Maminka.czZdraví

Jak zvládnout zácpu u dětí? Změnou jídelníčku a správnými návyky!

Simona Procházková 12.  1.  2021
Jak zvládnout zácpu u dětí? Změnou jídelníčku a správnými návyky!
Zvláště u malého dítěte může zácpa znamenat závažný zdravotní problém, který dokáže hodně znepříjemnit život a připraví vám nejednu bezesnou noc. Naučte se proto rozpoznávat její první příznaky a hlavně jí předcházet. Co radí lékař?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Příčiny zácpy u dětí

Zácpa se nejčastěji týká batolat a dětí v předškolním věku. Proč na ni takto malé děti trpí, co ji způsobuje a jak se proti této nepříjemné a bolestivé komplikaci bránit? Poradíme.

„Důvodů, proč k projevům zácpy u takto malých dětí dochází, může být více. Mezi nejčastější patří změny ve stravování a zadržování stolice. Děti mají někdy tendenci zadržovat stolici, protože mohou cítit bolest při vyprazdňování a kvůli tomu potlačují potřebu jít na toaletu. To může vést k dalšímu zhutnění stolice a cestě do začarovaného kruhu,“ uvádí MUDr. Radek Kroupa, Ph.D., vedoucí lékař Interní gastroenterologické kliniky FN Brno.

Na vině ale může být nadměrný stres a s ním spojené psychické obtíže − neznámé prostředí, strach z toho dojít si před cizími (například v jeslích či školce) či uspěchané posazování na nočník. "Tím, že děti postrádají klidné a pro ně bezpečné prostředí k vyprázdnění, opět mohou stolici zadržovat. U dětí i dospělých funguje vyprazdňovací reflex, kdy náplň žaludku po snídani nebo obědě vyvolá zvýšenou střevní aktivitu. Když dítě v této době nemá možnost toaletu navštívit, může pociťovat nepříjemné potíže spojené s rozvojem zácpy," vysvětluje MUDr. Kroupa. Svou roli mohou hrát i vnější okolnosti – nedostatečný pohyb či nedostatek času na to si dojít na toaletu.

A v neposlední řadě samozřejmě strava. Jídelníček bohatý pouze na bílkoviny, tuky a cukry, bez dostatečné porce vlákniny lehce způsobí dítěti problémy s vyprazdňováním.  

Těhotné ženy trápí často zácpa! Tohle by mohlo ulevit

Jaká je prevence? Změna jídelníčku a nácvik návyků!

"U dětí je optimálním řešením nácvik pravidelnosti v jídle i ve vyprazdňování a úprava jídelníčku tak, aby byl příjem potravin přirozeně obsahujících vlákninu dostatečný. Vláknina existuje i v rozpustné formě, lze ji zamíchat třeba do jogurtu nebo mléčného dezertu. Dostatečný příjem neslazených tekutin, třeba ovocného nebo bylinkového čaje, a omezení sladkostí a cukrovinek mohou předcházet trávicím potížím spojeným s vyprazdňováním," zdůrazňuje MUDr. Kroupa.

Vyvarujte se tedy nadměrného přísunu sladkostí, výrobků z bílé mouky a rovněž tučných jídel. Takový rohlík s máslem, palačinka s čokoládou nebo hustá krémová svačinka vašemu dítěti majícímu problém s příliš tuhou stolicí vůbec neprospějí. Naopak se snažte do jeho jídelníčku včlenit co nejvíce potravin, které nestrávené projdou až do střev, a „naředí“ tak jejich obsah. Například semínka v celozrnném pečivu nebo ovoce se slupkou − třeba hroznové víno, rozinky, mandarinky či švestky jsou ideální. Samozřejmostí je dostatek syrové zeleniny. Pokud ji do vašeho dítěte dostanete, máte z půlky vyhráno. A dbejte taky na to, aby dítě hodně pilo, ideálně vodu a neslazené ovocné čaje, nikoli přeslazené limonády nebo šťávy.

Zácpa u miminek: Pomůžou ovocné džusy, laktulóza i čípek, říká odborník

Co byste měli hlídat?

Sami nejlíp znáte frekvenci vyprazdňování vaší ratolesti. Pokud zaznamenáte opožďování, neochotu dítěte chodit na nočník či problémy s tlačením indikující příliš hustou konzistenci stolice, zbystřete a snažte se přijít na to, co mu zácpu způsobuje dřív, než přeroste v opravdový problém. Pak je na místě navštívit pediatra, který určí další postup.

"Pro vývoj přirozeného vyprazdňování u dětí je ideální zavedení pravidelných návyků doma v příjemném prostředí a eliminování potenciálních stresových faktorů. Nemá smysl se na děti zlobit nebo je dokonce trestat, může dojít k dalšímu zhoršení a zablokování do budoucna," říká MUDr. Kroupa.

Koronavirus u dětí? Nikoliv jen kašel, ale i průjem či zvracení, mají jasno vědci
Zácpa při závádění příkrmu
Stále má průjem! Co všechno může vaše dítě trápit? A kdy jít k lékaři?
Témata: Zdraví, Děti, Výživa a stravování, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Nočníky, Jídelníček, Děti a nemoci, Nemoc, FN Brno, Jídelníček bohatý, Nedostatečný pohyb, Stolice, Zácpa, Úprava, Změna jídelníčku, Traumatický zážitek, Fakultní nemocnice Brno, Zac, Návyk, Vyprazdňování, Jak, Bobek, Zdraví na Heureka.cz