Maminka.czPraktické rady

Jak vybrat ty správné golfky? Důležitá je nosnost, rukojeť i kola

Simona Procházková 26.  5.  2021
Golfové hole budete potřebovat ve chvíli, když vaše děťátko už samostatně sedí, vyžaduje lepší rozhled do světa a hluboká korba kočárku je mu nepohodlná. Které golfky koupit, podle jakých kritérií se rozhodovat a co od nich čekat? Poradíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ratolest chce už sama sedět a mít z kočárku dobrý rozhled do okolí? Nastává čas na golfové hole, které jsou praktickou a lehkou alternativou ke sportovnímu kočárku. Jsou lehčí, skladnější a lépe se s nimi manipuluje i cestuje. Nad jakými parametry se vyplatí dopředu zamyslet, abyste při výběru nešlápli vedle?

VIDEO: Testujeme s dětmi: Ovocné tyčinky nadchly. Která jídla HiPP dětem chutnala nejvíce? 

Do města, nebo do přírody?

Popřemýšlejte předem, jak často budete golfové hole využívat, jestli je budete každý den skládat do zavazadlového prostoru auta a zda s nimi budete cestovat městskou hromadnou dopravou. Rozhodujte se také podle toho, jaké máte plány na jejich používání. Budete s nimi vyjíždět jen po městě, do obchodů, po chodnících, nebo naopak potřebujete takové, které zvládnou bez karambolů i náročnější terén a můžete s nimi podnikat výlety do přírody? Pokud trávíte většinu času ve městě, některé funkce jsou pro vás zbytečné a upřednostnit byste měli zejména co nejlehčí model, který se všude pohodlně vejde.

Kompaktní a flexibilní

Golfky by měly být lehké, zároveň ale dostatečně stabilní. Jejich největším benefitem je kompaktnost a také velká flexibilita oproti „robustnějšímu“ sportovnímu kočárku. Čím nižší hmotnost, tím snadnější manipulace při přenášení, zdvihání a skládání kočárku. Důležitá je tudíž odlehčená konstrukce a způsob skládání a rozkládání. Doporučujeme osobně si vlastnosti zvoleného modelu vyzkoušet.

Nerozhodujte se jen podle ceny

Na golfkách se nevyplatí šetřit, využívat je budete poměrně dlouho. Promyslete si hlavní priority. Extra nízká cena nebo atraktivní barva nejsou zdaleka to nejdůležitější. Na trhu můžete vybírat z bohaté nabídky nejrůznějších typů. Záleží jen na vás, zda dáte přednost designu a „módním výstřelkům,“ nebo vsadíte raději na funkčnost a technologické detaily (spojená, nebo oddělená rukojeť, materiál kol, nastavitelné madlo, polohovatelná podnožka, šikovné doplňky).

Pokud jste sportovně založená rodina a vyrážíte často na výlety, potřebujete odolný materiál kol, pevnou a stabilní konstrukci nebo polohovatelnou opěrku zad i nohou. Ve městě zase oceníte například kolečka s možností aretace nebo intuitivní ovládání kočárku jednou rukou.

10 důvodů, proč se v noci stále budí. Není chyba na vaší straně?

Odpružená kola, nastavitelná rukojeť

Golfky by měly poskytovat maximální komfort jak děťátku, tak rodičům. Potřebujete výškově nastavitelnou rukojeť, protože kočárek bude vozit více lidí? Trváte na tom, aby opěrka zad byla polohovatelná až do úplného lehu? Považujete za nezbytnou polohovatelnou opěrku nohou? Preferujete malá, nebo spíše větší kola? Obecně platí, že čím větší a měkčí, tím lépe. A pozor, kolečka by měla být alespoň částečně odpružená, výhodou jsou otočná s možností aretace. Zajímejte se také o systém brzd. Jsou spojené, nebo nezávislé na obou kolečkách?

Ve specializovaných prodejnách vám ochotně poradí a vše ukážou, abyste pořídili kočárek přesně podle vašich představ. Skvělé je, že obchody obvykle provozují své on-line poradny pro spotřebitele, zjistit vše potřebné tak můžete přímo z obýváku.

U golfek pozor na detaily

Samozřejmostí je sluneční stříška (výborné jsou ty s možností „prodloužení“) s větracím otvorem. Golfky bývají standardně vybaveny pětibodovými nebo tříbodovými bezpečnostními pásy. Pokud je hodláte používat jen občas a nárazově, je zbytečné investovat do drahého modelu s mnoha „nadstandardními“ funkcemi. Pokud ale máte v plánu nahradit golfovými holemi „sporťák“, nelitujte vyšší investice a pořiďte model s bohatou výbavou.

Nosnost a velikost sedáku

Důležitým kritériem je maximální nosnost, která bývá u golfek většinou do 15 nebo 18 kilogramů. Vždy se podívejte, jaký údaj uvádí výrobce. Věnujte rovněž pozornost sedáku (zda je dostatečně velký a pohodlný), bezpečnostnímu madlu (mělo by být odnímatelné alespoň na jedné straně, aby dítě mohlo samo vystupovat a nastupovat) a bezpečnostním pásům (zda jsou výškově nastavitelné a polstrované, aby netlačily a neřezaly). Obvykle mají golfky šest koleček (vzadu zdvojená, vepředu jednoduchá) nebo osm (všechna zdvojená). Otočná přední kolečka by měla jít zablokovat proti otáčení. Zkontrolovat byste si předem měli stabilitu, ovladatelnost a odpružení.

Proč rozhodně nezakrývat kočárek plenou? Tohle video vás šokuje!
Jak vybrat ten správný kolotoč nad dětskou postýlku?
Jak vybrat dětské odrážedlo? Řiďte se těmito pravidly
Témata: Děti, Batole, Praktické rady, Naše tipy, Kočárek, letadlo, Golf, Děťátko, Dobrý rozhled, Větrací otvor, Nosnost, Kolečko, DŮL, Rozhled, Golfový, Kritérium, Hole, Rukojeť, Kočárky na Heureka.cz