Maminka.czDěti a mateřství

Jaká jména letí ve světě? A mají exotická jména šanci i u nás?

Michaela Karavarakis 21.  8.  2013
Co vás čeká, pokud budete chtít do rodného listu svého dítěte napsat například Kai Nováková? Musíte doložit nějaké speciální potvrzení? A můžete vůbec exotické jméno svému dítěti dát, pokud jste s partnerem oba Češi? Podle našich zákonů to jde. Pro zápis do matriky lze zvolit jakékoli existující jméno - tedy i takové, které není v českém kalendáři. Zásadní je jeho existence v matriční příručce, která obsahuje na 11.000 českých, cizojazyčných i orientálních jmen.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nezoufejte si, že váš favorit tam určitě jako na potvoru nebude. Tato objemná kniha obsahuje i tak exoticky znějící jména jako japonský Takuya, svahilský Bahari či muslimský Zineddine. A pokud byste snad přece vybrali něco, co by zde chybělo, nic není ztraceno. V takovém případě vám matrikářka doporučí, abyste o ověření daného jména požádali soudní znalkyni.

A co teď nejvíc frčí ve světě?

Lakshmi
Lakshmi je hinduistická bohyně duchovního a materiálního bohatsví a prosperity, která je vnímána jako nejryzejší vtělení krásy. Ideální volba pro všechny malé poklady.

NENECHTE SI UJÍT: Žebříček nejužívanějších jmen za hranicemi

Nova
Indiánské jméno, které znamená "lovec motýlů" a v latině "nová". Astronomové znají Novu jako jasnou hvězdu, která uvolňuje neuvěřitelné výboje energie a oslnivého světla. Ať už vás zaujme jeden z těchto významů či toto jméno jako takové, Nova je holčičí jméno, které stojí za to.

Kai
Opravdu mezinárodní jméno s mnoha významy v mnoha řečech. Kai znamená v havajštině "moře", v řečtině "strážce země", v barmštině "nezlomná" a třeba ve svahilštině "milovaná". Existuje taky ve tvaru Cai. Zní optimisticky a moderně a dává se holkám i klukům.

Keanu
Keanu - v havajštině "svěží horský vánek" nebo jednoduše "svěžest" - na sebe upoutalo zvlášť díky herci Keanu Reevesovi. Je to rozhodně osobitá volba pro malé osobité kluky.

Satish
Chlapecké jméno odvozené od bohyně Sati je asociováno s uměleckým nadáním a vášní. Satish tradičně evokuje kreativitu a nápaditost a bude slušet chytrému chlapečkovi.

Amani
Toto tradiční chlapecké jméno se díky svému jemnému zabarvení stalo nedávno více populární pro holčičky než pro kluky (speciálně v anglicky mluvících zemích). V arabštině znamená "tužby" nebo "přání", stejně jako ve svahilštině "mír". Lidé oceňují především fakt, že je neobvyklé, ale přitom jednoduché a dobře se vyslovuje.

Orlando
Orlando - nebo taky v italštině Rolando - je chlapecké jméno znamenající "slávu či proslulost země". V literatuře se objevilo již nesčetněkrát a to již od dob Shakespeara a o jeho popularitu se bez debat zasloužil i herec Orlando Bloom.

Padma
Padma znamená "lotosový květ", který v celé své nádheře vykvétá v těch nejblátivějších vodách a jehož světle růžová krása symbolizuje vědění a osvícení. Padma je rovněž jedno ze jmen hinduistické bohyně Lakshmi.

Satyana
Melodické dívčí jméno znamenající "plavidlo pravdy" zní podobně jako známější a také zajímavé ruské jméno Tatiana. Satyana je stává velmi populární hlavně mezi alternativními rodiči - vyznavači jógy a zdravého životního stylu.

Veda
Slovo ze sanskritu znamenající "vědomost" a "porozumění". Védy jsou hinduistické náboženské knihy a kromě toho také jedno ze jmen hinduistického boha Vishny. Dnes je Veda unikátní unisexové jméno s jasným a přitom exotickým zvukem.

Témata: Děti, Jména, Orlando Bloom, Ideální volba, Strážce, Máj, Chlapecké jméno, Dívčí jméno, Havaj, Let, Kean, Alternativní rodič, Jak, Roland, Svět, Orlando, Lotosový květ, Náš, Tatiana