Maminka.czMaminka roku

Jak zařídit dětský pokoj? Prakticky a barevně. Dejte si záležet na výběru podlahy a postele

8.  5.  2018
Vaše děťátko už definitivně odrostlo dětské postýlce umístěné v koutku vaší ložnice. A teď se potřebuje zabydlet ve svém vlastním pokojíčku nebo se nastěhovat do pokoje ke svému staršímu sourozenci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Prakticky, funkčně a hezky vybavit dětský pokoj není snadné. Naši drobečci nám rostou před očima, jejich návyky a potřeby se dost rychle mění. Proto je vhodné zařídit pokoj nábytkem, který poroste s vaším potomkem. Nejdřív si ale musíte položit několik zásadních otázek: Jak správně promyslet dispozici pokoje, aby byl funkční jak pro spánek i odpočinek, tak pro dětské hry?

Kde skladovat všechny hračky a oblečení, které se už nastřádalo? Jak pokoj dekorovat, aby se tam vaše dítě cítilo co nejpříjemněji? Kam a jak umístit vhodné osvětlení? Čeká vás tedy několik věcí – načrtnout si plánek, vymalovat nebo vytapetovat zdi, položit koberec, nakoupit nábytek, přitlouct poličky, ušít povlečení, namalovat obrázky na zeď a vyrobit další dekorace.

VIDEO: Bára Nesvadbová: Dcera si pokojíček vždycky vymýšlela sama

Když potřebujete pomoc odborníků

Ovšem ne každý rodič si troufne toto všechno zvládnout. Nebo na to bohužel nenachází dostatek volného času. Nebojte se proto oslovit odborníky – architekty a designéry, kteří se specializují výhradně na návrh a realizaci dětských pokojů. V dnešní době je jich na trhu řada. Mohou vám tak ušetřit spoustu práce, času a nervů.

Klepněte pro větší obrázek

A přitom každý dětský pokoj, který navrhnou a zrealizují, je naprostý originál, protože každé dítě je přece jedinečné. A jak to všechno probíhá? Nejprve je nutné zaměření a vyfotografování prostoru určeného pro dětský pokoj. Dále následuje příprava návrhů, zapracování všech vašich připomínek a samozřejmě také přání a snů vašich dětí. Nakonec dochází k samotné realizaci celého projektu včetně naaranžování všech doplňků.

Jak zařídit dětský pokojíček? 40 originálních nápadů. Inspirujete se?

Kvalitní postel je základ

Důležitá je samozřejmě kvalitní postel. Je dobré ji umístit do klidné části pokoje, u malých dětí nejlépe tak, aby byla možná „kontrola“ ode dveří a nemuselo se v noci vstupovat do pokoje. Je třeba zároveň vybrat vhodnou postel. Může být klasická, nízká, se zábranou nebo bez ní, či postel polovysoká, výhodná především svým velkým úložným prostorem v dolní části. Je možné dětský pokoj vybavit také vysokou patrovou postelí, někdy je to kvůli menší místnosti nezbytně nutné.

Taková postel pak poskytuje možnost využívání prostoru pod ní nejen pro hraní, ale také pro umístění dalšího nábytku, jako je stůl nebo komoda. Pokud nebude mít vaše dítko pokoj samo pro sebe, ale musí jej sdílet se svým sourozencem nebo sourozenci, nabízejí se pak možnosti různých kombinací těchto postelí či použití palandy.

Klepněte pro větší obrázek

Dobrá  zpráva je, že psychologové přímo radí, aby sourozenci určitě spali v jedné místnosti společně zhruba do jejich deseti let, takže hurá do toho! Je to dobré pro utužení sourozeneckých vztahů, navázání kamarádství a také dobrá příprava do dalšího života plného kompromisů.

Dále je třeba popasovat se s výběrem vhodného stolku, na kterém si děti zpočátku malují a později píšou domácí úkoly. S tím souvisí výběr vhodné dětské židle. Velikost a hlavně výška se opět odvíjejí od věku a potřeb dítěte. Na uložení oblečení vašeho drobečka většinou postačí jedna šatní skříň, popřípadě i komoda. Naopak úložného prostoru na hračky, knížky a stavebnice není nikdy dost.

Přehledně je můžeme uložit, uklidit a schovat do krabic, boxů, košů nebo i pojízdných kontejnerů na kolečkách. Další umístění všech těchto nezbytností pro vaše děti se dá zařídit osazením poliček nebo kapsářů na stěny.

Staňte se MAMINKOU ROKU. Můžete vyhrát ceny v hodnotě až 700 000 Kč!

Z autíčkové postele a jiných výstřelků děti brzo vyrostou

U výrazné stylizace nábytku a vybavení, například postele ve tvaru autíčka, pirátské lodě, hradu pro princeznu apod., je potřeba si uvědomit, že z tohoto světa děti poměrně rychle vyrostou, a musíme se tedy smířit s dočasností tohoto řešení. Ideální dětské pokoje jsou ty s neutrálním nábytkem a také ty, které mohou „růst s dětmi“.

Přizpůsobují se snaději jejich novým aktivitám a přáním. Malé děti si hrají nejvíce na zemi, proto je i volba podlahové krytiny v dětském pokoji velmi důležitá.

Nevhodnou podlahou pro děti je samozřejmě studená a tvrdá dlažba nebo teraco. Této nevhodné krytiny se jednoduše zbavíme tím, že ji pokryjeme příjemným kobercem z metráže, který je teploučký a měkký. Pokud máme v dětském pokoji podlahu dřevěnou nebo parkety, máme vyhráno. Postačí položit jen pěkný kusový koberec. V dětském pokoji hrají velmi důležitou roli barvy. Předškolní děti barvy milují.

Klepněte pro větší obrázek

Holčičky nejvíce preferují růžovou nebo levandulovou barvu, kluci zase námořnickou modř. Ať už zvolíte jakoukoli, myslete na to, aby nebyla příliš sytá. Nezapomínejte ani na to, že hračky jsou dost barevné samy o sobě, takže stěny a nábytek řešte raději v neutrálních nebo pastelových odstínech.

Odstíny barev se dají výborně kombinovat na výmalbě, tapetách, závěsech, povlečení. Designéři vám pomohou z vybraných látek ze vzorkovníku navrhnout a ušít podle přání všechny polštářky, sedáky, potahy nebo nebesa nad postel.

Co se týká osvětlení, pokoj by měl být nasvícen centrálním stropním světlem, které obsáhne celý prostor, hlavně pak zónu pro hraní na zemi. Samostatně potom nasvětlujete místo u stolu a u postele.

Dětský pokoj, to je nejen místo, kde dítě spí, hraje si, maluje si, učí se, zve si kamarády, ale také místo, ve kterém hledá útočiště a v imaginárním světě rozvíjí svou vlastní osobnost.

NEZAPOMEŇTE NA POLICE, ÚLOŽNÉ BOXY A PROSTOR NA HRANÍ. IDEÁLNÍ NÁBYTEK JE TEN, KTERÝ „ROSTE“ S DĚTMI.

ŠÁRKA RICHTROVÁ, jednatelka společnosti VIABEL

Pokojíky navrhujeme a realizujeme pro děti malé i velké. Pro mnoho našich klientů jsme vytvářeli pokojík pro miminko a následně během let jsme ho měnili a přizpůsobovali pro batole, školáka i teenagera.

Záleží na přání rodičů i dětí. Naši klienti oceňují profesionální a komplexní servis, poradíme jim kdykoli, a pokud se například stěhují nebo rozhodnou pro výměnu pokojů v bytě nebo domě, i tehdy změnu promyslíme a navrhneme řešení.

Nejčastějšími situacemi, které řešíme, jsou pokojík pro očekávané miminko, pokojík s první velkou postelí (přechod z miminkovské postýlky do první postele) a pak pokojíky pro školáky.

Vždy nás zajímá konkrétní věk našeho malého klienta, jeho činnosti, záliby a sny, zajímají nás přání rodičů a samozřejmě konkrétní prostor. Pokoj promyslíme tak, aby respektoval osobnost dítěte i životní styl dané rodiny. Jak dlouho trvá celý proces od první schůzky po realizaci?

Ideálním začátkem spolupráce je návštěva klienta v našem obchodě, aby si mohl prohlédnout kvalitu nábytku a doplňků. Jsme velmi rádi, když přijde celá rodina. Podle přání klienta a konkrétního prostoru vytvoříme návrh obvykle během 1–2 týdnů. Od objednání do realizace uplynou 2 měsíce.

Přihlaste se do soutěže Maminka roku a vyhrajte poukázku na vybavení dětského pokoje nábytkem Viabel.

VIDEO: Jak zařídit dětský pokoj pro 3 a více dětí

Jak vybrat pokojíček pro jedno, dvě a více dětí?
Jak zařídit či změnit pokoj pro školáka? Tady jsou šikovné tipy (nejen) od bytových architektů
Malé, ale šikovné doplňky do dětských pokojíků
Témata: Děti, Sourozenci, Výběr, Ideální začátek, Bar, Přání, Vhodné osvětlení, Předškolní dítě, Dolní část, Postel, Dnešní doba, Dobrá příprava, Sourozenecký vztah, Kapsa, Zář, Celý projekt, Nebesa, První schůzka, Domácí úkol, Pirátská loď, Úložný box, Pokojíček, Neutrální odstín, Dej, Malé dítě