Maminka.czDěti

Jak zavádět první příkrmy?

Reklama 21.  3.  2018
Už se nemůžete dočkat, až svému děťátku poprvé zkusíte dát příkrm? Sama sebe se při pohledu na fotky prskajících dětí nad mrkvičkou ptáte, jak se na ni bude tvářit vaše zlatíčko? Váš čas nastane po ukončení 6.měsíce. Pokud je dítě krmeno umělou kojeneckou výživou nebo je hladové, může tento okamžik nastat už od ukončeného 4. měsíce věku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdy nastane ten správný okamžik?

Zavádění příkrmů do stravy je individuální. Záleží na tom, jak se dítě stravuje, jak často je hladové, zda projevuje zájem o to, co jíte vy. První příkrm by neměl být podán dříve, než po ukončení 4. měsíce věku. Ideální je začít po ukončení 6.měsíce věku. Zvolit ten správný okamžik Vám pomůže dětský praktický lékař.

Jaký příkrm vybrat jako první?

Asi nejlepší je začít s dětskými kašemi, které podáváme dítěti večer, aby se mu lépe a klidněji spinkalo. Kaše jsou nejblíže mléku, které bylo až dosud jediným zdrojem jeho obživy. Kaší je na našem trhu hodně. Můžete si vybrat mléčnou (s obsahem mléka) nebo nemléčnou (rozmícháte v odsátém mléku nebo umělém mléku, na které je dítě zvyklé). Jsou kaše s příchutí i bez.

Druhou variantou je zavedení zeleninového příkrmu k obědu. Možná se ptáte, proč právě zeleninovým příkrmem a ne ovocným? Ovoce je sladké a pokud by si dítě zvyklo na jeho sladkou chuť, zeleninu by Vám pak mohlo prskat o to víc.

Jak vybrat správný zeleninový příkrm?

Pro první setkání se zeleninovým příkrmem je dobré koupit již hotové příkrmy, ideálně tzv. „První lžičky“. Obsahují jeden, později dva druhy zeleniny, aby si dítě na nový druh stravy zvyklo. Začít s jedním druhem zeleniny a postupně přidávat další se vyplatí také z důvodu možné alergie. Lépe tak vypozorujete, na co má dítě alergii a pro příště se tomu již vyvarujete.

Nečekejte ale, že dítě sní hned celou porci. Bude ochutnávat po lžičkách, pravděpodobně z toho ani nebude moc nadšené. Na internetu koluje spousta fotografií dětí prskajících mrkvičku. Připravte se na to, že ji budete mít všude. Nejen v mističce, ale také na zemi, ve vlasech, na brýlích,…

Po 3 dnech, kdy už víte, že dítě tento druh zeleniny snáší, můžete zkusit přidat další. A tak stále dokola. Těch pár lžiček příkrmu zprvu dítě nezasytí, dejte mu tedy ještě mléko.

Pokud si chcete příkrmy připravovat doma, ideální je dušení zeleniny, aby si uchovala co nejvíce vitamínů. Skvělým pomocníkem může být některý z parních mixérů určených právě pro přípravu kojeneckých příkrmů. Nejen že zeleninku podusí, zároveň ji můžete hned i rozmixovat. To vše v jednom přístroji.

Jednou týdně rozmixujte d příkrmu také vařený žloutek. Naopak se vyvarujte soli. Minimálně do 1 roku by dítě nemělo mít nic osoleného. Asi měsíc po prvním zavedení příkrmů můžete přidat kousek libového masa.

Pokud si uvaříte více než jen jednu dávku příkrmu, můžete si jej zamrazit. Spotřebujte jej co nejdříve, maximálně ale do 2 měsíců.

Ovocné příkrmy

Když už si dítě dobře zvykne na chuť zeleniny a příkrmem nahradíte celou jednu dávku krmení, můžete vyzkoušet podat ke svačince ovocný příkrm. Začněte zase s jedním druhem ovoce, ideálně s jablíčkem či banánem. Pokud bude potřeba změkčit stolici, podejte švestkový příkrm.

Konzistence příkrmů

Zprvu dítěti podáváme příkrmy mixované, nebo alespoň rozmačkané. Pokud to jde, nemixujte úplně dohladka, usnadníte si pozdější zvykání na kousky stravy. Pokud si dítě zvykne na hladkou stravu, často pak kousky plive a prská.

Témata: Děti, Batole, Kojenec