Maminka.czŠkolák

Dítě jde do první třídy! Jak malého předškoláka co nejlépe připravit?

Simona Procházková 24.  8.  2020
Pomalu se to blíží. Uvolněný školkový režim je minulostí a vašemu dítku začíná nová a důležitá životní etapa. Jak mu můžete s jeho prvními školou povinnými krůčky pomoci?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Spousta rodičů připravuje své děti na nástup do základní školy systematicky a dlouhou dobu předem. Učí je znát čísla, psát i číst, nezřídka také drilují základy angličtiny. Jiní volí opačný extrém a nechávají vše volně plynout. Co je správně? Podle psychologů zlatá střední cesta. Zásadou číslo jedna je potomky před zahájením školní docházky nestresovat, nestrašit výhrůžkami, co vše budou muset zvládnout, kolik budou mít domácích úkolů a nových povinností.

Má poruchu pozornosti, nebo je prostě jen nevychované?

Na druhou stranu není dobré ani přespřílišné konejšení typu: „Ty to všechno hravě zvládneš, budeš nejlepší.“ Obrovskou výhodu mají děti, které jsou zvyklé pohybovat se běžně v kolektivu svých vrstevníků, jsou dobře socializované a „otrkané“ ve vnějším světě mimo rodinu a schopné akceptovat určitý řád a režim.

Co je školní zralost?

 „Zjednodušeně řečeno jde o to, zda dítě dosáhlo takového stupně vývoje, aby školní docházku bez větších obtíží zvládlo,“ říká dětská psycholožka Irena Teichmanová. To, jak obstojí v novém prostředí bez podpory rodičů a zvládne nároky školního světa, závisí podle ní také na tom, jak vyzrálá je jeho samostatnost a sebedůvěra. „Hovoříme o sociální a emocionální zralosti dítěte. Každé dítě je jiné. Některé děti jsou nebojácné, radostné a nezaleknou se překážek. Jiné mohou být spíše ostýchavé, snadno se rozpláčou, každý neúspěch těžce nesou. Podporovat dítě v jeho samostatnosti a budovat jeho sebedůvěru je tedy důležitá součást předškolní přípravy,“ upozorňuje Irena Teichmanová.

Ideální je, pokud rodiče a další rodinní příslušníci nabízejí dítěti dostatek možností, jak rozvíjet a trénovat sociální dovednosti. To znamená, že dítko vydrží určitou dobu bez rodičů, v jiném prostředí i s jinými dětmi a dokáže respektovat cizí autoritu. Trénuje tak své schopnosti začlenit se do skupiny vrstevníků, umí s nimi komunikovat a spolupracovat a také dodržuje dohodnutá pravidla. Tyto sociální dovednosti jsou klíčové pro to, aby se dokázalo ve škole zapojit do skupiny a nezažívalo pocit frustrace a osamění.

Kdy pustit školáka poprvé samotného do školy? Ve druhé třídě už to zvládne

Trénujte doma

Na co byste se měli zaměřit již v předstihu, než vaše ratolest poprvé zasedne do lavice? Spoustu užitečných dovedností natrénujete společně a formou hry. Třeba správné držení tužky a pera. „U velké části dětí se problémy s držením pera pojí s celkově nízkou úrovní motoriky, tedy s pohybovou obratností, koordinací těla a jeho jednotlivých částí, pohyblivostí, přesností pohybů. Je dobré věnovat se rozvoji hrubé motoriky, tzn. pohybům celého těla a velkých svalových skupin. Rozvoj dobře podporují hra s míčem, poskoky, běh, slalom, jízda na kole, prolézačky a podobně,“ vysvětluje Eva Šimotová, speciální pedagožka spolupracující s HM Globus.

Dobré je zaměřit se při hrách na jemnou motoriku, což je řízená aktivita drobných svalů, kdy se jedná o postupné zdokonalování pohybů rukou a o manipulaci s drobnými předměty. Tu můžete dobře rozvíjet rukodělnými činnostmi (navlékání korálků, modelování, stříhání, skládání z papíru), úkony spojenými se sebeobsluhou (oblékání, zapínání knoflíků, zipu), různými stavebnicemi a také běžnými činnostmi v domácnosti (práce s nářadím, míchání, krájení, šroubování, listování v knize).

Důležitý je i včasný trénink grafomotoriky (pohybové způsobilosti pro grafický projev). Podporujte správný úchop tužky nebo pastelky a pracujte na uvolňování ruky. Nechte předškoláčka kreslit na velké plochy (balicí papír, tabule, křídami na chodník), kde má možnost provést velký a plynulý tah. Uvolňuje tak klouby a svalové skupiny celé ruky. K sehnání jsou i různé pracovní listy na rozvoj grafomotoriky předškolního dítěte, které se zaměřují právě na uvolňování ruky (např. jednotahovky), napodobování tvarů, koordinaci ruky a oka.

Melancholik, nebo flegmatik? Různí školáci vyžadují různý přístup

Pořiďte kvalitní psací potřeby

Vybavit prvňáčka kvalitními psacími potřebami znamená hodně mu usnadnit život. Po jakých se ptát v obchodě? Tužky je dobré volit trojhranné, aby podpořily špetkový úchop, kdy palec a ukazováček jsou bříšky prstů proti sobě, prostředníček hranou bříška podpírá psací náčiní, dlaň je volná. Mezi hrotem tužky a prsty by měla být mezera (cca 3 cm). Díky němu se dítěti ruka snadněji ovládá, lépe s ní manipuluje, pohyby jsou koordinovanější, veškerý grafický projev pak plynulejší. Při vyšším držení je tužka špatně ovladatelná, naopak při nižším držení tužky vzniká v prstech napětí, které pak prostupuje celou ruku, držení tužky je křečovité, psaný projev pak kostrbatý. Navíc dítě po chvilce ruka bolí, a psaní se tak nestává zrovna oblíbenou činností. Investujte také do kvalitních pastelek, které zanechávají intenzivní barevnou stopu a dítě na ně nemusí příliš tlačit. Podobné je to se školními pery. Dnes jsou již k dostání taková, která mají ergonomické tvarování na dětské prsty, plocha, kterou dítě svírá, je z neklouzavého materiálu, aby byl úchop pera pevný. Pokud máte doma leváka, poohlédněte se po psacím náčiní určeném přímo pro leváky.

Co když má dítě ve škole problémy se psaním? 

Jak čelit nástrahám?

Stát se školákem neznamená jen celkovou změnu každodenního režimu a spoustu nových povinností. Tato nová životní etapa s sebou může přinést také dosud nepoznané stresové situace, se kterými si dítě i vy budete muset poradit, ať už je to obava ze selhání nebo třeba nepřijetí dětským kolektivem. Velkou změnou je fakt, že si váš potomek bude muset zvyknout, že rodiče nejsou vždy po ruce a nevyřeší za něj každý zádrhel. Dále do jeho života vstupují nové autority, paní učitelky, které ho „nutí“ dodržovat nastavená pravidla a školní řád. Pokud se s tím vším dítě nedokáže popasovat, zhorší se jeho psychický stav, může být stresované a vystrašené. To se projeví často v podobě bolesti bříška nebo hlavy, nepozorností a zhoršenými známkami. Věnujte svému školákovi čas, povídejte si s ním, vyslechněte jeho bolístky a poraďte mu, jak si se svými obavami poradit a jak vycházet s lidmi kolem sebe. Pomoci můžou i příklady z vašeho dospěláckého života, na kterých mu ukážete, že i vy jednoduše někdy musíte uznávat autority.

Půjde do školy, a stále neumí jezdit na kole? Tohle je možná příčina!
Školní aktovka a batoh pro prvňáčka? Při výběru sledujte tyto parametry
Témata: Děti, Předškolák, Školák, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Základní škola, Jednota, Aktovka, Výslech, Nová povinnost, Velká plocha, Běžná činnost, Dětský kolektiv, Špetkový úchop, Správné držení, Svalová skupina, Druhá strana, Drobný předmět, Navlékání, Velká část, Dětský prst, Psací náčiní, Nové prostředí, Tabule, Vnější svět