Maminka.czPředškolák: 4 až 5 let

Jazyk odmalička

redakce 15.  9.  2009
Dnes už nikoho nepřekvapí, že každá druhá mateřská školka ve větších městech nabízí výuku anglického jazyka. S angličtinou se ale dá začít ještě mnohem dřív.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ve výukových centrech Helen Doron Early English se mohou děti učit anglicky již od třech měsíců věku. V České republice je takových poboček už 45, první z nich bylo založeno v roce 2004 v Opavě. „Metoda Helen Doron je výjimečná nejen tím, že dokáže naučit angličtinu děti, které se teprve učí komunikovat ve svém mateřském jazyce. Zvláštností je i to, že metodou, kterou se ve světě učí stovky tisíc dětí již 25 let, děti angličtinu vnímají jako druhý mateřský jazyk, nikoli jako cizí,“ říká Marek Halfar, vedoucí výukového centra v Praze 6 a v Opavě.

Metoda lingvistiky Helen Doron zajišťuje dětem návaznou výuku angličtiny až na osm ročních kurzů, postupně se přidává i psaní a gramatika. Stejně jako u rodného jazyka: dítě se učí nejprve mluvit a teprve po letech si k tomu přidá psaní a gramatiku. Ke každému kurzu děti získají speciální aktovku s originálními výukovými materiály včetně CD. Velký důraz je kladen na výběr učitelů. „Není pro nás podstatné, jestli jsou učitelé rodilými mluvčími. Mnohem důležitější je schopnost děti zaujmout a vtáhnout do výuky. Perfektní angličtina na akademické úrovni je však nutnou podmínkou. Učitelé procházejí speciálními kurzy, které se každoročně opakují. Na nich pak získávají nové poznatky z výuky dětí,“ uvádí dále Marek Halfar.

Zárukou úspěchu metody jsou malé skupinky, maximálně osmi dětí, a velmi rychlé střídání vícesmyslových aktivit, které se opakují. Jednotlivé aktivity jsou vždy přizpůsobeny věku dětí. „Děti jsou do výuky aktivně zapojeny a umocňuje se tak jejich vnímání. Řídíme se poznatkem, že člověk si nejvíce pamatuje informace spojené s emocemi. Učitel se navíc dětem přizpůsobuje a veškeré aktivity dělá s nimi,“ říká Gabriela Rychtářová, učitelka výukového centra Helen Doron Early English v Ostravě. Na to, jak to v takové hodině v centru Helen Doron vypadá, se můžete přijít podívat do některého z center ve vašem okolí nebo ji zhlédnout v televizi, v každý všední den na ČT2 v 6.45 h.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Mateřský jazyk, Rychlé střídání, Jazyk