Maminka.czČasopis Moje psychologie

Jarní detox: Pročistěte se bez hladovek a nepříjemných procedur

Martina Pavlová 3.  4.  2013
Jarní detox: Pročistěte se bez hladovek a nepříjemných procedur
Cítíte se unavení, bez energie? Pravděpodobně vám tělo dává najevo, že je načase provést jarní očistu. Poradíme vám, jak na to bez zbytečných hladovek a nepříjemných procedur.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Stejně jako se nečistoty a zbytečnosti akumulují v našem bytě, tak se toxiny a tuky hromadí v našem těle. A občas je nutné tento nepořádek zlikvidovat, aby organismus fungoval, jak má. V opačném případě se tělo začne zanášet nečistotami, což může vést ke zdravotním problémům – počínaje nečistou pokožkou a alergiemi a nemocemi konče.

Když tělo zlobí

Únava, zácpa, bolesti hlavy, kruhy pod očima, problémy s pletí, ale i nepříjemný tělesný pach a emoční výkyvy, to jsou signály, že je v našem těle něco v nepořádku. Zejména na jaře to není nic neobvyklého.

„Nevhodná strava, málo živin, nedostatek pohybu a slunečního záření, to všechno způsobuje hromadění toxinů, zatížení jater a ledvin a zpomalení některých funkcí organismu. Lidské tělo za normálních okolností funguje perfektně. Má vlastní ozdravné mechanismy a je schopné se škodlivých látek zbavovat samo. Po zimě je ale obvykle potřeba mu pomoci,“ říká imunoložka Jitka Horečná a dodává, že očista organismu je vhodná i po nemoci. Antibiotika často obsahují látky, které naše játra a ledviny zatěžují úplně nejvíce.

Pozor na extrémy

Detoxikačních metod, které organismus pomáhají zbavovat se nahromaděných škodlivin, existuje spousta, od různých hladovek až po klinické čištění střev. Ne vždy jsou ale tyto radikální postupy a speciální detoxikační kúry pro organismus tím pravým.

„Při neodborném provedení či dlouhodobém působení mohou dokonce tělu uškodit,“ upozorňuje lékařka. Dobrá zpráva je, že existují i příjemné způsoby, jak pročistit organismus. Zkuste naše tipy, které vám pomohou ozdravit tělo i duši jednoduše a rychle.

1. Hodně pijte

Dokonalá hydratace těla je pro očistu těla nezbytná. Dostatečný příjem tekutin, minimálně 2 litry vody denně, pomáhá distribuovat živiny do každé buňky těla, pročišťuje ledviny a následně prostřednictvím moči vyplavuje odpadní látky. Kromě čisté vody můžete tělo zavlažit bylinkovým čajem nebo ředěným ovocným džusem. Alkohol ani káva se do tekutin nepočítají! Zkuste si dát po ránu sklenku teplé vody s citronem, která vyrovná pH organismu, nastartuje činnost střev a pročistí krev. Zkusit můžete také džus z aloe vera. Upraví zažívání, dodá nezbytné živiny.

2. Odlehčete jídelníček

Jsme to, co jíme. Vše, co pozřeme, má vliv na celkový zdravotní stav. Pro ulehčení práce játrům, aby byla schopna lépe pracovat na eliminaci všech škodlivých látek, přitom postačí jednoduchá úprava jídelníčku. Pokuste se aspoň na týden omezit rafinovaný cukr a mouku oslabující imunitu a urychlující stárnutí, kofein, který může způsobovat problémy s trávením, alkohol zatěžující játra, cigarety a také mléčné výrobky, které mohou obsahovat hormony negativně ovlivňující kromě jiného i kvalitu pleti.

3. Upřednostňujte barvy

Základem očistného jídelníčku by měla být zelenina a ovoce. Čím barevnější potraviny budete konzumovat, tím více vitaminů a dalších důležitých látek tělu dodáte. Zkuste červená rajčata, žluté papriky, zelený špenát… V podobě salátu dodá zelenina tělu nejvíce enzymů a živin. Do jídelníčku zařaďte také petržel, mandle, hrušky, citrony a jablka. Redukují překyselení organismu a dodávají mu důležité minerály, jako jsou kalcium a hořčík. Ty kromě jiného přispívají ke zdraví zubů, kostí a vlasů.

4. Jezte tekutě

Zkuste aspoň po dobu jednoho týdne nahradit jedno jídlo denně tekutou stravou – čerstvým džusem, koktejlem nebo polévkou. Ovocný koktejl vás po ránu zasytí spoustou nutričních látek a dodá vám energii, protože je lehce stravitelný a tělu tak zůstává síla na jiné věci. Tekutá strava místo večeře znamená, že se tělo během spánku nemusí trápit s trávením, ale může se věnovat regeneraci a eliminaci toxinů.

5. Objevte spirulinu

Tato nutričně nabitá mořská řasa je k dostání v obchodech se zdravou výživou ve formě zeleného prášku, který je zdrojem bílkovin a obsahuje potřebné aminokyseliny. Spirulina je bohatá na antioxidanty, vitaminy a minerály, má tolik železa jako červené maso, spoustu enzymů a obsahuje omega-3 mastné kyseliny, pomáhá při alergiích, zlepšuje stav pleti a vlasů, detoxikuje. Přidat ji můžete skoro do všeho.

6. Vychutnejte si čisticí čaje

V lékárnách a vybraných čajovnách najdete směsi léčivých bylin určené k očistě organismu. Nejúčinnější jsou čaje s obsahem kopřivy, zázvoru, zeměžluče, lopuchu, měsíčku lékařského a pampelišky. Podporují látkovou výměnu, odplavují z těla nežádoucí metabolity, posilují funkci střev, jater a ledvin. Zlepšují obranyschopnost, zvyšují odolnost organismu. Pijte čaj po dobu jednoho týdne během celého dne.

7. Hýbejte se

Běh, procházky, plavání, kolo, tanec, vyluxování celého bytu – ať už zvolíte jakoukoli pohybovou aktivitu, prospějete tím svému tělu ve všech ohledech. Zvýšením prokrvení a okysličení sport skvěle funguje i při detoxikaci. Stimuluje lymfatický systém a vnitřní orgány, uvolňuje toxiny a zvýšeným pocením je pomáhá odplavit z těla pryč. Bonus navíc: Pohyb zlepšuje i náladu!

8. Relaxujte

Stejně jako pohyb i odpočinek je pro správně fungující organismus důležitý, protože vše, co způsobuje psychické tlaky, má negativní vliv i na tělo. Snažte se proto eliminovat veškerý stres, ať už jde o práci, či rodinné záležitosti. Naučte se odpočívat, meditujte, čtěte, najděte si chvíli pro sebe. Důležitý je také kvalitní spánek, a to aspoň 8 hodin. V noci totiž pracuje detoxikační a regenerační systém na plné obrátky.

9. Dýchejte zhluboka

Je zcela normální, že kvůli různým starostem během dne zapomínáme pořádně dýchat. Nasáváme kyslík do těla jen povrchně, v zimě navíc kvůli různým výparům nebývá kvalita ovzduší nejlepší. S jarem se ale vzduch pročistí a je nutné si toho užít. Hluboké dýchání stimuluje lymfatický oběh a zásobí tělo kyslíkem potřebným pro fungování pochodů v těle.

Zastavte se proto občas a nadechněte se několikrát pořádně do břicha. Uvědomte si, jak kyslík naplňuje vaše plíce i všechny orgány, a pak při výdechu si představte, jak tělo opouštějí toxiny a nemoci.

10. Ponořte se do očistné koupele

Dopřejte si jednou týdně vanu plnou vody, která vás uvolní, očistí i pročistí. Do lázně přidejte hrnek sody bikarbony, která neutralizuje kyselost toxinů, 5 kapek levandulového esenciálního oleje s antiseptickými a zklidňujícími účinky a 5 kapek heřmánkového oleje, který působí protizánětlivě. Detoxikační účinky má také jalovcový a grapefruitový olej, které rozpusťte ve smetaně a následně vlijte do vany. Odpočívejte 15 až 20 minut, poté tělo opláchněte vlažnou vodou a šup do postele! Oleje z koupele vám pomohou rychleji usnout a zajistí kvalitní spánek.

11. Prohřejte se v sauně

Ať už zvolíte finskou klasiku, infrasaunu s působením léčebného infrazáření, nebo parní lázeň, tepelné procedury vám pročistí tělo během pár minut. Zlepšují cirkulaci krve a její okysličování, podporují trávení, pomáhají eliminovat těžké kovy a další toxiny. Posilují obranyschopnost organismu, napomáhají psychickému uvolnění a mají dokonce pozitivní vliv na kvalitu spánku. Pobyt v sauně je navíc i skvělou a osvědčenou formou relaxace, a to jak fyzické, tak psychické, což je v případě očisty těla rovněž velmi důležité.

12. Dopřejte si masáž

Eliminaci odpadních látek vám zaručí také masáž. V nabídce masážních salonů můžete zvolit speciální detoxikační, například medovou nebo solnou, skvělá je také manuální lymfatická masáž. Ta kromě uvolnění svalového napětí stimuluje cirkulaci krve a lymfy, a tak napomáhá odtoku toxických látek a jiných zplodin z těla ven. Lymfatická masáž dále podporuje detoxikaci, zvyšuje imunitu a pomáhá také proti chronické únavě, která je na jaře tak běžná.

Témata: Jen pro maminku, JAR, Časopis Moje psychologie, detox, Mořská řasa, Lymfatický oběh, Hlad, Jarní detox, Červené maso, Kvalitní spánek, Dlouhodobé působení, Lymfatický systém, Hluboké dýchání, Rafinovaný cukr, Nevhodná strava, Ovocný džus, Finsko