Maminka.czZdraví

Jak zvládnou novorozeneckou koliku

redakce 10.  11.  2014
Nadýmání a plynatost jsou jedny z nejběžnějších zdravotních obtíží, které mohou začít trápit dítě velmi brzy po narození.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bolestivé křeče trápí miminka především v prvních třech měsících života. Jejich výskyt obvykle souvisí s nezralostí trávicího systému, který si teprve zvyká na život mimo tělo maminky a musí se postupně naučit správně fungovat. U malého procenta miminek mohou být obtíže zapříčiněny alergií na bílkovinu kravského mléka. 

Bolesti bříška dítěte vždy matku velmi zneklidní a snaží se mu poskytnout co nejrychlejší úlevu. Pokládá dítě do úlevové polohy na bříšku na své předloktí, tzv. na „tygříka“, konejší ho při nošení a houpání. Snaží se bříško dítěte udržovat v teple nebo mu ho jemně masíruje po směru hodinových ručiček kolem pupíku.

Podívejte se na video, jak správně provádět masáž dětského bříška:

Pomoci může i příjemná teplá koupel. Ve výbavě péče o dítě, které trpí na koliky, by měly být kapky proti nadýmání. Miminko si díky nim snáze odříhne a plyny ve střevě se lépe vstřebávají. Při výběru kapek proti nadýmání je správné volit registrovaný lék, u něhož je ověřena bezpečnost a účinnost. 

Čeho se vyvarovat: 

  • Techniky kojení, při níž dítě polyká hodně vzduchu. 
  • Nepodávat dítěti ještě zpěněné mléko v kojenecké lahvičce.
  • Spěchání po jídle - dítě si musí odříhnout
  • Krmení dítěte v jeho polospánku
  • Nepodceněvat problémy s prudkými bolestmi bříška dítěte
Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Kojení, Časopis Moje zdraví, Jason, Jak, Teplá koupel, Novorozeně, Zdraví na Heureka.cz