Maminka.czRodina

Jaká jsou rizika a nevýhody nebankovních půjček?

Reklama 27.  5.  2022
Získat půjčku od banky je stále náročnější, proto čím dál více lidí volí raději služby nebankovních společností.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Během pár hodin může mít člověk peníze na účtu. Ovšem nebankovní půjčky s sebou nesou i mnoho rizik. Jaká to jsou? A jak nenaletět neférovým půjčkám od soukromníků?

V dnešní době rostoucích cen se každý může velice snadno dostat do situace, kdy bude potřebovat okamžitou finanční injekci. Vyřizování půjček v bance je ovšem administrativně a časově náročné. Navíc člověk nikdy nemá jistotu, že půjčku opravdu dostane. Proto stále stoupá oblíbenost nebankovních půjček. 

Nebankovní půjčky lze získat poměrně snadno, rychle, na pár dní nebo i na několik měsíců. Nabídka nebankovních půjček je pestrá. Hlavní výhodou jsou benevolentnější podmínky pro získání půjčky. 

Někteří nebankovní poskytovatelé nenahlížejí do registrů dlužníků, nekontrolují příjem žadatele ani jeho bonitu. Proto se lze setkat s produkty jako jsou nebankovní půjčky bez registru a potvrzení příjmu, půjčky ihned před výplatou, dlouhodobé půjčky bez registru a dokonce i půjčky v exekuci.

Ať je nabídka nebankovní půjčky jakkoliv lákavá a jedná se o půjčky ihned nebo dlouhodobé půjčky bez registru, vždy je třeba mít se na pozoru a vybírat uvážlivě. Některé nebankovní půjčky totiž mohou být extrémně nevýhodné a jejich sjednání rozhodně nelze doporučit.  

S výběrem správné nebankovní půjčky pomůže portál https://www.niklak.cz/.

Klepněte pro větší obrázek
Nebankovní půjčky nemusí být tak výhodné, jak se na první pohled zdá. Je třeba dobře přečíst smluvní podmínky ještě před podpisem smlouvy.

Na co si dát pozor u nebankovní půjčky?

Vzhledem k tomu, že dnešní trh nabízí opravdu mnoho druhů nebankovních půjček, existuje riziko, že klient narazí na nepřiměřené podmínky nebo dokonce podvodné jednání. Z toho důvodu je nejlepší vybírat mezi produkty ověřených společností a nejdříve si udělat průzkum, jaké jsou nebankovní půjčky, kde opravdu půjčí.

Na co se při vybírání půjčky zaměřit? Férová společnost vždy uvede informace o půjčce jako je úrok, RPSN, sankce nebo možnost odložení splátek. Uvedeny by měly být také částky, které budou zaplaceny navíc.

Pokud jsou tyto informace špatně dostupné, smlouva je nepřehledná a poskytovatel půjčky na žadatele tlačí, aby smlouvu rychle uzavřel, bývá to znamení, že se jedná o velmi nevýhodnou půjčku.

Žadatel by si také měl ověřit, jestli má daný poskytovatel půjčky licenci od České národní banky. ČNB dohlíží na finanční trh a spravuje databázi subjektů, které jsou oprávněné poskytovat bankovní i nebankovní úvěry.

Zvlášť dobrý pozor je potřeba dávat na půjčky od soukromníků. Získání půjčky od soukromníka je sice velmi rychlé a peníze jsou k dispozici mnohdy ihned po podpisu smlouvy. Ovšem tyto půjčky bývají extrémně rizikové a na tomto poli se pohybuje mnoho podvodníků.

Soukromé osoby často spoléhají na neznalost žadatele a snaží se využít jeho slabšího postavení a tísně ke svému obohacení. Půjčují peníze s obrovskými úroky nebo požadují přemrštěnou zástavu jako je dům či auto, a to i při malých půjčkách v řádech tisíců korun.

Pokud člověk narazí na nabídku půjčky v exekuci, insolvenci nebo půjčky bez doložení příjmu, měl by rychle vycouvat. Hrozí, že padne do rukou lichváře. Kdo by totiž s čistými úmysly půjčoval lidem, kteří už se topí v dluzích?

Pokud si tedy chce člověk vzít půjčku od soukromníka, měl by se obrátit na prověřené platformy, které poskytují tzv. peer-to-peer půjčky neboli P2P, kdy lidé půjčují lidem.  

Jaká je nejlepší nebankovní půjčka?

Ta nejlepší nebankovní půjčka bez registru je především spolehlivá a nezpůsobí klientovi v budoucnu finanční potíže. Každý by si měl uvědomit, že jakákoliv nebankovní půjčka se stane nevýhodnou, pokud nebude splátky včas hradit

Než tedy člověk požádá o peníze, měl by zvážit své možnosti. Nikdy by si neměl půjčovat více, než potřebuje a je schopný splácet. A nikdy by si neměl půjčovat na požitky a věci, bez kterých se dokáže obejít.

Témata: Rodina, Prezentace klienta, Reklama