[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Fazolky nejprve omyjte, pak časově nejnáročnější úkon představuje roztřídění fazolek – stopkou na jednu stranu, špičkou na druhou. Pak ale můžete jedním řezem odkrojit stopky. Vložte je do vroucí vody a vařte nepřiklopené 4–8 minut (podle jejich tloušťky) v osolené bujaře vroucí vodě. Dávejte pozor, aby byly opravdu uvařené, ale ne rozvařené, natož aby ztratily barvu. Po čtyřech minutách je zkuste ochutnat. Připravte si mísu s co nejstudenější vodou, fazole rychle slijte a vhoďte do studené vody. Mezitím oloupejte a nakrájejte česnek na tenké plátky, na malinké kousky překrájejte ančovičky. Na pánvi rozpalte trochu oleje, přidejte ančovičky i česnek. Po rychlém "zarestnutí" přidejte kuřecí vývar nebo víno. Na kostičky nakrájejte modrý sýr (pokud vám nevoní, pak čerstvý sýr nebo žervé). Omáčku zalijte smetanou a snižte objem o třetinu za jemného varu. A přichází řada na dochucení – bílý pepř a provensálské koření. Po svaření omáčky dejte plotýnku na minimum nebo ji úplně vypněte a teprve nyní vložte sýr. Omáčku krásně zahustí. Těsně před přidáním zchlazených fazolek omáčku okyselte citronem. Možná ještě postrádáte sůl – ale tu bohatě nahradí slaný sýr. Přesto zkuste ochutnat a rozhodněte, zda je třeba omáčku dosolit. Pár minut před servírováním jen začněte pozvolna ohřívat omáčku, přikápněte citronovou šťávu a fazolky promíchejte, ať se pořádně ochutí. Když se prohřejí, je hotovo. Bezvadně fungují jako příloha ke grilovaným steakům nebo kuřeti, ale vlastně i jen tak.