Maminka.czZdraví

Jarní úklid těla i duše

Dita Mrázková 20.  4.  2009
Na jaře se probouzí k životu vše, co přes zimu spalo tvrdým spánkem. Pokud chcete i vy vykročit do tohoto období jako nový a lepší člověk, nastartujte své tělo i duši jarní očistou a zbavte se tak všech škodlivin nasbíraných přes zimu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Konečně přichází jaro a s ním i skvělá příležitost, jak své tělo unavené z dlouhé zimy, vánočních stresů a permanentního kolotoče kolem dětí a rodiny pořádně očistit, zvenčí i zevnitř. Jen si zkuste přiznat, kolik vánočního cukroví, skvělých chlebíčků a jiných různých nezdravých pochutin jste si přes Vánoce jen tak trochu „zobli“.

Kdy jindy hodit za hlavu chmurné nálady, splíny a pocity, kterými se chtě nechtě čas od času zaobírá každý z nás? Využijte prvních jarních paprsků (je prokázáno, že sluníčko má skutečně blahodárný vliv na psychiku člověka) a zbavte tělo nečistot.

Posilovače imunity

Co by bylo dobré pro jarní očistu udělat, radí psycholožka Mgr. Tereza Beníšková: „Především spát (uvádí se, že dnešní populace spí v průměru o hodinu až dvě méně, než by potřebovala), hodně pít (nejlépe čistou vodu, ovocné šťávy, čaje), jíst dostatek vitaminů (čerstvé ovoce, zelenina) a nebránit se pohybu (vyrazit na procházku do probouzející se přírody)“. Z léků se na posílení imunity v poslední době stále více používají enzymové přípravky, z nichž nejznámější je Wobenzym. Zabraňuje vysoké nemocnosti a častému opakování zánětů dýchacích cest i dalších zánětlivých onemocnění. Tereza Beníšková také doporučuje: „Proveďte jarní úklid v bytě. Vyházejte, rozdejte či prodejte již nepoužívané věci, proberte skříně, prohlédněte i nejzazší kouty. Úklid bytu často nastartuje i ,úklid v duši‘ – symbolicky to funguje stejně jako úklid bytu, tj. to nepotřebné vyházet, opustit, rozloučit se (tzn. uvědomit si, na čem můžu stavět a co je pro mě důležité) a být otevřený tomu novému, co přijde.

Nalaďte se zkrátka nadcházejícím jarem, udělejte si radost a kupte si třeba petrklíč v květináči nebo kytici tulipánů.“

Deprese neboli depka

Chybí vám šťastný úsměv na tváři, vůči svému okolí jste podráždění, nebo naopak nekomunikujete vůbec? Nedokážete se radovat z maličkostí a melancholie vámi cloumá každým coulem? Pak čtěte pozorně následujíci odstavec. Možná ani netušíte, co se pod pojmem deprese skutečně skrývá.

U většiny lidí obvykle nejde o skutečnou depresi, ale pouze o špatnou náladu.

Deprese je totiž závažné psychické onemocnění, které je řazeno mezi takzvané „poruchy nálady“. Od pouhé „špatné nálady“ nebo smutku se liší např. svým trváním, příčinou a intenzitou.

Přesná příčina vzniku deprese zatím není bohužel známá.

Mezi pravděpodobné příčiny patří:

  • genetická výbava jedince (u lidí, jejichž příbuzní trpí depresemi, je větší riziko vzniku tohoto onemocnění)
  • dlouhodobý stres (pravděpodobná možnost výskytu je u osob dlouhodobě stresovaných)
  • akutní stresující události (např. úmrtí blízkého člověka, rozvod, propuštění z práce, odchod do důchodu apod.)
  • typ osobnosti (obecně je vyšší riziko onemocnění např. u úzkostných lidí). Na vzniku deprese se může podílet i výchova v rodině (zejména nepřiměřená náročnost a kritičnost rodičů), týrání nebo pohlavní zneužívání v dětství. Deprese však může být vyvolána i některými chorobami, např. poškozením či onemocněním mozku (nádory, roztroušená skleróza, demence), některými léky (např. proti vysokému krevnímu tlaku, perorální antikoncepce, atd.) nebo drogami. Deprese je ale onemocnění „duše i těla“.

Duše jako hybná síla

Aby bylo naše tělo v rovnováze a umělo čelit všem náporům zvenku, nestačí jen zásobovat jej zdravými nápoji a pokrmy, cvičit a mazat kvalitními krémy.

Je prokázáno, že většinu nemocí má na svědomí „nemocná duše“. Neřešené problémy, skrývané emoce, pocity viny, malé sebevědomí... Toto a mnozí další „bubáci“ čas od času naše duše postraší.

Rhonda Byrne ve své knize Tajemství, která právě vychází, říká: „Stáváte se tím, na co nejvíce myslíte, ale také přitahujete to, o čem nejvíc přemýšlíte. Všechno, co v životě prožíváte, si do něj přitahujete.“ Když budete pozitivní ve svém zjevu a postoji, budete přitahovat pozitivní lidi a pozitivní události a situace. Když budete hodně negativní a stále naštvaní, budete přitahovat negativní a naštvané lidi.

Kdo pořád mluví o nemoci – má ji, když někdo pořád mluví o blahobytu – má ho. Nevěříte? Vyzkoušejte tyto jednoduché rady sami na sobě.

Naučte se relaxovat!

Saunování

Sauna je výborným prostředkem, kterým se tělo zbavuje škodlivin i špatné nálady. Pravidelné návštěvy pomáhají posilovat obranyschopnost organismu, snižují výskyt respiračních onemocnění, přinášejí uvolnění a úlevu celému tělu a působí antistresově. V kombinaci s ledovým bazénkem je potní lázeň ideální pro jarní detoxikaci. Sauna není vhodná pro lidi se zánětem žil a vysokým tlakem, srdečními chorobami, epilepsií a pro lidi starší sedmdesáti let. Naopak vhodná je pro děti i kojence po půlroce věku.

Pohyb

Pravidelný pohyb povzbudí krevní oběh, zlepší náladu, odbourá stres, posílí kardiovaskulární systém, a pokud budeme sportovat opravdu poctivě, potem odplavíme z našeho těla i spoustu škodlivin. Jarní počasí a pomalé oteplování nabízí spoustu venkovních aktivit. Je však důležité neopomenout při zvýšeném pohybu dostatek tekutin a dodržovat tak pitný režim. Proto projednou nechte výtah stát a vyjděte těch pár pater pěšky. Někde se začít musí a rázná chůze po schodech navíc skvěle formuje zadeček a stehna.

Dopřejte si masáž

Masáž je přirozeným příjemným a cenově dostupným prostředkem, jak navrátit tělu ztracenou vitalitu. Představuje zklidnění těla i mysli. Zmírňuje civilizační problémy dnešní doby, jako je přetíženost jednostranným postojem či posedem při práci, u lidí s nedostatkem aktivního pohybu apod. Význam masáže je preventivní, léčebný, rekondiční, kosmetický i psychologický.

Potraviny na pročištění

ČAJE

V tomto období je třeba zcela vyloučit z jídelníčků cukry a hodně pít. Ideálním detoxikátorem je zelený čaj, bohatý na antioxidanty, napomáhá trávení a lepšímu zpracování potravy. Také kopřiva a heřmánek jsou vděčnými pomocníky.

JABLKA

Jsou skvělými antioxidanty. Konzumace jablek ve velké míře snižuje tuk a cholesterol a příznivě působí proti zácpě.

ČERVENÁ ŘEPA

Báječně čistí krev. Podporuje činnost střev a zbavuje je škodlivých látek. Alternativní léčitelé ji předepisují pacientům s rakovinovými nádory ve 40denní očistné pitné kúře. Spolu s rajčatovou šťávou údajně snižuje vznik nádorových onemocnění.

ČESNEK a CIBULE

Česnek je přírodní antibiotikum, snižuje z hladinu cholesterolu má i krevní tlak a spolehlivě trávení. vás ochrání před ve parazity. Cibule i přes a svou specifickou vůni čistí ústní dutinu i krev.

PSYLLIUM

Vláknina vyrobená jitrocele indického blahodárný vliv na Před použitím vodě nabobtná omezí tak pocit hladu.

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, JAR, Úklid, demence, Vděčný pomocník, Jarní počasí, Duše, Pohlavní zneužívání, Přírodní antibiotikum, Kvalitní krém, Přesná příčina, Coul, Psychické onemocnění, Šťastný úsměv, Srdeční choroba, Zdraví na Heureka.cz