Maminka.czPraktické rady

Jaké kolo je pro vaše dítě to pravé?

redakce 4.  3.  2011
Jaké kolo je pro vaše dítě to pravé?
Jak vybrat správné dětské kolo? Odborníci z firmy Amulet, která je tradičním výrobcem kol, vám poradí, jak správně vybrat kolo pro vaše dítě, vysvětlí rozdíly v jednotlivých kategoriích dětských kol a přinese další užitečné postřehy a tipy. Vy si pak můžete s celou rodinou užít pohyb na kole přírodou, poznání nových míst nebo jen „drandění“ okolo pískoviště a spokojený úsměv vašich dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dětská kola se dělí do čtyř kategorií podle velikosti rámu kola. Rámy kol jsou ocelové nebo hliníkové. Obecně platí, že hliníkové rámy jsou lehčí. Odrážedla a dvanáctipalcové kola, někdy najdete i pod označením First Bike (První kolo).

Odrážedla

U odrážedla je při koupi důležité, aby dítě v pozici v sedě na odrážedle mělo patičky na zemi. Ceny se pohybují od 1 000 Kč do 4 000 Kč. Dítě se na odrážedle naučí nebát se jízdy na dvou kolech. Neučí se však udržení rovnováhy. K tomu slouží kola označovaná jako „dvanáctky“ s balančními kolečky.

12“ kola – Rady a tipy pro koupi dvanáctky

Tato kola (12“) ještě nemají více převodů, je zde jen jeden převod tzv. single speed. Kola v základní výbavě obsahují balanční kolečka, která dítěti slouží k udržení rovnováhy. U některých typů kol se dají kolečka nastavit pro dítě, které je již pokročilé v jízdě na kole s přídavnými kolečky tak, aby byla několik centimetrů nad zemí. Dítě se tak lépe naučí držet rovnováhu a přechod na kolo bez přídavných koleček je pro něj snadnější. Do základní výbavy dále nezbytně patří ochranný kryt na řetěz, přední brzda, zadní brzda tzv. torpédo (dítě brzdí zašlápnutím pedálů v protisměru šlapání), gripy na řídítkách na konci rozšířené, aby dítěti při pádu nehrozilo nebezpečí vražení řídítek například do břicha a sklouznutí rukou z řidítek. Standardně by mělo kolo mít i další ochranné prvky jako jsou kryty řídítek a představce.

Pozor na levná kola ze supermarketů

U levných typů kol se mějte velmi na pozoru! Kola ze supermarketu bývají z nekvalitních materiálů a jsou osazeny komponenty, které mohu způsobit tzv. těžké šlapání. Dítě nebude mít sílu kolo rozjet, protože díly do sebe nezapadají a nejsou přesně seřízené. Jednoduše tuto skutečnost vyzkoušíte při samotné koupi kola. Porovnejte více typů kol a uvidíte, na kterém se dítěti šlape lépe. Další kritérium pro výběr kola je v případě 12“ kol vzdálenost sedla od horní rámové tyče. Rámová tyč nesmí být příliš vysoko, aby si dítě při náhlém sesednutí z kola neublížilo, ale dosáhlo po sesednutí ze sedla pohodlně na zem a tyč mu nevadila v rozkroku. Kola ze supermarketů mají levné plastové rotační součástky a většinou nejsou správně seřízena před prodejem zákazníkovi.

16“ kola – Helma je pro děti povinnou výbavou, rukavice doporučujeme

Další kategorií jsou kola 16“. Tato kola jsou určena pro děti zhruba od čtyř do sedmi let. Vybavením kola se neliší od 12“ kol. Rozdíl je zde jen ve velikosti rámu a designu. Nezapomeňte však myslet nejen na pasivní ochranu dětí na kole (krytky na řetěz atd.), ale i na aktivní ochranu jako jsou zvonky na kola pro děti a samozřejmě helmu (ta je pro cyklisty do 15 let podle zákona č. 361/2000 Sb. povinná). Stejně tak důležité jsou rukavice na kolo. Dítě se při pádu nebude bát dát před sebe ruce
a chránit tak hlavu před nárazem.

Praktická RADA

Dětské kolo nechte alespoň jednou za rok před sezónou řádně seřídit ve specializovaném servisním centru. Ušetříte si tak nepříjemná překvapení při jízdě a také peníze.

Dvacítka pro velké kluky i holky

Dvaceti palcová kola jsou určeny pro děti zhruba ve věku 6 – 9 let. Velkou roli zde již bude hrát výška dítěte – 110 - 130 cm. Velkou změnou zejména pro dítě je osazení kola vícestupňovým převodem. Dítě řadí otočnou rukojetí umístěnou standardně na pravé straně pro ovládání pravou rukou. Kola již také nemají zadní brzdu tzv. torpédo, ale druhá brzda je umístěna také na řídítkách kola.

Opět zde velmi dbejte na výběr kvalitního kola, které zakoupíte ve specializovaném obchodě. Máte tak jistotu, že bude osazené kvalitními komponenty osvědčených značek. V této době již děti běžně jezdí se školkou na výlety, a pokud vyrazí na kole, budete potřebovat potvrzení o technické způsobilosti kola, které získáte jen v odborných prodejnách a servisech. Levné kolo ze supermarketu většinou seřídit nejde a málokterý servisní technik se vám za něj zaručí.

Praktická RADA

Udělejte si čas a trpělivě a názorně dítěti vysvětlete, jaký je rozdíl mezi zadní a přední brzdou. Dobré je dítěti názorně ukázat, co se stane, když zabrzdí jen přední brzdou. Kolo se „postaví“ na přední kolo a objekt na sedle (posaďte na sedlo třeba jeho oblíbené plyšové zvíře) přepadne přes řídítka. Dítě by mělo stále používat převážně zadní brzdu a přední pouze dobrzďovat. Ušetříte si tak čas s ošetřováním případných odřenin.

24“ kola – jsem už skoro dospělý/á

Kola z kategorie čtyřiadvacítek se již velmi podobají kolům pro dospělé. U většiny rámů je horní trubka rámu zešikmená. Kola již bývají vybavena i odpruženou přední vidlicí a na místo otočné rukojeti pro řazení se již v některých případech používají dvojpáčky na řazení.

Při koupi kola dbejte na správnou velikost rámu kola pro vaše dítě. Správnou velikost poznáte snadno – kolo přidržte a posaďte na něj dítě, ruce musí mít na řídítkách. Pokud je vaše ratolest na kole natažená, je to špatně. Musí mít mírně pokrčené lokty, poznáte to velmi dobře ve chvíli, kdy bude chtít dítě na kole zatočit. Pokud má ruce příliš natažené, tak například při otočení do leva, neudrží pravou ruku na řídítkách, nedosáhne na rukojeť a kolo je pro něj tedy příliš velké.

Další informace naleznete na www.amulet.cz.

Témata: Praktické rady, Dětské kolo, Trubka, PRÁV, Vaše dítě, Kolo, První kolo, Přední brzda, Děti, Vaš, Jak, Torpédo, Zadní brzda, Jake, Přední kolo, Dětská kola na Heureka.cz