Maminka.czKojenec

Jak zhubnout navždy? Nebojte se a nečekejte okamžité zázraky!

redakce 2.  3.  2012
Jak zhubnout navždy? Nebojte se a nečekejte okamžité zázraky!
Hubnutí, diety, odtučňovací programy… téma zeštíhlení se na nás valí ze všech stran… Přesto nevíte, jak začít? Chtěli byste to tentokrát zkusit jinak? Bez stresu, kalorických tabulek a toho prokletého jo-jo efektu? Nedržte diety, ale změňte životní styl – zase obehraná písnička. Ale bohužel nadčasová. Neutečete jí. Přinášíme tedy aspoň pár rad, jak ji konečně zpívat s úsměvem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dobrá nálada podmínkou úspěchu

A nejdůležitější hned na začátek: musí vás to bavit. Pokud ze změny životního stylu nebudete mít radost, nevydržíte. Lepší je si pochutnávat nad občasným dortíkem a přitom se těšit, jak si druhý den dáte do těla, než podrážděně přemítat o čokoládě a hnusit si propocené tričko. Bude to bolet, to je jasné. Smiřte se s tím, že začátek pro vás bude náročný. Buďte proto na sebe hodní, zaměřte se na to, co máte rádi a co současně aspoň vzdáleně připomíná aktivní životní styl, který chcete od této chvíle vyznávat.

Počítá se jakékoli vytržení ze stereotypu: Vyměňte televizi za noviny či knihu. Neradi plavete? Zajděte si do sauny. Neradi se utíkáte za tramvají, nechte ji ujet a jděte pěšky na další zastávku. A hlavně – předepište si opravdu velký nadhled. Na ovocnou svačinku se totiž budete upřímně těšit, jen pokud budete v psychické pohodě. Ve stresu sáhnete daleko spíš po sladkostech.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na březen 2012

Jděte na to od lesa

Platí to i obráceně: správně zvolené jídlo je předpokladem dobré nálady. Zkuste proto vyměnit bílé pečivo (obsahuje jen prázdné kalorie) za celozrnné. Dodá vám kromě energie i cenné živiny. Překonejte se a začněte si k dopolední svačině servírovat místo sušenek ovoce s jogurtem či sýrem. Podobnou svačinu si dopřejte i těsně před odchodem z práce, jen to ovoce vyměňte za zeleninu. Předejdete tak večerním žravým chutím.

Často se stává, že lidem, kteří zásadně změní svoje stravovací návyky, začnou chybět důležité vitaminy a minerály. Kromě barvitého jídelníčku omezíte toto riziko zvýšeným příjmem vhodných doplňků stravy (oblíbené jsou z řady Promagsan, Walmark nebo MedPharma). Zaměřte se zejména na ty s obsahem hořčíku. Hořčík mimo jiné posiluje nervovou soustavu, uvolňuje napětí a má obecně zklidňující účinky. Což v náročném období změny stravovacích návyků a životní stylu rozhodně uvítáte.

Obrácený scénář

Většina lidí začíná svou etapu hubnutí striktním omezením jídla, což se samozřejmě z podstaty věci nabízí, jenže do této chvíle dobře živený organismus to vnímá jako hladovku. Začne si dělat zásoby. Zkuste to tentokrát obráceně. Spíš než na menší porce jídla se zaměřte na jiná jídla. Místo rohlíku si dejte banán, vepřové vyměňte za rybku, vypusťte knedlíky a nahraďte je bramborami…

Vyrazte z práce o pár minut dřív a jděte domů aspoň pár kilometrů pěšky. Nebojte se, ujít tři kilometry vlastní tempem zvládne i netrénovaný člověk. Doma se nejdřív pořádně napijte něčeho co nejméně slazeného a snězte kousek něčeho co nejvíc zdravého. Teprve pak se pusťte do přípravy lehké večeře. Uvidíte, že se díky této nenásilné změně režimu budete cítit mnohem lehčí.

Nejenže budete hubnout, budete se i lépe cítit. Využijte proto toho, že se tělo pročisťuje a zbavuje zbytečného tuku a posilte také konkrétní orgány. Zejména játra, která jsou takovým detoxikačním centrem těla. Neutralizují a vylučují z organismu chemické látky a škodliviny. A také potřebují občas regenerovat a pravidelně posilovat.

Již od starověku se k tomu využívá bylina ostropestřec mariánský. Na trhu ho můžete sehnat například v doplňku stravy Ladymarin či Hermopa, který obsahuje suchý extrakt plodů této účinné bylinky. Zkusit můžete i čaje Herbex. Kromě schopnosti regenerovat jaterní tkáň má také antioxidační účinky.

Krása a moc kompromisů

Dávejte si reálné cíle. I za cenu kompromisů. Zapomeňte na to, že si prvního ledna stoupnete na váhu a za měsíc spadne ručička o pět dílků doleva. Čím rychleji se budete snažit zhubnout, tím víc si budete muset odpírat, tím spíš nevydržíte nejíst zakázané a o to pravděpodobnější bude váš návrat na původní (ne-li vyšší!) váhu.

Pokud nade vše milujete sladké, tak si holt nemůžete nařídit, že se bez něj do konce života prostě a jednoduše obejdete. Tak prosté a jednoduché naše vůle a chuť prostě nejsou. Ale určitě lze vyměnit hutný čokoládový dortík za lehčí a méně sladký cheesecake. Stejně tak se snáz bude plnit časté (a nutno dodat, že opravdu účinné) předsevzetí nejíst po páté hodině odpoledne rannímu ptáčeti usínajícímu po deváté hodině večer, než sově, která neuléhá před půlnocí.

A malá rada na závěr: Přestaňte si pořád opakovat „až jednou (budu štíhlá/štíhlý)“. Zkuste žít okamžikem. Vychutnávejte si zdravá nekalorická jídla teď a nesrovnávejte je s jejich tučnějšími a sladšími variantami. Protože jak už bylo řečeno, musí vám to těšit. Nejenom ten vysněný cíl být o pár kilo lehčí. Ale i ta náročná cesta k němu.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, zázrak, Jak zhubnout, Jak, Aktivní život, Oka, Vysněný cíl, Náročná cesta, Zdraví na Heureka.cz