Maminka.czRodina

Jako u moře aneb Kam do solných jeskyní

Petra Miterová 24.  11.  2010
Ještě nedávno o nich u nás nebylo ani slyšet. Teď jsou k nalezení téměř v každém větším městě. Když se tedy konečně našel způsob, jak blahodárné účinky soli z Mrtvého moře využívat i zde, neváhejte!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Centrum regenerace Brno

Celou škálu obyvatel od těch nejmenších až po seniory rádi přivítají v brněnské solné jeskyni. Děti do 12 let ale musí být v doprovodu dospělého. Relaxační prostor je koncipován pro deset osob a nabízí kineziologickou poradnu a terapii. Jeskyně je navíc součástí komplexního programu pro léčbu alergií. S touto čím dál více rozšířenou diagnózou tu bojují s úspěšností až 80 %. Samotná relaxační kúra trvá 45 minut a probíhá v příjemném prostředí při teplotě 20–22 °C. Jako všude jinde i zde ji absolvujete oblečení.

Vzhledem ke klidové poloze rozhodně nedoporučujeme pro vás ani pro vaše děti vyloženě letní oděv. Účinky jsou sice podobné jako u moře, stejné vedro tu ale v žádném případě není!

Solná jeskyně Pod Parkem

Relaxačně-ozdravný pobyt příjemný pro vás i vaše potomky si můžete dopřát v areálu Pod Parkem v Ústí nad Labem. Do jeskyně se tu vejde osm lehátek a lze si pronajmout i celou jeskyni. Kromě prostoru pro dospělé je tu i koutek pro děti, jenž je vybaven hračkami, kde se mohou podívat na pohádky. Velkou atrakcí budou pro vaše potomky také vodopády se slanou vodou. Celý léčebný pobyt jim tak lépe uteče, budou se při něm bavit a do jeskyně pak chodit rády. Kromě toho zde nabízejí také terasu s barem, kde můžete ochutnat místní specialitu „zdravou kávu“ a různé další dobroty. Poskytují tu rovněž doprovodné služby, pro maminky budou zajímavé hlavně masáže děťátek.

Čtěte také: Chalupy, kde jsou děti vítány!

Kateřinka, Pelhřimov

Zajímavé aktivity se dají provozovat také v pelhřimovské Kateřince. Kromě klasické terapie zde nabízejí i cvičení. Pod vedením zkušených instruktorek si můžete dopřát hodinu pilates nebo powerjógy. Uvidíte, že pohyb v tomto netradičním prostředí má umocněné účinky a blahodárně působí na fyzickou i psychickou kondici. Klasický pobyt je možný i s malými dětmi, které si během něj mohou hrát. Kromě pohodlného oblečení není potřeba se nijak připravovat, ozdravná kúra probíhá při teplotě 21–24 °C.

Oáza, Jaroměř

Toto rodinné zařízení vybudovali z patnácti tun soli nedaleko Hradce Králové. Není tu klasické pískoviště, ale „soliště“ vybavené skluzavkou, hračkami a vyhřívaným podlahovým vytápěním. Děti se zabaví také u zabudovaného domácího kina a atraktivní jsou rovněž vodopády nebo parní jezírko. Pobyty maminek s potomky probíhají ve speciálních hodinách, takže mají volnost a nikoho neruší. Celá jeskyně je vedena jako rodinná, lze si tu dohodnout skupinové nebo školkové pobyty a také noční relaxaci.

Solnička, Praha-Smíchov

Zvláštní termíny pro rodiče s dětmi mají také v Praze a tuto praxi si nemohou vynachválit. Malí si dovádějí při hrách ve hrubozrnné soli a přitom nikoho neruší. Pokud chtějí relaxovat, pak mohou přímo na zemi na speciálních podložkách. Jeskyně je zbudována z několika druhů soli: polské, himálajské, pákistánské a z Mrtvého moře, což zaručuje optimální mikroklima, které příznivě ovlivňuje vaši náladu i celkový zdravotní stav.

Mirošovice

Jestliže si chcete odpočinout při oblíbených melodiích, vyrazte právě sem. Po domluvě vám pustí k terapii vámi zvolenou hudbu. I tady mají sůl až z Himaláje, která je typická svým načervenalým zbarvením, a relaxuje se při stálé teplotě kolem 20 °C. Pro návštěvu doporučují dlouhý rukáv a zimomřivějším jedincům poskytnou také deky. Děti mají k dispozici prostor na hraní vybavený hračkami a dovádět mohou přímo ve vysoké vrstvě hrubozrnné soli. Podmínkou pro návštěvu solné terapie je také aktuální dobré zdraví, s již začínající chřipkou vás dovnitř rozhodně nevpustí!

Solno-jodová jeskyně

Když si budete přát atmosféru dokreslenou barvami, pak vám to umožní v Břeclavi. Kromě polohovacích lehátek a relaxační hudby si můžete vychutnat také osvětlení, které se v průběhu doby mění, což zajímá hlavně děti. Ty si i zde smějí hrát v soli na zemi a zkoušet třeba, zda z ní postaví hrad. Látky uvolňující se vlivem tepla z podlahy přitom příznivě působí na zdraví a psychickou pohodu.
Při návštěvě solných terapií by se ale měla dodržovat především pravidelnost, bez ní se účinek vytrácí.

Čtěte také: Chalupy, kde jsou děti vítány!

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Rodina, Moře, Mirošovice, Solná jeskyně, Pákistán, Jaroměř, Mirošov, Himálaj, Mrtvé moře, Dobré zdraví, Jak, Pohodlné oblečení, Pelhřimov