Maminka.czPředškolák

Jdeme do poradny: Proč a kdy navštívit lékaře?

Ivana Ašenbrenerová 19.  10.  2011
Jdeme do poradny: Proč a kdy navštívit lékaře?
Narodilo se vám miminko a vy jste právě poprvé navštívila svého dětského lékaře? Ten se v prvním roce stane tím nejbližším, kdo bude vaše děťátko pozorně sledovat a kdo vám pokaždé řekne, co vás čeká a nemine.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Znám jednu maminku, která se svou dcerou nechodí do poradny. Prý je to zbytečné, protože své dítě zná stejně nejlíp ona sama. Mně osobně se to nezdá, myslím si, že preventivní prohlídky mají svůj smysl a rozhodně budu se svým synem k paní doktorce pravidelně chodit. Co kdyby?“ říká osmadvacetiletá Petra z východních Čech. „Já jsem vděčná za to, že naše paní doktorka byla tak pečlivá a brzy po narození zjistila, že se dcerka nevyvíjí tak, jak by měla, a doporučila nám speciální rehabilitační cvičení, díky němuž se její psychomotorický vývoj do roka naprosto srovnal a dcerka je nyní v pořádku. Kdybych do poradny nechodila, třeba by dnes měla nějaký závažnější problém,“ uvedla třicetiletá Alena ze středních Čech.

Mezi lékařem a dítětem by měla panovat naprostá důvěra a stejný vztah by měl být i mezi pediatrem a vámi. Když mu nebudete věřit, je to špatné. Jakmile je mezi všemi pohoda a důvěra, každá prohlídka probíhá bez křiku a hladce. A o to přece jde. Pravidelné preventivní prohlídky byste podceňovat neměli - jednak na ně máte nárok (hradí je pojišťovna), jednak se při nich může přijít na odchylky od normálního vývoje, a když se podchytí včas, může být zahájena potřebná léčba. Nemusíte se ale strachovat, pokud se vaše holčička nebo chlapeček nevyvíjejí přesně podle tabulek - mezi dětmi jsou rozdíly a každé roste podle svého tempa. Od toho jsou tu právě prohlídky, při kterých lékař dítě prohlédne, zeptá se vás na spoustu věcí a pak posoudí jeho stav. Zanedbávat je tedy nemá smysl. Během prvního roku děťátko absolvuje celkem devět preventivních prohlídek.

Harmonogram prohlídek

  • První návštěva: Ta se odehraje do 48 hodin po návratu z porodnice buď u vás doma, nebo u lékaře v ambulanci. Tam si dohodnete první termín návštěvy v poradně.
  • 14. den:První preventivní prohlídka, při ní vám založí zdravotnickou dokumentaci, provede se celkové fyzikální vyšetření, lékař vám předá doporučení k ortopedovi (kvůli kyčlím), naordinuje kapičky s vitaminem K (prevence před krvácením) a vitamin D (prevence křivice). Pediatr miminko zváží, změří, zkontroluje tělesné proporce, poslechne si srdíčko, plíce, prohlédne oči, nos, ústa, kůži, ohmatá bříško a vnitřní orgány, prověří motoriku, nervový systém a nejdůležitější reflexy. Zeptá se vás také na stav krmení, tedy zda kojíte, jak často, nebo vám případně navrhne vhodnou umělou kojeneckou výživu.

* 6. týden:Prohlídka, kdy se zkontrolují výsledky ortopedického vyšetření, opět protikřivičná profylaxe, lékař děťátko zváží, změří, posoudí tělesné proporce, poslechne si srdce, plíce, podívá se na oči, nos, ústa a kůži, ohmatá bříško a vnitřní orgány, ověří motoriku, nervový systém, reflexy a orientačně se vyšetří také zrak.

  • 3. měsíc:I při této prohlídce se provedou všechna výše uvedená vyšetření, zároveň by v době mezi 9. týdnem a 3. měsícem mělo být dítě očkováno 1. dávkou hexavakcíny (proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli, obrně a virové hepatitidě typu B), lékař by vám měl sdělit plán očkování, znovu také protikřivičná profylaxe.
  • 4. měsíc: Miminko se převáží, přeměří, zkontrolují se veškeré tělesné proporce, motorika, nervový systém, poslech srdce, plic, kontrola očí, nosu, úst, kůže, bříška a vnitřních orgánů, motoriky, kromě toho by se měla rovněž uskutečnit aplikace 2. dávky hexavakcíny.
  • 5. měsíc: Takzvaná základní preventivní prohlídka spojená s očkováním 3. dávky hexavakcíny. Opět probíhají všechna výše uvedená vyšetření, zároveň dětský lékař provede kromě celkové kontroly i orientační vyšetření sluchu.

* 6. měsíc: Měření, vážení, kontrola motoriky, tělesných proporcí, nervového systému, reflexů, bříška, vnitřních orgánů, očí, nosu, úst a kůže, poslech srdíčka, plic. Součástí prohlídky v tomto měsíci je vyšetření možného rizika křivice a podání přípravku zajišťujícího správný růst kostí.

  • 8. měsíc: Sedmá preventivní prohlídka se i v tomto měsíci zaměřuje zejména na celkové vyšetření miminka plus se orientačně zkontroluje sluch a zrak.
  • 10. měsíc:Může se uskutečnit mezi 10. a 11. měsícem, provádí se celková prohlídka, opět je opakováno vyšetření zaměřené na křivici a jsou podány přípravky zajišťující správný růst a vývoj kostí.

ČTĚTE TAKÉ: Běžné kožní potíže v kojeneckém věku

  • 12. měsíc: Poslední prohlídka prvního roku života se uskuteční právě v tom měsíci, kdy vaše miminko čekají první narozeniny. Lékař při ní posuzuje růst a vývoj miminka, změří se také pulz na stehenních tepnách, posoudí se vývoj chrupu, růst kostí a stupeň rozvoje psychomotorických dovedností. Váš pediatr by vám měl zároveň doporučit první preventivní návštěvu dětského stomatologa.

Další systematické prohlídky se konají v 18 měsících a pak každé liché roky až do devatenácti let. Svého dětského lékaře se tedy jen tak „nezbavíte“ - bude vás i vašeho potomka provázet skutečně až do dospělosti.


Jak se na prohlídku připravit

Nemusíte se bát, že byste na ni zapomněla. U kojenců do 1 roku je to snadné, protože termín prohlídky vám řekne sestřička nebo samotný lékař, navíc se odehrávají poměrně často, takže nemůžete zapomenout. A i kdyby se tak stalo, určitě vám sestřička domluví náhradní termín. Do poradny byste ale měla s miminkem chodit vždy jen v dobu, která je k tomu určená, většina lékařů má ordinační hodiny upravené tak, aby se nemíchaly v čekárně nemocné velké děti s malými miminky. Termíny preventivních prohlídek se mohou lišit od termínu očkování, k tomu slouží plánovací očkovací kalendář, a na vakcinaci vás obyčejně lékař pozve formou lístečku, který najdete ve schránce. Na preventivní prohlídku si s sebou vezměte pro miminko náhradní plenku, vlhčené ubrousky na zadeček, textilní plenu nebo podložku pod dítě, pro staršího kojence i lahvičku s pitím a nějakou hračku. A nezapomeňte na zdravotní a očkovací průkaz, do kterého lékař zapisuje vše, co o miminku zjistí. Tento průkaz musíte k lékaři nosit. A hlavně klid a pevné nervy, protože v poradně většinou bývá „narváno“ dalšími maminkami s dětmi.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, pořad, Lék, Kožní potíže, Očkovací průkaz, Pór, Orientační vyšetření, Náhradní termín, Lékař, Zdraví na Heureka.cz