Maminka.czRecepty

Jaro na talíři: Zelené křupavé fazolky se sýrovou omáčkou a slaninovou strouhankou

Veronika Zenklová 22.  4.  2021
Nepřevařit, udržet zelené za každou cenu a pořádně ochutit. Pokud tyhle tři body dodržíte, dočkáte se báječně křupavých fazolek s krásnou barvou, na kterých si pochutná celá rodina!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ingredience

  • 400 g čerstvých zelených fazolových lusků
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1–2 filetky ančoviček v oleji + 2 lžičky oleje z nich
  • 150 ml kuřecího vývaru
  •  70 ml šlehačky (33 % tuku)
  • 100 g sýra s modrou plísní (nebo čerstvého sýra či žervé)
  • šťáva ze ¼ citronu  
  • slaninová strouhanka k servírování

Postup

Fazolky nejprve omyjte, pak časově nejnáročnější úkon představuje roztřídění fazolek – stopkou na jednu stranu, špičkou na druhou. Pak ale můžete jedním řezem odkrojit stopky. Vložte je do vroucí vody a vařte nepřiklopené 4–8 minut (podle jejich tloušťky) v osolené bujaře vroucí vodě. Dávejte pozor, aby byly opravdu uvařené, ale ne rozvařené, natož aby ztratily barvu. Po čtyřech minutách je zkuste ochutnat. Připravte si mísu s co nejstudenější vodou, fazole rychle slijte a vhoďte do studené vody. Mezitím oloupejte a nakrájejte česnek na tenké plátky, na malinké kousky překrájejte ančovičky. Na pánvi rozpalte trochu oleje, přidejte ančovičky i česnek. Po rychlém "zarestnutí" přidejte kuřecí vývar nebo víno. Na kostičky nakrájejte modrý sýr (pokud vám nevoní, pak čerstvý sýr nebo žervé). Omáčku zalijte smetanou a snižte objem o třetinu za jemného varu. A přichází řada na dochucení – bílý pepř a provensálské koření. Po svaření omáčky dejte plotýnku na minimum nebo ji úplně vypněte a teprve nyní vložte sýr. Omáčku krásně zahustí. Těsně před přidáním zchlazených fazolek omáčku okyselte citronem. Možná ještě postrádáte sůl – ale tu bohatě nahradí slaný sýr. Přesto zkuste ochutnat a rozhodněte, zda je třeba omáčku dosolit. Pár minut před servírováním jen začněte pozvolna ohřívat omáčku, přikápněte citronovou šťávu a fazolky promíchejte, ať se pořádně ochutí. Když se prohřejí, je hotovo. Bezvadně fungují jako příloha ke grilovaným steakům nebo kuřeti, ale vlastně i jen tak. 

Témata: Recepty, Rodina, JAR, Děti a jídlo, Vaření, Video recept, Vaření pro rodinu, Box, jaro, Talíř, Sýr, Citron, Olej, Ančovička, Vývar, Filet, Fazolka, Přidání, Steak, Omáčka, Strouhanka, Sla, Lusk