Maminka.czTěhotenství

Jaké těhotenství, takové dítě! Platí to? A jak zatočit s náladami?

Michaela Láchová 15.  4.  2018
V televizi běží reklama na papírové plenky a vy už taháte kapesníčky. Nastávající mamince kvůli rozbouřeným hormonům zkrátka stačí k dojetí málo. Co ale s tím, když je toho pláče až moc? Až příliš slz způsobených například krizí v partnerském vztahu nebo ztrátou někoho blízkého? Platí pořekadlo jaké těhotenství, takové dítě?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Nebul pořád, budeš mít uřvaný dítě," říkávala mojí mamince kdysi ta její. Aby nebulela, když nad ní neustále viselo riziko potratu způsobené negativním Rh faktorem, kvůli kterému si proti mému prenatálnímu (Rh pozitivnímu) já vytvářelo její tělo protilátky.

Dnes už by si s tímhle problémem medicína hravě poradila, tenkrát to ještě neuměla. A tak ležela šest měsíců s nohama nahoře a četla pohádky. Přesvědčovala sama sebe, že lékaři nemůžou mít pravdu, když tvrdí, že není prakticky možné, aby mě donosila, a když se tak stane, nemůže se narodit zdravé dítě. Díkybohu se mýlili.

Věř a víra tvá tě uzdraví, v tomhle případě tedy možná platilo. I když často propadala beznaději. A jak je to s mojí povahou? Mělo na ni to maminčino slzavé údolí nějaký vliv?

Diana Kobzanová je těhotná. Druhé dítě porodí každým dnem

Za sebe odpovídám jedno velké ano. Těžko říct, v jaké míře, protože vlivů, které se podílejí na povaze a charakteru člověka, je bezesporu mnoho. Miminko jsem ale byla prý hodně uplakané a s přecitlivělostí bojuji celý život. A často se ptám: Může to být tím těžkým těhotenstvím? Může se na charakteru dítěte podepsat složitý porod? Nebo je to spíš jakási směska genetické výbavičky?

Náladová centrifuga 

Nastávající maminky se ve většině případů vyrovnávají se změnami nálad. Jejich tělo řídí hormony, které se podílejí na fungování mozku – a často jedou sakra rychle, neustále měníce směr. Bezdůvodné slzy nejsou žádnou výjimkou. Když se k tomu ještě přimotá stres a únava, obavy o nenarozeného drobečka se můžou stupňovat. 

„Nálady se v průběhu těhotenství mění kvůli poměrně složitým hormonálním změnám. Upřímně si ale nemyslím, že by měly později vliv na povahu dítěte. Tu utváří genetická výbava od rodičů, láska, s jakou se mu věnují, a také okolní prostředí, do kterého se narodí. S náladami maminek v těhotenství to jistě nesouvisí,“ podotýká gynekoložka MUDr. Lea Chroustová.

Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách

Běžných „těhotenských slziček“ tedy není třeba se jakkoli obávat. Nevyčítejte si, když si popláčete nad kdejakým kýčem, nad kterým byste jako netěhotná jen pohrdavě zvedla obočí. Nemá smysl se tím jakkoli zabývat nebo se tomu bránit. Hormony zkrátka vyhrávají.

Pokud se ale dostanete do situace, která vás vnitřně delší dobu stresuje, tady už je určitě namístě pokusit se s případným stresem zabojovat. Ten totiž neprospívá opravdu nikomu, ba právě naopak. 

Když už je zle… 

Dlouhodobý stres může vést až k depresi, přičemž právě těhotenství může (a také vůbec nemusí) být jejím spouštěčem. Těhotenskou depresí trpí jedna z pěti žen. A právě její diagnostika, vzhledem k předem očekávané hormonální nerovnováze, často bývá poměrně složitá.

Kdy už je to tedy, jak se říká, za hranou? 

  • Cítíte se neustále smutná a ztrácíte zájem o věci a činnosti, které vám běžně dělají radost. 
  • Špatně se vám spí, trpíte nespavostí a následnou únavou během dne, pronásledují vás ošklivé sny. 
  • Nemůžete vůbec jíst nebo se naopak snažíte úzkosti zahánět velkým množstvím jídla. Tady už opravdu bliká červená kontrolka.

     

    Pokud se v těchto třech bodech poznáváte, určitě neváhejte a vyhledejte pomoc psychologa nebo rodinného terapeuta. Svěřte se svému partnerovi nebo kamarádce, tyhle stavy opravdu nejsou něčím, za co byste se měla jakkoli stydět. V mnohém si ale můžete ulevit i sama, ať už jde právě o depresi nebo „jen“ o vyplavení stresu či špatné nálady.

  • Dopřejte si čas na odpočinek. Pokud chodíte do práce, zkuste myslet na to, abyste si každé dvě hodiny na chvilku „odfrkla“ – projděte se, protáhněte, opřete se a na chvilku zavřete oči…
  • Snažte se chodit spát a vstávat ve stejnou dobu, zaveďte si pravidelné „usínací“ rituály – dejte si teplou koupel, zapalte aromalampu s levandulovým olejíčkem, nechte partnera, aby vám namasíroval nohy… Cokoli, co vám navodí příjemné pocity. Nezapomeňte si před ulehnutím v ložnici dobře vyvětrat. 
  • Zkuste snížit příjem cukrů, ale i sacharidů nebo kofeinu. Zařaďte naopak do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny, luštěniny a ryby. 
  • Cvičte! Vyberte si v nepřeberném množství lekcí určených těhotným maminkám. Proti stresu naprosto senzačně funguje například těhotenská jóga. Můžete si jít zaplavat, endorfiny vám ale tělo naservíruje i po obyčejné procházce na čerstvém vzduchu. 
  • Zaostřete na bylinky. Ale opatrně! Bylinky mohou být dobrým sluhou, v těhotenství ale i poměrně zlým pánem. Je proto třeba konzultovat výběr i dávkování s lékařem. Mezi bezpečné bylinky pro spánek maminky patří meduňka či kozlík lékařský. V roce 2008 byla v časopise British Journal of Obstetrics and Gynaecology publikována studie, která vycházela z testování jedenácti tisíc žen, které rodily v letech 1991 a 1992.

    Vědci sledovali, jaký vliv měla těhotenská deprese matek na pozdější psychické problémy jejich dětí. „Potvrdilo se nám, že mateřské předporodní deprese mají na poznávací schopnosti dětí těchto matek negativní vliv,“ uvedla Toity Deaveová ze Západoanglické univerzity. Běžné projevy smutku nebo slzy naopak miminku nijak neublíží, rozhodně tedy není namístě trápit se posléze výčitkami, že svému nenarozenému dítěti uškodíte.

    Ničemu tak nepomůžete, naopak se může ještě prohloubit váš splín. Ve stresu vyrábí tělo látky, které odcházejí potem nebo slzami. Chce-li se vám brečet, pobrečte si. Zadržování slz vám určitě nepomůže, když je naopak necháte skoulet po obličeji, uleví se vám. Věděl to už i Marcus Tullius Cicero, jak potvrzuje jeho citát: „V bolesti není nic bolestnějšího než to, potlačuje-li se její projev. Slzy, jež polykáme, jsou mnohem trpčí těch, které proléváme.“ 
Čím vás muž zaskočí v těhotenství? Ne vždy to musí být příjemné překvapení
Oteklé nohy a věčný hlad. Těhotná žena vtipně glosuje, jak se opravdu cítí
Jste těhotná? Nebojte se a řekněte si muži o pomoc! Kdy jindy?
Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Těhotenství týden po týdnu, Od těhotenství k porodu, Výbava, Marcus, Protilátky, Hormon, Děti, Poznávací schopnost, Endorfin, Nal, Příjemný pocit, Negativní vliv, Slzy, Plat, Rodinný terapeut, Obyčejná procházka, Dlouhodobý stres, Teplá koupel, Rh pozitivní, Údolí, Zlý pán, Těhotná maminka, Papírová plenka