Maminka.czPorod

Jak zvládnout porodní bolesti bez epidurálu a dalších farmakologických metod? Teplá voda, aromaterapie nebo hypnóza

Ivana Ašenbrenerová 9.  5.  2023
Porodní bolest je prý jedinou bolestí, která nevzniká kvůli nemoci. Odborníci se domnívají, že jediným důvodem je příprava na porod. Přírodo, děkujeme. Zrovna tyhle bolesti by si každá rodička ráda odpustila.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V současné době existuje spousta metod tlumení porodních bolestí. Mezi nejpopulárnější patří epidurální analgezie, která se řadí mezi farmakologické metody. Mám za sebou tři fyziologické porody, dva jsem si „užila“ s epidurálem, jeden bez jakýchkoliv metod tlumení bolestí, protože šlo o překotný porod a byla jsem ráda, že jsem neporodila v sanitce. Bolesti jsem měla, ale bylo to tak rychlé, že jsem je snad ani nevnímala. Takže i když porodní bolesti k porodu patří, příroda nám přece jen „darovala“ něco navíc. Schopnost na bolest po narození dítěte hned zapomenout.

VIDEO: Jak se ulevuje u porodu v krnovské porodnici?

Bez epidurálu ani ránu

Jsou ženy, které už dopředu vědí, že rodit bez epidurálu nepřipadá v úvahu. A naopak jsou ženy, které si připraví porodní plán, v němž je doslova napsáno, že si nepřejí porodní bolesti tišit vůbec. Nejsem lékař, ale jedno vím. Nikdy dopředu nevíte, jak se porod bude vyvíjet, zda nebude nutný císařský řez nebo jestli nebudou porodní bolesti tak moc silné, že předem připravený porodní plán zmačkáte a necháte si ráda píchnout cokoli, hlavně aby ta bolest už konečně skončila. Na tom není nic špatného, rodíte přece vy a máte plné právo se rozhodnout jinak. Zcela určitě pak platí, že každá rodička by měla mít v záloze alternativní řešení, když nebude fyzicky ani psychicky bolest zvládat.

Efektivita analgetických metod

Metody porodnické analgezie se od sebe liší podle účinnosti i délky působení a taky technické náročnosti. Pro použití jakékoli metody ale platí, že nesmí ovlivnit zdraví rodičky ani dítěte, neměla by ovlivnit děložní činnost a zároveň by měla být dostatečně účinná, aby porodní bolesti opravdu zmírnila. Nefarmakologické tišení porodních bolestí má mnoho možností a také různou úroveň efektivnosti. „Každopádně je třeba poznamenat, že žádná z níže uvedených metod nemá analgetický potenciál metod farmakologických, především epidurální či spinální analgezie. Nemá také univerzální účinnost, to znamená, že nezabírá u všech paušálně,“ vysvětluje Radek Müller, zástupce primáře Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Jilemnice.

Jakou metodu bez farmak si zvolit?

Ke každé rodičce by se mělo přistupovat individuálně a sama žena by měla mít aspoň rámcovou představu o tom, jakou z nefarmakologických metod by ráda využila. Taky by si měla předem zjistit, zda je konkrétní porodnice nabízí. Jakou metodu tedy zvolit, pokud si přejete rodit přirozeně, tedy bez podávání utišujících prostředků?

Psychoprofylaxe

Předporodní příprava má skutečně velký význam, protože její podstatou je vytvořit u ženy reflexy, které vedou nikoli k soustředění se na bolest, ale na dýchání a svalovou relaxaci. „Předporodní kurzy se ukázaly jednoznačně jako prospěšné. Vyšší informovanost bortí tabuizace některých aspektů porodu a snižuje se strach z neznámého. Což je především u prvorodiček zcela pochopitelné. Jde například o Dick-Readovu metodu, která slouží k eliminaci strachu a bolesti při porodu,“ říká porodník Radek Müller. Jakmile si žena předem nacvičí svalovou relaxaci, dojde k uvolnění napětí v dolní části dělohy a bolest není tak silná.  

Hypnóza

To by se mi asi celkem líbilo, kdyby mě někdo zhypnotizoval a porodila bych bez sebemenších bolestí. Tak docela to ale nefunguje. Metoda je sice založená na kombinaci silné sugesce, izolace od nepříjemného zážitku a koncentrace na příjemnější zážitek, ale efekt je značně nejistý. „Metoda je svou efektivitou kontroverzní, osobně s ní nemám sebemenší zkušenosti. Teoretické předpoklady jsou sugestibilita rodičky, a to jistě je pouze u malého množství žen, a zkušený hypnotizér a samozřejmě vhodné prostředí,“ říká porodník.

Audioanalgezie

Tato metoda využívá zvuky či šumy, které potlačují pocit bolesti změnou aktivity v mozku. „Vhodně zvolená hudba podle preferencí rodičky může navodit pocity uklidnění, správného dýchání a regulace tepové frekvence. Může přispět k pohodové a klidné atmosféře na porodním sále,“ říká Radek Müller. Když mohou poslouchat hudbu operatéři během operací, proč by nemohly rodičky? Přesto se porodník domnívá, že i v tomto případě je analgetický efekt spíše sporný. „Ovšem platí zásada, že vše je přínosné, pokud to dělá dané ženě dobře,“ dodává lékař.

VIDEO: Obrat miminka v břiše: Jak se provádí a jak je úspěšný?

Akupunktura a akupresura

Tuto metodu využívají hojněji při porodu spíše asijské ženy, podle statistiky je účinnost u žen bílé rasy jen kolem 5 procent. Princip spočívá v ovlivňování energie čchi, čímž dojde k uvolnění vlastních endorfinů a zmírnění bolesti.

Aromaterapie

Mohli bychom polemizovat, zda využití bylinek v rámci aromaterapie patří mezi farmakologické, či nefarmakologické metody. Vzhledem k tomu, že není třeba žádný injekční zásah, zařazujeme aromaterapii mezi metody nefarmakologické. Éterické oleje je možné vdechovat (aromaterapie) nebo je aplikovat ve formě olejíčků do pokožky (fytoterapie). S touto metodou mám poměrně dost zkušeností, moje kamarádky si ji nemohly vynachválit (v kombinaci s jinými metodami, ovšem). Nejčastěji se využívají éterické oleje levandule, hřebíčku, šalvěje, šalvěje muškátové. V tomto případě je vhodné oslovit zkušenou aromaterapeutku, abyste měla jistotu, že konkrétní bylinky či éterické oleje jsou netoxické a neuškodí vám ani miminku. „Tato metoda navozuje uklidnění a libé pocity. Může mít tedy pozitivní efekt na prožívání porodních bolestí,“ dodává lékař.

Hydroanalgezie

Použití vody u porodu je ve většině českých porodnic běžná věc, zejména v první době porodní rodičky využívají relaxační koupele ve formě sprchy či vany. „Osobně mohu jen doporučit. Teplá voda ulevuje od porodních bolestí, a navíc porodní kontrakce povzbuzuje, čímž zkracuje trvání první doby porodní. Hydroanalgezií však nemyslím porod do vody, to je trochu jiná kapitola,“ domnívá se gynekolog a porodník.

Porod do vody je ale v některých českých porodnicích možný a rodičky ho rády využívají. Podle některých odborníků má takový porod spoustu výhod, ale také řadu rizik. V případě, že dojde k nečekaným komplikacím, žena vodu opouští a rodí na klasickém porodním křesle. I proto musí být u takového porodu vždy přítomna kvalifikovaná osoba a v druhé porodní době tam musí být porodník i pediatr. Porod do vody může absolvovat jen žena bez zdravotních problémů a bez známek infekce. Porodnice musí také splňovat řadu opatření, nejen hygienických, ale například i to, že o porod do vody musí rodička sama požádat a musí podepsat informovaný souhlas.

Vytvořte si plán pro pohodové šestinedělí. Co radí porodní asistentky?
Témata: Porod, Porodnice, Gynekologie a porodnictví (poradna), Nemoc, Bolest, Aromaterapie, překotný porod, Průvodce porodnicemi, Nemocnice Jilemnice, Dick, Radek Müller, Teplá voda, Hypnóza, Muškát, Rodička, Metoda, Aromaterapie na Heureka.cz