Maminka.czRecepty

Jaro na talíři: Zelené křupavé fazolky se sýrovou omáčkou a slaninovou strouhankou

22. 4. 2021
Jaro na talíři: Zelené křupavé fazolky se sýrovou omáčkou a slaninovou strouhankou
Nepřevařit, udržet zelené za každou cenu a pořádně ochutit. Pokud tyhle tři body dodržíte, dočkáte se báječně křupavých fazolek s krásnou barvou, na kterých si pochutná celá rodina!

Ingredience

  • 400 g čerstvých zelených fazolových lusků
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1–2 filetky ančoviček v oleji + 2 lžičky oleje z nich
  • 150 ml kuřecího vývaru
  •  70 ml šlehačky (33 % tuku)
  • 100 g sýra s modrou plísní (nebo čerstvého sýra či žervé)
  • šťáva ze ¼ citronu  
  • slaninová strouhanka k servírování

Postup

Fazolky nejprve omyjte, pak časově nejnáročnější úkon představuje roztřídění fazolek – stopkou na jednu stranu, špičkou na druhou. Pak ale můžete jedním řezem odkrojit stopky. Vložte je do vroucí vody a vařte nepřiklopené 4–8 minut (podle jejich tloušťky) v osolené bujaře vroucí vodě. Dávejte pozor, aby byly opravdu uvařené, ale ne rozvařené, natož aby ztratily barvu. Po čtyřech minutách je zkuste ochutnat. Připravte si mísu s co nejstudenější vodou, fazole rychle slijte a vhoďte do studené vody. Mezitím oloupejte a nakrájejte česnek na tenké plátky, na malinké kousky překrájejte ančovičky. Na pánvi rozpalte trochu oleje, přidejte ančovičky i česnek. Po rychlém "zarestnutí" přidejte kuřecí vývar nebo víno. Na kostičky nakrájejte modrý sýr (pokud vám nevoní, pak čerstvý sýr nebo žervé). Omáčku zalijte smetanou a snižte objem o třetinu za jemného varu. A přichází řada na dochucení – bílý pepř a provensálské koření. Po svaření omáčky dejte plotýnku na minimum nebo ji úplně vypněte a teprve nyní vložte sýr. Omáčku krásně zahustí. Těsně před přidáním zchlazených fazolek omáčku okyselte citronem. Možná ještě postrádáte sůl – ale tu bohatě nahradí slaný sýr. Přesto zkuste ochutnat a rozhodněte, zda je třeba omáčku dosolit. Pár minut před servírováním jen začněte pozvolna ohřívat omáčku, přikápněte citronovou šťávu a fazolky promíchejte, ať se pořádně ochutí. Když se prohřejí, je hotovo. Bezvadně fungují jako příloha ke grilovaným steakům nebo kuřeti, ale vlastně i jen tak. 

Témata: Recepty, Rodina, Děti a jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, video recept, Fazolka, Olej, Sýr, Strouhanka, Vývar, Omáčka, Citron, Talíř, Ančovička

Mohlo by vás zajímat
Jsou silné a neodolatelné! Nahlédněte do galerie slavných maminek
Dojemné, syrové, lidské. Nahlédněte do největší galerie porodních fotek!
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z vašeho dítěte roste psychopat
Marie Doležalová má syna, na svět přišel nečekaně. Jak se jmenuje?
Přiznání matek! Nejtrapnější zážitky z porodnice. Tohle jsme nečekaly!
Tohle musíte vidět! Intimní, syrové i dojemné fotografie z porodů
Otěhotněla, aniž by kdy měla sex. Syna s Downovým syndromem miluje
Intimněji už to nejde: Dítě se poprvé podívalo na svět přímo přes plodové obaly!
Pravda o mateřství? Vypadá přesně takhle, ukazují statečné mámy

Horoskopy

Vodnář Rozhodně nepatříte k jedincům, kteří by seděli celé dny doma a nic nedělali. Pokud se vám nechce…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Přemysl, Přemek, Přemyslav





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné