Maminka.czChování a vztahy

Jaký je sex po porodu?

Markéta Novák Matějková 14.  7.  2016
Sex po porodu je pro ženu asi to poslední téma, na které má pomyšlení. Porod dítěte je totiž pro každou z nás velkou změnou ve všech oblastech života, tedy i v té sexuální. Kdy je ten pravý čas vrátit se k intimnímu životu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ať už si to přiznáme nebo ne, porod do našeho sexuálního života zasáhne. A je přitom jedno, jestli jeho průběh byl "snadný" či nikoliv. Už samotný fakt, že na určitou dobu poškozuje pohlavní orgány, ukazuje na to, že nějaký čas na regeneraci je potřeba.

Stejně jako každá žena prožívá porod dítěte jinak a s různými většími či menšími komplikacemi, liší se i náš vztah k sexualitě po porodu. Zatímco některé ženy mohou mít chuť na sex hned po návratu z porodnice a jediné, co řeší je, zda je bezpečné provozovat sex v šestinedělí, jiné se k intimnímu životu vracejí až po několika měsících. Každá žena má prostě sexuální apetit jiný, proto nelze obecně říct, že všechny ženy, které jsou po porodu, nemají chuť na milování.

V období šestinedělí však k útlumu partnerského života po sexuální stránce opravdu dochází. A to nejen proto, že lékaři v tuto dobu sex nedoporučují. Čerstvá maminka je většinou pod vlivem hormonů, nebo si může léčit poporodní poranění. Je to navíc čas, kdy se s ohledem na možná zdravotní rizika pohlavní styk nedoporučuje.

Muži myslí na sex, ženy na miminko

Zatímco tatínci již počítají dny do konce šestinedělí a těší se, jak si znovu se ženou užijí trochu erotiky, ženy ve většině případů mají myšlenky úplně jinde. Sexualita žen je totiž složitější, než ta mužská. Žena se musí na milování naladit, což může být v celodenním zápřahu péče o novorozeňátko docela problém. V tomto období by tatínci měli být shovívavější a na ženu by v žádném případě neměli „tlačit“. Vhodná je citlivá komunikace a projevy něžností.

Kdy na sex vlítnout po porodu

Na druhou stanu by nemělo dojít po porodu dítěte k narušení partnerského vztahu, což se nezřídka stává. Muži se mohou cítit, že jsou odsunuti na druhou kolej. Nezapomínejte proto na to, že ze všeho nejdůležitější je láska mezi vámi a otcem dítěte. Díky tomu budete více v pohodě nejen vy, ale i vaše miminko.

I přestože se v souvislosti se sexem po porodu většinou mluví o ženách, tak zapomínat by se nemělo ani na muže. Ti totiž toto období vnímají stejně citlivě jako my ženy, i když si samozřejmě nemuseli projít celým procesem. Někdy se jim může zdát, že žena o ně přestala mít zájem po tom, co si "své" splnili a zplodili potomka.

Často dochází k odcizení a výjimkou není ani vyústění v nevěru. Určitě nejsem jediná, kdo má kolem sebe několik případů, kdy došlo k narušení vztahu mezi partnery po narození dítěte. Místo společné radosti z děťátka partneři museli čelit vážné krizi ve vztahu. Velkým problémem po porodu může být nedostatek času.

 

Pokud sex odmítáte jen z důvodu únavy, zkuste ji překonat. Možná budete překvapená, jak vás milování nebo jen mazlení se svým mužem povzbudí a získáte více energie. Sex a orgasmus je totiž tím nejlepším lékem.

 


Ženy – matky bývají většinou ospalé, a když už miminko uspí, jsou rády, že si mohou jít lehnout také. To je pro určitý čas zcela normální, proto by v tomto období měl partner své ženě, pokud je to možné, pomoci. Žena, která získá více energie, to určitě ocení. O partnerský vztah je třeba pečovat a sexualita k němu neodmyslitelně patří.

Madonin komplex – když muž odmítá sex

Není to rozhodně tak časté, ale i k této situaci může po porodu dojít. Zatímco žena má na milování chuť, u muže může dočasně dojít k vyhasnutí sexuální touhy. Stává se tak většinou u mužů, kteří byli přítomni porodu. Paradoxně se tento dočasný nezájem o sex týká jen manželky.

Madonin komplex: Aneb byl u porodu a teď odmítá sex

Takovýto muž svou manželku vnímá jako rodičku a má problém v ní opět vidět milenku. Většinou toto období po nějakém čase odezní, ale pro páry, které na to nejsou připravené, může v tuto dobu vzniknout problém. Pokud muž s tzv. madoniným komplexem pociťuje sexuální potřebu, většinou ji uspokojuje s jinými ženami.

Mimomanželský sex se však většinou odehrává pouze za účelem sexuálního uvolnění, bez lásky a touhy. Tu nadále věnují své manželce a matce dítěte.

Posilujte pánevní dno

Ženy by neměly podceňovat ani posilování pánevního dna po porodu. Už v porodnici většinou zdravotní sestry seznámí rodičku se sérií cviků, které slouží jako prevence před inkontinencí, hemoroidy nebo různými gynekologickými problémy.

Pozitivním vedlejším efektem je určitě skutečnost, že se díky posilování dostaneme zpět do "formy".  Rehabilitace pánevního dna je velmi snadná, a vhodné je pro to provádět sérii tzv. Kegelových cviků.  Většina sexuálních problémů se dá napravit cvičením. Svaly díky němu znovu získají své přirozené napětí, které je důležité pro prožitek orgasmu.

Po porodu může dojít i k dočasnému problému s dostatečným zvlhčením vagíny. Nebojte se proto v tomto období použít lubrikační gely, které tento problém vyřeší. Pokud vám není v sexu cokoliv příjemné, neměly byste si to nechat pro sebe, ale promluvit si o tom s partnerem. Jestliže máte bolesti při sexu delší dobu, není od věci navštívit svého gynekologa.

V těhotenství můžete, kdy chcete, v šestinedělí je však sex tabu
Může váš vztah fungovat i bez sexu?
Může přítomnost u porodu vyvolat v mužích sexuální dysfunkci?
Témata: Láska a vztahy, Časopis Maminka, Po porodu, Chování a vztahy, Sex, Jen pro maminku, Něžnost, Kegelovy cvik, Jaký, Lubrikační gel, Nejlepší lék, Čerstvá maminka, Vedlejší efekt, Intimní život, Kegelových, Pór, Madonin, Poporodní poranění, Jak, Gynekologický problém, Vyhasnutí

Video