Maminka.czNovorozenec

Jaká vyšetření čekají miminko ještě v porodnici? Neděste se!

Simona Procházková 19.  5.  2018
Zatmí se vám před očima při představě, že do vašeho malinkého uzlíčku lékaři zapichují jehlu? Zachovejte klid, screeningové testy u novorozenců mají své opodstatnění a věřte, že leckdy jde přímo o životně důležitá vyšetření.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V tomto ohledu máme být opravdu na co pyšní! Česká republika má totiž jeden z nejlepších a nejpropracovanějších systémů novorozeneckého screeningu na světě. Takže, i když máte coby rozechvělá rodička pocit, že první okamžiky po porodu by měly patřit jen vám a vašemu potomkovi, mějte trpělivost a důvěřujte lékařům na sále. Vědí, co a proč dělají, když vám miminko na nutnou chvíli odnesou a zkontrolují, aby nic nezanedbali. 

„Důležitost provádění novorozeneckého screeningu již v porodnici spočívá ve vyhledávání chorob v jejich téměř klinicky němém stadiu, kdy se při včasném zahájení léčby výrazně sníží riziko nevratného poškození zdraví dítěte. Screening se provádí v Česku celoplošně a každý novorozenec jím musí projít,“ uvádí MUDr. Milena Dokoupilová, primářka novorozeneckého oddělení Nemocnice Hořovice. 

Novorozenecký screening by mělo absolvovat každé dítě. Co všechno prozradí? Nově také spinální svalovou atrofii
Témata: Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Miminko, fenylketonurie, cystická fibroza, Primark, Novorozenecké oddělení, Skvělá zpráva, Vrozená nedostatečnost, Ohrožení života, Pór, Odběr krve, Sluchová vada, Pozitivní nález, Porodní hmotnost, Úspěšná léčba, Vrozená porucha, Opačný případ, Druhá fáze, Mastná kyselina, Malinký uzlíček, Vyšetření, Metodický pokyn, Apgar skóre

Video