Maminka.czKoronavirus

Jak žádat o ošetřovné: OSVČ mohou využít on line formulář

wall 6.  4.  2020
Podnikatelé, kteří se kvůli zavřeným školám a školkám musí doma starat o děti, mohou od prvního dubna rovněž žádat o ošetřovné. Jaké musí splnit podmínky, kde hledat formulář a jak o ošetřovné správně žádat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na rozdíl od zaměstnanců má ošetřovné pro OSVČ formu dotace. Žádá se o něj nejlépe přímo u Ministerstva průmyslu a obchodu, které na svém webu zveřejnilo přesné podmínky i on line formulář. 

OŠETŘOVNÉ PRO OSVČ: PODMÍNKY A PRAVIDLA

ON LINE PODÁNÍ ŽÁDOSTI

Kolik je ošetřovné a jak si podat žádost?

Ošetřovné pro OSVČ činí 424 korun za den a bude možné ho čerpat po celou dobu, co bude platit mimořádné opatření. Je však potřeba podávat žádost za každý měsíc zvlášť. 

Nyní lze žádat o ošetřovné od 12. března, a příspěvek tak činí něco přes osm tisíc korun za měsíc celkem. Peníze by měly přijít na účet, který bude uvedený v žádosti. 

Lepší – rychlejší – je podávat žádost elektronicky, tedy prostřednictvím datové schránky nebo mailem s elektronickým podpisem. Je možné ji také poslat na podatelnu. 

OSVČ kompenzační bonus: Podnikatelé mohou čerpat 500 korun denně - E15.cz

Kdo může žádat o ošetřovné? 

Kdo může žádat? Osoba samostatně výdělečně činná (dále jen „OSVČ“) na hlavní činnost, která na základě mimořádného opatření proti šíření infekce COVID-19 nemůže vykonávat svoji podnikatelskou činnost proto, že se stará o předškolní nebo školní dítě, které nemůže chodit do zavřených škol a školek. Horním věkovým limitem je 13 let dítěte. 

KORONAVIRUS V Česku: aktuální situace

Žádat mohou také podnikatelé, kteří se starají o nezaopatřené dítě či děti maximálně do věku 26 let, které/á je/jsou závislé na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni I – lehká závislost, které rovněž nemohou navštěvovat školu či jiné zařízení. 

Součástí žádosti je čestné prohlášení o tom, že nedlužíte například za zdravotní či sociální pojištění. Dávku můžete dostat jen jednou, bez ohledu na to, o kolik dětí se staráte. Může o ní žádat jen jeden z rodičů. Je třeba také dodat potvrzení o tom, že škola je zavřená – i když jsou zavřené nařízením státu. 

Roušky nestačí. Mnohem víc vytírejte, přezouvejte se a perte!
Škola doma: Konkrétní tipy, jak se s dětmi učit on-line kvůli zavření škol

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Ošetřovné, Mateřská škola, on-line, Děti, Nařízení, Line, Žádost, Zavřená škola, KoronaHelpdesk, Datová schránka, Škola, Součást, Česká republika, Formulář, Podání žádosti, Potvrzení