Maminka.czTěhotenství

Vyšetření v těhotenství: Co vás čeká a kdy zajít na první kontrolu?

Holka, nebo kluk? Otázka, kterou si asi klade každá těhotná žena. Ovšem vedle této vás napadne mnohem důležitější otázka: Je moje miminko v pořádku? Dnes vám na ni mohou lékaři odpovědět díky mnoha prenatálním vyšetřením. Víte, která vás čekají a kdy přesně?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
3. Třetí trimestr

Třetí trimestr 

Čekají vás pravidelné návštěvy poradny po 14 dnech, opět se provádějí laboratorní vyšetření z krve, ve 28. týdnu se zjišťuje hladina železa a mezi 28. až 32. týdnem se provádí krevní obraz pro stanovení počtu erytrocytů, leukocytů a trombocytů.

Mezi 30.–32. týdnem se provádí už třetí ultrazvukové screeningové vyšetření. Kontroluje se velikost plodu, uložení placenty a množství plodové vody. Vnitřní gynekologické vyšetření posoudí stav děložního hrdla a tím i případné riziko předčasného porodu.

Mezi 28.–34. týdnem těhotenství vám gynekolog znovu zkontroluje krevní obraz a provede ještě jednou testy na HIV, syfilis a žloutenku typu B. V období mezi 35. a 37. týdnem těhotenství budete absolvovat stěr z pochvy a konečníku na zjištění přítomnosti streptokoka skupiny B.

Optimálně v období 36.–37. týdne by těhotná žena měla mít již vybranou porodnici a podstoupit vstupní vyšetření a zaevidování do porodnice. Nejedná se o předání do porodnice, těhotná je i nadále v ambulantní péči u registrujícího gynekologa, který poskytuje péči dle doporučených postupů

V období před porodem, kdy už chodíte do prenatální poradny příslušného porodnického oddělení, vám budou provádět kontrolní ultrazvuková vyšetření, stěry z pochvy a kardiotokografické vyšetření ozev plodu.

3D a 4D ultrazvuk: Je nutnost, nebo jen trend? A co všechno lékař zjistí?

Česká prenatální diagnostika versus svět 

Perinatologická péče je v ČR zajišťována na několika úrovních včetně perinatologických center, která koncentrují nejzávažnější případy. Současně je též vysoká návštěvnost v prenatálních poradnách. „To všechno má významný vliv na dlouhodobě vysokou kvalitu perinatální péče i v mezinárodním měřítku,“ říká MUDr. Daniel Struppl.

A jak je to u našich sousedů? V Německu je těhotná žena kontrolována zhruba stejně často jako u nás, ale počet speciálních vyšetření je o něco nižší. K některým vyšetřením, která se v České republice běžně provádějí, se v Německu přistupuje jen v lékařsky odůvodněných případech. Důraz je tam naopak kladen na předporodní přípravu a péči po porodu.

Ve Velké Británii zase těhotné ženy nechodí do poradny k lékaři (pokud žena nemá žádné komplikace) a chodí pouze na schůzky s porodní asistentkou. Výjimkou jsou ultrazvuková vyšetření mezi 8. a 14. týdnem (pro potvrzení těhotenství a stanovení termínu porodu) a 18. a 20. týdnem (detailní sken anomálií).

Jaká vyšetření jsou v těhotenství hrazena ze zdravotního pojištění? 

  • Pravidelné kontroly v poradně u vašeho ošetřujícího gynekologa
  • Základní laboratorní testy (vyšetření krevní skupiny, krevního obrazu, moči atd.)
  • Biochemický screening Downova syndromu ve druhém trimestru (triple test)
  • Ultrazvukový screening vrozených vad ve 2. trimestru a UZ kontrola růstu plodu ve 3. trimestru
  • Expertní genetický ultrazvuk a invazivní výkony s analýzou získaného vzorku (například amniocentéza, CVS, kordocentéza) 
Témata: Zdraví, Těhotenství, Od těhotenství k porodu, Druhý trimestr, První trimestr, Třetí trimestr, Placenta, Těhotenský kalendář, Plodová voda, Nejzávažnější případ, Očkovací průkaz, Prenatální diagnostika, Jehla, Biopsie, Německo, Dezinfekční roztok, Praha, Ošetřující gynekolog, Zástupce primáře, Mikrobiolog, OGTT, Česká republika, Významný vliv, Test negativní, Vaš, Zdraví na Heureka.cz

Video