Maminka.czOd těhotenství k porodu

Syn přivítal Isabelu těsně po porodu, vylekala ho placenta, říká kněžka Lilia

O porodu dcery mluví jako o pohádce. Byl prý jednoduchý, krásný a téměř bezbolestný. A také netradiční. Žena Karla Janečka Lilia Khousnoutdinová rodila doma, do vany, za pomoci dvou porodních asistentek a svého muže. Na světě pak společně přivítali malou Isabelku a její maminka se nám svěřila s tím, jak celé její zrození probíhalo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak probíhal porod? Bylo vše podle vašich představ?
 
Porod byl nakonec mnohem krásnější, než bych si dokázala představit. V širším obrysu ano, zůstali jsme doma, jak jsem si přála, ale že může být porod tak jednoduchý, krásný a téměř bezbolestný, jak mi to ukázala dcera Isabela, tak to jsem opravdu netušila. Respektive vždycky jsem doufala a věřila, že i takto je možné rodit, ale v praxi jsem to s ní sama zažila poprvé. Byla to naprosto nenapodobitelná zkušenost. Měli jsme třídenní rozjezd s drobnými kontrakcemi, ten byl ale pohodový, stihli jsme ještě spoustu krásných věcí. Fáze aktivního porodu, kdy jsem se musela soustředit, trvala ani ne tři hodiny. Bylo to dokonalé, doma, ve vaně, v náruči partnera. Navíc jsem dostala nečekaný dárek. Ve chvíli, kdy jsem ohmatávala hlavičku miminka, měla jsem několikasekundový zmatek, než mi došlo, že se dcera, jako astronaut ve skafandru, narodila v neporušeném vaku blan. Chvíli mi trvalo, než jsem přišla na to, co se děje. Vak blan má několik mytologických a symbolických rovin. Z pohledu jemnosti, jak pro mě, tak pro malou, byl porod vrcholem jemnosti a něžnosti. Všeho, co bych si dokázala představit.
 
 
Nakonec jste nerodila do připraveného bazénku, ale do vany, jak to?
 
Proč to nakonec bylo ve vaně, a ne v bazénku? Odpověď je jednoduchá, myslím si, že nejsem sama, komu se to stalo. Chtěla jsem jít do bazénku, ale cestou byla vana, tak jsem si řekla, že než se bazének dopřipraví, vlezu si ještě na chvíli do horké vody. Jak jsem se tam hezky zahnízdila, tak už mi bylo pohodlně a krásně a cesta o patro níž už se mi zdála nezdolatelná a zbytečná. Navíc jsem přišla na jednu výhodu vany, o které jsem dřív vůbec nevěděla - dá se o ni velmi pevně zapřít. Což byl možná důvod, proč jsem kontrakce vnímala téměř bez bolesti, protože jsem tlak a napětí dokázala posunout do svalů nohou tím, jak jsem se zapírala o vanu. Sestup dítěte jsem zároveň vnímala velmi důkladně, ale příjemně. Bazének má hodně výhod, je tam víc místa a je příjemnější pro kolena tím, jak je měkký, ale bohužel možnost silně se zapřít nenabízí. A právě to jsem v danou chvíli moc ocenila. Navíc naše vana v podkroví působí jako jeskyně, abychom byli v úplné tmě. Tím jsem si patrně splnila nějaké své psychologické potřeby k porodu - intimno, nepozorovanost, tma a pocit absolutního bezpečí. Tím, jak jsem byla v té jeskyni, ve vaně, a přede mnou byl jen partner, tak tyto pocity bezpečí a soukromí jsem měla naprosto dokonalé. 
 
 
Jak vše zvládal váš muž, byl oporou? 
 
Musím moc pochválit Karla, byl naprosto úžasný. Byl to pro nás hluboce intimní a překrásný zážitek, který si oba budeme dlouho pamatovat. Navíc to byl Karel, který malou jako první vytáhl z vany. Byl to on, kdo se jí jako první dotknul a položil mi ji na hruď. Takže co se týká rodinného bondingu, tak jsem velmi vděčná za to, že jsme ho mohli prožít touto naprosto nerušenou, jemnou, překrásnou formou.

ČTĚTE TAKÉ: Lilia Khousnoutdinová: Spoléhala jsem na to, že Karel ví, co dělá

 
Svěřila jste se, že byste byla ráda, aby byl částečně u porodu i váš syn. Splnilo se vám přání?
 
Jakmile se dcera narodila, přišli jsme pro Lea a vytáhli ho z postele (Isabela se narodila v noci) a přišel ji políbit a pogratulovat. Byl úplně nadšený. Jediné, co se odehrálo, byla vtipná situace, kdy jsem právě porodila placentu a z té Leo úplně nadšený nebyl. Věřím, že jsme trauma odbourali tím, že jsme se dívali na placentu a na obrázky a vše si vysvětlovali, ale je pravda, že okamžik, jak líbal dcerku na hlavičku ve vaně a do toho přišla syrová placenta, tak to byla legrační situace. Jinak se Leo chová k Isabelce nádherně. To, že mezi námi neproběhla žádná separace a byl u toho se mnou, když jsem začínala rodit, když jsem měla kontrakce a potom i těsně po porodu, sestřičku přivítal. Byl to i on, kdo jí vybral jméno. To vše přispívá k formování vztahu mezi nimi. 
 
Zmínila jste, že dcera se narodila v plodovém vaku, bylo to překvapení?
 
Bylo to určitě dost velké překvapení, vzhledem k tomu, jak moc je to nepravděpodobný jev. Statisticky je to myslím jedno z 80 tisíc dětí, u který se to odehrává. Pro mě osobně je porod ve vaku symbolem té největší jemnosti, které se dá v porodním procesu dosáhnout, jak pro matku, tak pro dítě. A u nás to vnímám jako takové potvrzení toho, že všechno je nakonec v pořádku. I jako odměnu a takové požehnání. V těhotenství jsme měli několik hodně náročných období, takže tuto jemnost a něžnost, kterých nám bylo při porodu dopřáno, vnímám jako odměnu od života. Moc děkuji mé dceři a všem silám, které to mohly ovlivnit, za to, že jsem mohla zažít svoji porodní pohádku. 
 
Jak prožít takový pohádkový porod? Psychické rozpoložení je určitě důležité... Je něco, co byste těhotným poradila, jak se naladit na miminko?
 
Věřím, že tanec, těhotenská jóga nebo jiné cvičení mohou být excelentní podporou, avšak jak říkáte - klíčová je radost a dobré psychické rozpoložení. Stres v těhotenství, pokud je výrazný, může mít dokonce negativní dopad na zdraví. Samozřejmě musíme myslet na to, že miminko cítí pocity své maminky, proto jsou klid, harmonie, pocit bezpečí a podpory tak klíčové. Věřím, že je dobré navštěvovat kvalitní kurzy předporodní přípravy, které umožní nejen se připravit na průběh porodu, ale i rozpustit obavy (jež mívá většina nastávajících maminek) a zklidní mysl. 
 
Jak jste se připravovala vy? 
 
Sama jsem se hodně věnovala pohybu, ale používala jsem i meditace, techniky na harmonizaci mysli a emocí, hrála na hudební nástroje, samozřejmě jsem tancovala a nechávala se opečovávat masáží, shiatshu nebo craniosakrální terapií.
 
Protože ráda sdílím dál to, co dobře fungovalo mně, tak většinu třetího trimestru jsem věnovala vytvoření on-line programu předporodní přípravy, kde věřím, že se nám podařilo dát dohromady opravdu velice rozsáhlý a celistvý souhrn teoretických a praktických informací, cvičení a taky rady odborníků a inspirující porodní příběhy žen i mužů - všechno, co mě samotnou dokonale podpořilo. Těším se, že tento nový projekt přijde na svět těsně po mých třicetinách. Jinak obrovskou inspirací k porodu je pro mě již mnoho let dokumentární film Porod, jak jej známe, který vřele doporučuji.
 

ČTĚTE VÍCE: Druhá Janečkova manželka Lilia o porodu ve vaně a péči miliardáře

 
Vy už máte srovnání. Pozorovala jste rozdíl mezi prvním a druhým těhotenstvím? Jak jste si ho vlastně užívala?
 
Těhotenství je neopakovatelné období. Tak nádherné a často náročné zároveň. Mám to štěstí, že jsem zřejmě zdědila po mamince naši rodinnou tradici snadno a lehce nosit děti, tedy nemám si na co stěžovat. A i přes drobné komplikace můžu říct, že je to pro mně šťastné a nenáročné období. Navíc jsem se s bříškem cítila obzvlášť krásná, což mě vedlo k tomu navrhnout kolekci večerních šatů pro těhotné a několik šperků se související symbolikou. 
 

Lilia Khousnoutdinová

Narodila 17. června 1988 v Magnitogorsku do tatarské rodiny, v Británii vystudovala politologii a historii na Oxfordské univerzitě a obor gender a development na London School of Economics. 

Je bývalá dula a velká zastánkyně domácích porodů. Pracuje jako ceremonialistka, pořádá semináře, přednáší, navrhuje šaty a šperky, vydala čtyři knihy, má dvě firmy, nadaci Šťastné Česko a spolek Přátel Bhútánu. 

Je vdaná za důstojníka britské armády, se kterým má šestiletého syna Lea. Je zastánkyní svobodné volby ve všem, včetně otevřených vztahů. Před dvěma lety poznala Karla Janečka, se kterým uzavřela buddhistický sňatek, a před nedávnem se jim narodila dcera Isabela.

A když byste měla srovnat obě těhotenství?
 
Veliký rozdíl pozoruji v tom, že minule s Leem jsem byla sice hodně aktivní pracovně, ale po fyzické stránce jsem nepodnikala nic navíc. Naopak tentokrát s dcerou jsem v posledním trimestru absolvovala taneční výcvik, dva dny šla pouť po Sahaře, vedla výpravu do francouzských hor a v neposlední řadě pravidelně vedla cvičení až do poslední chvíle. Samozřejmě bych toto zdaleka nedoporučovala plošně, každá žena a každé těhotenství mají své individuální potřeby a mám štěstí v tom, že mi to moje tělo umožnilo, nicméně můžu říct, že tentokrát jsem se cítila opravdu skvěle po fyzické stránce, a věřím, že je to z velké části právě díky tomu, že jsem byla aktivní.
 
Prvního syna jste také rodila doma?

Strávila jsem doma 23 hodin svého porodu, které byly skutečně nezapomenutelné. Klid, intimita, láska, bazének, můj vlastní prostor, láskyplná péče mého muže a pocit jistoty a bezpečí. Rodila jsem ráda! Jenže v jednu chvíli jsem si uvědomila, že máme menší komplikaci a že potřebuji cévku. V klidu jsme se přemístili do nejbližší porodnice, kde jsem ji obdržela. Do půlhodiny po příjezdu malý vstoupil do světa bez jakékoli další lékařské podpory, zatímco jsem jedla čokoládu. Nutno říct, že jsem rodila v Británii. Nejsem si jistá, zda bych v průměrné české porodnici dopadla po transferu od domácího porodu stejně báječně.
 
 
 
 
 
Témata: Těhotenství, Porod, Slavní rodiče, Novorozenec, Po porodu, Od těhotenství k porodu, Syn, pláč, Česká republika, Velká Británie, Šestiletý syn, Khousnoutdinová, Vana, První syn, Oxfordská univerzita, Předporodní příprava, Isa, Intimita, Rodinná tradice, Maminka, Zastánkyně, Plac, Drobná komplikace, Krásná věc, Sahara