatikům, pozitivně působí na lymfatický systém a přispívá k lepšímu spánku a celkové psychické pohodě. Přínos, který uvítáte zejména u malých „nejedlíků“, je rovněž fakt, že zdravě podporuje chuť k jídlu.

VIDEO: Otužování dětí: Jak začít?

Otužování dětí od raného věku pomáhá při prevenci nachlazení a sezonních viróz a rýmy. Organismus otužilého dítěte dokáže lépe hospodařit s teplem a udržovat tělesnou teplotu (u malých dětí se schopnost udržovat tělesnou teplotu neboli termoregulace teprve vyvíjí). Otužování má navíc, kromě zvyšování odolnosti proti nákazám, i další zdravotně příznivé stránky. Tak například podporuje látkovou výměnu, celkově aktivizuje, zlepšuje chuť k jídlu a navozuje zklidnění, emoční vyrovnanost a duševní pohodu. Může tedy výrazně pomáhat například dětem s ADHD, poruchami pozornosti a hyperaktivitou.

Jak dítě otužovat? Zapomeňte na ledovou sprchu

Pamatujete si na scénu z legendárního českého filmu S tebou mě baví svět, v níž Julius Satinský se stoickým klidem ponoří nahé miminko Matýska do kádě s ledovou vodou se slovy „studená koupel je nejlepší lék na spaní“? Některým útlocitnějším maminkám možná při téhle scéně zatrnulo. Tušíte správně, ledová koupel v sudu na zahradě či v zmrzlém rybníce nebo zčistajasna studená sprcha a polévání chladnou vodou nejsou v tomto případě tím pravým ořechovým. V podobně drastických metodách otužování malých dětí rozhodně nespočívá. V čem tedy ano?

Otužovací proces má svá specifická pravidla, kterých je dobré se držet. Zásadním pravidlem je: postupujte velmi pomalu a pozvolna. Napusťte do vany pro začátek vlažnou vodu a začínejte vždy od nožiček, postupně přes zadeček až po hrudník. Každou část tělíčka dítěte otužujte zvlášť, u nejmenších použijte žínku. „Každou část těla omývejte vlažnou vodou, přibližně jednu minutu. Samozřejmě sledujte reakci děťátka. Pokud bude zcela klidné, je možné teplotu vody postupně snižovat, ideálně každý týden o jeden stupeň. Při pravidelném tréninku asi dva měsíce a každý den může teplota vody klesnout až na 20 °C a od žínky můžete přejít ke sprchování. S tím začínejte opět malou částí těla a podle reakce prcka postupujte dál. Celý proces by měl trvat asi jednu minutu. Pokud vám začne dítko klást odpor či plakat, otužování přerušte a nechte na další den,“ vysvětluje Petra Zajíc Czabeová, lektorka a instruktorka plaveckých kurzů kojenců a batolat.

Děti jsou pořád nemocné? Co můžete změnit, aby se to zlepšilo

Kdy s otužováním začít? Klidně od kojence

Když se dospělák rozhodne začít s otužováním, brzy zjistí, že „skočit“ rovnýma nohama ze dne na den do ledové vody je zkrátka nemožné. Je důležité začít postupně a dát tělu dostatek času na přizpůsobení se novému a neznámému. No a u malých dětí platí opatrnost dvojnásob.

A kdy vlastně můžete s prvními otužovacími pokusy u vašeho robátka začít? Ideální doba je podle odborníků v období mezi 6 a 12 měsíci věku, kdy jsou děti schopny snášet chlad lépe než novorozenci.

Existuje mnoho způsobů, jak začít, vše závisí na přístupu rodičů a preferencích samotného děťátka (které dokáže dát dost rázně najevo, zda je mu něco příjemné, či nikoli). Začít můžete třeba jen se šetrným sprchováním vlažnou vodou (po večerní koupeli), jejíž teplotu budete postupně snižovat. Nebo nechte dítko běhat naboso venku po trávě v chladnějším počasí (pokročilejší otužilce nechte běhat klidně ve sněhu). Pozorně vždy sledujte reakce dítěte a jakékoli pochybnosti konzultujte s praktickým dětským lékařem. Stejně tak se doporučuje konzultovat s odborníky jakékoli formy otužování ještě před jejich zahájením u těch dětí, které mají jakékoli zdravotní omezení nebo trpí nějakým chronickým onemocněním.

Otužování v sauně: prohřívání a zchlazení posiluje imunitu

Prohřívání v sauně je ideálním doplňkem při otužování. Saunování je založeno na střídání pobytu v horkém suchém vzduchu vyvolávajícím intenzivní pocení s následným prudkým zchlazováním pod studenou sprchou nebo ve studené lázni.

V severských zemích, kde má saunování dlouhou tradici, je běžné, že se děti berou do sauny již několik týdnů po porodu. „S nejmenšími dětmi je možné začít navštěvovat saunu klidně od druhého až třetího měsíce, a to podle toho, zda má miminko zahojený pupíček, je zdravé a prospívá. U nás se však zpravidla začíná okolo šestého měsíce, kdy děti již lépe reagují na různorodé podněty,“ říká saunový mistr Jiří Žákovský a dodává:

"Pokud se budete saunovat v jiném než domácím prostředí, je třeba dorazit na místo ideálně 30 minut před zahájením saunování, a to z důvodu aklimatizace na jinou teplotu (především v zimních měsících). Taky je třeba upozornit, že se do sauny nechodí s plným bříškem." Při pravidelném pobytu v sauně posilují děti celkovou odolnost organismu. Zkrátka můžeme říct, že ty, které navštěvují saunu pravidelně, bývají méně nemocné.

Otužování ve spojení se saunováním je velmi příjemná cesta právě pro děti začátečníky, jelikož ochlazení je přirozenou součástí reakce na teplo. Rozhodnete-li se začít saunovat s malým dítětem, není vhodné ho brát do veřejné sauny, kde bude 90 stupňů. Ideální je sauna vytopená na nižší teploty nebo využijte soukromé sauny, kde je možné nastavit nižší teplotu. Ideální teplota pro saunování dětí je okolo 70 °C. Jak správně na to?

Při opakujících se virózách vyzkoušejte 6 zlatých pravidel pro posílení imunity

Poprvé s dítětem v sauně. Jak na to?

„Před vstupem do sauny se rodič s dítětem společně umyje a osuší, je třeba setřít veškerou vodu z tělíčka dítěte. V sauně se pohodlně posadí, miminko se drží v klubíčku, batolata mohou sedět na klíně, starší děti si rády sedají vedle rodiče či si v sauně lehnou. Pod děti vždy rozprostřete prostěradlo či osušku, aby nedošlo k popálení o rozehřáté lavice. Děti se snažte udržet v klidu, vyprávějte jim pohádky, kreslete jim na záda obrázky... A samozřejmě sledujte, jak reagují. Ze začátku saunujte tři až pět minut, vždy podle aktuálního stavu dítěte, později při pravidelném saunování je možné dobu pomalu prodlužovat, třeba až na osm minut. Po saunování následuje ochlazení, kdy děti osprchujeme vlažnou vodou – celé tělo včetně hlavičky. Zabalíme do osušky a jde se na relaxaci, která by měla trvat minimálně 15 minut, než vyrazíme na další kolečko,“ popisuje Michaela Matějovská, marketingová manažerka společnosti Infinit, která provozuje síť saunových a wellness center.

4 tipy, jak dítě přirozeně otužovat

  • Doma nepřetápějte, před spaním stáhněte topení v místnosti, dítě nechte klidně spinkat při pootevřeném okně (když zrovna není venku třeskutý mráz).
  • Když se chystáte ven, přihlédněte k aktuálnímu počasí a snažte se dítě nenabalovat do několika vrstev nebo tlustých svetrů, ať se zbytečně nezpotí (děti jsou stále v pohybu a při pohybu jim zima není, naopak se rychle zapotí a snáze prostydnou).
  • Vsaďte na přirozené otužování, například když jen přebíháte od domu k autu nebo jdete pro něco na zahradu, nechte potomka, ať proběhne bez bundy, chvilkové ochlazení jeho tělu prospěje.
  • Dbejte na to, aby dítě pobývalo co nejčastěji na čerstvém vzduchu, ideální je minimálně hodinu denně.


 

Témata: Zdraví, Děti, Imunita, Děti a nemoci, Spánek, Nemoci, Alergie, Astma, nachlazení, otužování, Sauna, Petr Zajíc Czabeová, Aklimatizace, Teplota, Taj, Plavec, Infinitum, Marketing, Saunování, Imunitní systém, Chlad, Zdravé děti, Nechutenství, Zdraví na Heureka.cz