Maminka.czTěhotenství

Jaké nemoci mohou ohrozit vaše těhotenství?

Martina Machová 18.  3.  2016
Víte, které choroby jsou pro plod či samotné těhotenství skutečně nebezpečné?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mnozí s oblibou říkávají: „Těhotenství není nemoc!“. Ano, těhotenství rozhodně není nemoc, ale také to není běžný stav organismu. Vždyť se mnohdy dokonce cítíme podobně, jako kdybychom byly nemocné! Býváme unavené, je nám nevolno, někdy i zvracíme, bolí nás klouby, máme citlivější dásně atd. Těhotenství je zkrátka jiný stav, který si v některých ohledech vyžaduje jiný, obezřetnější, přístup k sobě samé. Jednoduše už nejsme zodpovědné pouze sami za sebe, za své zdraví, ale také za děťátko, které v nás roste.

Proto se vyhýbáme některým potravinám, nápojům, situacím i činnostem, abychom svého potomka neohrozily a neuškodily mu. Jen těžko se však můžeme absolutně vyhýbat virům a baktériím, které se kolem hemží. S tím ale příroda počítá a náš imunitní systém si s většinou z nich poradí. A nejen on! Naše miminko má ještě další ochránce!

Trojitá ochrana: Imunita, placenta, plodové obaly

„V naprosté většině případů matka svým imunitním systémem (nebo i s pomocí léků) infekci úspěšně zvládne a pro dítě a ji samotnou nezůstanou žádné následky.“ uklidňuje maminky kupříkladu renomovaný porodník a gynekolog Josef Záhumenský. V boji s nemocí však pomáhá nejen imunitní systém, ale také placenta a plodové obaly!

12 tipů jak zvládnout nemoc v těhotenství

Placenta je úžasný orgán, který plodu zajišťuje přívod živin, kyslíku a odvod škodlivin. Placenta se také díky hormonům, které produkuje, podílí na udržení těhotenství a má zásadní imunologický význam. Díky placentě nedochází k poškození plodu imunitním systémem matky, ten by děťátko nebýt placenty vnímal jako „cizorodé těleso“. Placenta je také bariérou, která odděluje krevní oběh matky a plodu – je tedy jakousi stráží, bránící do určité míry vstupu infekce.

Nicméně vetřelci mohou k plodu proniknout i další cestou – z pochvy. V tom jim ale brání pevně zavřený čípek s neprostupným hlenem plným obranných látek. Ochranu plodu dále zabezpečují také plodové obaly, v nichž je děťátko schováno. Bohužel i navzdory těmto přirozeným a účinným ochráncům existují choroby, které jsou pro plod či pro udržení těhotenství nebezpečné.

Nejznámější nebezpečné choroby v těhotenství

  • Zarděnky se považují za jednu z nejnebezpečnějších virových chorob pro těhotné. Nebezpečné jsou zejména na počátku těhotenství, kdy závažně poškozují plod. Proti zarděnkám jsme naštěstí očkovaní.
  • Příušnice jsou další virovou nemocí, proti které nás do značné míry chrání očkovaní. Prodělání příušnic v prvním trimestru zvyšuje riziko potratu, později předčasného porodu.
  • Cytomegaloviry možná neznáte, tyto viry způsobují infekci podobnou angíně, avšak nákaza může mnohdy proběhnout i naprosto bez příznaků! Bohužel proti těmto virům, způsobujícím poškození plodu, očkování neexistuje. Jistou útěchou je, že poškození plodu se projeví jen ve velmi malém procentu případů.
  • Zika virus je mezi potenciálně nebezpečnými viry pro těhotné nováček. Vcelku banální virová infekce, kterou způsobuje, může mít u určitého procenta žen fatální dopad pro plod. Podobně jako u předchozích infekcí, ne každá nakažená žena však přivede na svět nemocné miminko.
  • Plané neštovice nejsou sice považovány za fatálně nebezpečné, ale určitá možnost rizika hrozí. „Při infekci v průběhu těhotenství můžou výjimečně způsobit i TORCH syndrom u plodu. Při výsevu u ženy v čase porodu hrozí velice závažná infekce novorozence, který se nakazí od matky.“ tvrdí Záhumenský. Pokud maminka neštovice prodělala, nemusí si naštěstí lámat hlavu.
  • Žloutenka typu B je na rozdíl od „Áčka“ pro plod nebezpečná. Plod se jí jednoduše nakazí a žloutenku po mamince „podědí“. „Proto se těhotné vyšetřují na nosičství žloutenky a v pozitivním případě se novorozenci po porodu proti infekci očkují.“ podotýká porodník Záhumenský.
  • I některé pohlavně přenosné infekce jsou pro plod či udržení těhotenství považovány za rizikové. Jedná se především o syfilis, kapavku, genitální opar, HIV, chlamydie a ureaplazmata. V těchto souvislostech je nejčastěji skloňovaným souslovím oboustranná partnerská věrnost.
  • Listerióza je u lidí poměrně vzácné onemocnění. Ve většině případů probíhá bezpříznakově nebo ji provázejí nespecifické příznaky jako horečka, nevolnost a bolesti svalů. Výjimečně se však může projevit i jako zánět mozkových plen! Potencionální zdrojem infekce je syrové a polosyrové maso a nepasterizované sýry a mléko.
  • Toxoplazmóza, podobně jako listerióza, může a nemusí proběhnout příznaků. Mezi hlavní projevy nemoci patří horečka a zduřením uzlin. Výjimečně se objevuje u oslabených jedinců také zánět oka či mozku. Prodělaná toxoplazmóza v těhotenství může způsobit vážné poškození plodu. Zdrojem nákazy však není přímo kočka (kočkovité šelmy), jak se mylně traduje, ale její trus! „Parazit se množí ve střevě koček a vylučuje se stolicí, schopnost nákazy však získává až 2 dni po vyloučení. Takže možno shrnout: samotná kočka není infekční, jenom její stolice 2 dni stará.“ vysvětluje Záhumenský.
Témata: Zdraví, Těhotenství, Nemoci, Nemoc, Příušnice, Běžný stav, Virová infekce, Nováček, Genitální opar, Syfilis, Hlavní projev, Vážné poškození, Nemo, Jak, Vzácné onemocnění, Čípek, Koček, Vaš, Jake, Nákaza, Zdraví na Heureka.cz