Maminka.czRecepty

Jarní krémové polévky 3x jinak! Připravte si chutný oběd snadno a rychle

redakce 13.  5.  2022
Jarní krémové polévky 3x jinak! Připravte si chutný oběd snadno a rychle
Zdravé vaření pro děti není úplně jednoduchou disciplínou. Jenže kdy jindy si dopřát pořádnou porci chutné zeleniny než právě na jaře? Máme pro vás 3 jednoduché recepty na krémové polévky, které zachutnají celé rodině. Navíc si nikdo nevšimne, že si dopřává i pěknou dávku vitaminů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jemný hráškový krém

Trhání zelených lusků a ládování malých kuliček přímo do pusy – to je jedna z aktivit, které dělal v dětství asi každý. Zelený hrášek je nejen chutný, ale také plný vitaminů. Obsahuje hodně bílkovin, vlákniny a sacharidů. Těhotné ženy jistě ocení, že je bohatý také na kyselinu listovou, která je v prvním trimestru velmi potřebná. 

Suroviny:

  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • rostlinný olej
  • hrst majoránky
  • 400 g hrášku
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 80 g pršutu
  • bílé pečivo na krutony
  • sůl, mletý pepř

Postup:

Nadrobno nasekanou cibulku a česnek opečte na másle dozlatova, zaprašte moukou a upražte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem, přiveďte k varu a 15 minut povařte.

Přisypte hrášek a majoránku, vařte 5 minut a rozmixujte dohladka, pak vmíchejte smetanu. Osolte, opepřete a prohřejte.

Troubu rozehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Pečivo nakrájejte na krutony, rozložte na plech a zastříkejte olejem. Pršut nakrájejte na kousky, přidejte k pečivu a upečte dozlatova. Podávejte společně s polévkou.

Klepněte pro větší obrázek

Tento recept pro vás připravil web recepty.cz

[---]

Brokolicová polévka se smetanou

Zeleninové polévky a krémy jsou velmi vděčným jídlem v kterémkoli ročním období. Jsou rychlé, jednoduché na přípravu a skvěle zasytí. Brokolicový krém má navíc tu výhodu, že si na něm pochutnají i zarytí odpůrci této zeleniny. V kombinaci se smetanou jde totiž o opravdovou dobrotu.

Suroviny:

  • 3 středně velké brambory (pokrájené na kostičky)
  • 1 cibule (pokrájená najemno)
  • 2 lžíce másla
  • 1 kelímek smetany
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 500 g brokolice (rozebrané na růžičky)
  • chlebové krutony k podávání
  • sůl, mletý pepř

Postup:

V hrnci na másle a na malém plameni osmažte cibuli. Přidejte brokolici a brambory a zalijte vývarem. Vařte, až budou brambory a brokolice měkké.

Potom polévku rozmixujte na jemný krém, přilijte smetanu a podle chuti osolte a opepřete. Nechte ještě krátce projít varem. Na talíři zdobte krutony.

Klepněte pro větší obrázek

Tento recept pro vás připravil web recepty.cz

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, suroviny, Vaření pro rodinu, jaro, Cibule, Recept, Zelenina, Krém, Polévka, Vývar, Máslo, Vitamín, Smetana
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Syna porodila, když jí bylo 57. Mít dítě v pozdějším věku je jednodušší, nemáte taková očekávání, říká Barbara
Formánková Simona
Příběhy
Dcera Angeliny Jolie a Brada Pitta Shiloh: Na fotce ji nepoznáte! Z "kluka" je šarmantní teenagerka
Mrázková Dita
Děti slavných
Před dětmi a po nich! Tohle jsou šokující proměny žen, které změnilo mateřství
kog
Rodina a vy
Rodiče, těchto 7 věcí přestaňte dělat. Nejlépe hned, přejí si pediatři
Procházková Simona
Děti a nemoci
Zpěvačka Katy Perry: 20 kilo navíc, odhalená prsa a neoholené nohy neřeším. Pro naši Daisy obětujeme s Orlandem všechno na světě!
Mrázková Dita
Slavné maminky
Galerie: "Pneumatiky", strie, celulitida? Známé i neznámé mámy ukázaly svá těla v plavkách a nedostatky neřeší
Mrázková Dita
Mámy v plavkách
Martina Pártlová otevřeně o mateřství: Podívejte se na její rozkošnou Stellu ve videu!
Víchová Tereza
Časopis Maminka
Od děvčátka k bohyni: Podívejte se na osm neskutečných proměn ženské sexuality
Zenklová Veronika
Fotografie