[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Trhání zelených lusků a ládování malých kuliček přímo do pusy – to je jedna z aktivit, které dělal v dětství asi každý. Zelený hrášek je nejen chutný, ale také plný vitaminů. Obsahuje hodně bílkovin, vlákniny a sacharidů. Těhotné ženy jistě ocení, že je bohatý také na kyselinu listovou, která je v prvním trimestru velmi potřebná.
Suroviny:
Postup:
Nadrobno nasekanou cibulku a česnek opečte na másle dozlatova, zaprašte moukou a upražte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem, přiveďte k varu a 15 minut povařte.
Přisypte hrášek a majoránku, vařte 5 minut a rozmixujte dohladka, pak vmíchejte smetanu. Osolte, opepřete a prohřejte.
Troubu rozehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Pečivo nakrájejte na krutony, rozložte na plech a zastříkejte olejem. Pršut nakrájejte na kousky, přidejte k pečivu a upečte dozlatova. Podávejte společně s polévkou.
Tento recept pro vás připravil web recepty.cz
[---]
Zeleninové polévky a krémy jsou velmi vděčným jídlem v kterémkoli ročním období. Jsou rychlé, jednoduché na přípravu a skvěle zasytí. Brokolicový krém má navíc tu výhodu, že si na něm pochutnají i zarytí odpůrci této zeleniny. V kombinaci se smetanou jde totiž o opravdovou dobrotu.
V hrnci na másle a na malém plameni osmažte cibuli. Přidejte brokolici a brambory a zalijte vývarem. Vařte, až budou brambory a brokolice měkké.
Potom polévku rozmixujte na jemný krém, přilijte smetanu a podle chuti osolte a opepřete. Nechte ještě krátce projít varem. Na talíři zdobte krutony.
Pokud jste milovníci neotřelých chutí a máte pocit, že fádní smetanové krémy nejsou nic pro vás, vyzkoušejte tento mrkvový. Díky kombinaci sladké zeleniny, koriandru, římského kmínu a česneku jde o opravdový ohňostroj chutí.
Cibuli nakrájejte najemno a v hrnci zpěňte na oleji. Přidejte prolisovaný česnek. Mrkev nakrájejte na kostičky a přisypte i s kořením. Orestujte ji, aby pustila vůni a barvu.
Přidejte i na kousky nakrájený batát, asi 2 cm nad zeleninu zalijte vývarem, přiveďte k varu, snižte teplotu a uvařte doměkka. Po 10 minutách přidejte jemně nastrouhaný zázvor a papričku. Polévku rozmixujte na krém a dochuťte solí a pepřem. Polévku zjemněte smetanou.
Před podáváním přidejte cizrnu a koriandr.