Maminka.czNovorozenec

Jana Adamcová: „Kurzy plavání pořádáme přímo u nás doma“

Petra Lamschová 13.  6.  2012
Jana Adamcová: „Kurzy plavání pořádáme přímo u nás doma“
Sport byl jejím povoláním, sama bez něj ani teď nedokáže být a vede k němu i svoje děti - Daníka (6) a Jasmínku (3,5). Dokonce doma pořádají kurzy plavání pro ostatní děti. Jak k tomu došlo?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

* Jsi maminka dvou dětí, a tak se kolem nich každý den určitě hodně naběháš. Jak se udržuješ v kondici?

Nejvíc se udržuji v kondici právě díky dětem. Daníkovi je už šest let a do jeho tří let jsem si vůbec nesedla. Teď jsou tři Jasmínce a jako správná princezna si umí leccos poručit a slušně mě prohnat. A to nemluvím o tom, že když je doma Jirka, tak funguji ještě i jako pomocná režie a asistentka. Někdy prostě musím vypnout mozek a běhat od jednoho k druhému a přinášet, odnášet, schvalovat, chválit a poslouchat. To je takový intenzivní psychicko-fyzický trénink.

* Sport byl tvým povoláním - na Nově jsi moderovala Sportovní noviny. Jak jsi na tom s pohybem dnes? Cvičíš, plaveš, jezdíš na kole apod.?

Tak kromě již zmíněného domácího pobíhání se fakt snažím o cílené budování kondice. Teď možná ještě více, než když jsem byla na obrazovce. Když jsem byla polovinu měsíce viděna v televizi, tak jsem měla ve fitku pocit, že se na mě všichni dívají, a protože jsem v tomto ohledu docela plachá, tak jsem tam jednoduše přestala chodit. Teď už nejsem tolik „na ráně“ a chodím 2x týdně na pilates, plavu, chodím do sauny a chystám se i na Power Plate. Mám i kolo, takže už se těším na tohle období, kdy si budu moci zajezdit.

* Myslíš, že pohyb je důležitý také pro děti?

Samozřejmě! Není důležitý jen kvůli fyzické kondici a zdraví, ale i kvůli schopnosti naučit se prohrávat.

* V jakém věku by se podle tebe mělo u dětí s pohybem začínat? Nebo kdy jste začínali vy?

My jsme začínali ve třech měsících plaváním ve vaně. V půl roce jsme pokračovali ve velkém bazénu a plaveme doteď. Obě děti uměly ve třech letech samostatně plavat bez jakékoli pomůcky. Kromě toho hraje Daník fotbal, tenis a chodí na gymnastické cvičení.

* To už navštěvuje i Jasmínka. Pohybově je velice šikovná, ve školce dělá jógu a od září určitě bude chtít někde tančit, takže už se rozhlížíme po dalších kroužcích. Jaký sport mají tvoje děti rády?

Daník má rád každý sport, a to zejména kvůli jeho společenské funkci. Nejvíce ho na tom baví ta zábava. A když tam není, tak si ji vytváří, což je pro instruktory často náročné. Nicméně nejlépe mu jde plavání, jízda na kole a lezení na skály.

* Jak se stalo, že máte doma kurzy plavání?

Léta jsme jezdili na organizované kurzy, nicméně časem jsme došli k názoru, že bude lepší se osamostatnit a uspořádat pro stejně staré a stejně plavecky schopné děti kurzy u nás doma. Samozřejmě včetně naší oblíbené instruktorky plavání Lucky Markové. A zatímco děti plavou, my dospělí sedíme, povídáme si a užíváme si pátečního odpoledne. Obvykle ten den proběhne naším domem tak 15 dětí. Večer to pak pro mě bývá dost náročné, ale děti jsou šťastné.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na červen 2012

* A plavou děti i v moři? V hloubce? Nebojí se?

Děti se hloubky nebojí, jelikož jsou oba skvělí plavci a potápěči. Samozřejmě, že když jsme v hotelu, kde je v nabídce moře a zároveň bazény, tak jednoznačně vítězí bazény a do moře je musíme přemlouvat. Ale každoročně jezdíme i do Chorvatska, kde si na bazén během dvou týdnů ani nevzpomenou a v moři plavou jako ryby.

* Hýbete se celá rodina?

Já a děti ano. Manžel má času málo, takže se hýbe jen při natáčení a pak hodně hýbe prsty, když drží v ruce televizní ovládač. Jinak žije ze vzpomínek na své výkonné sportovní období v mládí.

* Co bys doporučila ostatním maminkám, které přemýšlejí, co s dětmi dělat?

Od té doby, co jsem maminkou, tak vím, že každá máma ví nejlépe, co je pro její děti dobré a na co stačí její peněženka. Každý organizovaný sport něco stojí a nebývá to levné. Každopádně alespoň jedna pravidelná sportovní aktivita by do týdenního rozvrhu patřit měla. Je to skvělá výbava pro život bez jakýchkoli negativních vedlejších účinků.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Slavní rodiče, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Časopis Dieta, pořad, Plavání s dětmi, Adam, kurz, Jana Adamcová, Ada, Páteční odpoledne, Áďa, Náš, Porada, Jan, Plavání, Prim, Jana, Dom